Acı Gıdalar Yedikten Sonra Mide Yanması Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Acı tat duyusu, yiyeceklerin yapısında bulunan asidin dilimizde bıraktığı histir. Acı yenildiği zaman midede var olan asit salgısına asit eklenmesi nedeniyle olur.

Acı Gıdalar Tüketildikten Sonra Mide Yanması

Acı, besinlerin yapısında bulunan asitten dolayı hissettiğimiz tattır. Bu tat acı biber, baharat haline getirilmiş bitkiler olarak sayılabilir. Mide içinde bulunan hidroklorik asit 3-3,5 pH derecesine sahiptir. pH’ı düşük olan bu aside bir de yiyeceklerle alınan asit sonrasında derece bir miktar daha düşer ve mide mukozasında yanmalara sebep olur.

Mide mukozası yapısı gereği hidroklorik asidin pH derecesine uygundur. Mukoza belli aralıklarla kendini yenilemektedir. Yenilenen mukoza da yine mide asidine karşı dayanıklıdır. Bu dayanıklığa gıdalarla alınan asitte eklenince zarar görmektedir. Kişilerin yetiştiği ortama ve geleneksel tatlara göre midesindeki değişimler, acıya ve baharata dayanıklılık gözlemlenebilir. Fakat alışkın olmayan kişilerin yedikten sonrasında mide yanmaları, ekşimeleri ve midenin içerisindeki besini dışarı atmak istemesi gözlemlenebilir. 

Acı biberin faydası olduğu kadar zararı da olabilir. Mide sorunlarınız varsa tüketilmemesi gerekir. 

Hassas mide yapısına sahip ya da midelerinde gastrit, ülser gibi oluşumlar var ise bölgenin şiddetli yanmasına ve tahrişine neden olabilir. Acı biber, acı baharatlar yedikten sonra bulantı ve kusma görülebilir. 

Acı Yedikten Sonra Mideyi Rahatlatma

Acı yiyince midenin yanması, kişinin ileri bir tetkik ile mide ve bağırsak incelemesinin yapılması gerektiğinin bir işareti olabilir. Bu durumda kişiler bazı yöntemlerle midenin alevlenmenin rahatlamasını sağlasalarda en kısa zamanda doktora başvurmaları gerekmektedir. 

Acı biber tüketilmese de yemeklerden sonra görülen alevlenmeleri rahatlatmak için kişinin alkali gıdalar tüketmesi gerekir. Süt, ayran, yoğurt gibi alkali gıdalar, ılık bir şekilde yavaş yavaş tüketildiğinde midenin bir nebze rahatlamasını sağlayacaktır. Çok soğuk ya da çok sıcak yiyecek ve içecekler tüketilmesi kişinin midesine daha fazla zarar vermesine neden olur, iyi gelmez. Yanmanın sebebi, midenin asidinin pH derecesinin düşmesi ve mide mukozasının bu asit derecesine dayanıklı olmamasından dolayıdır. Midenin asidinin pH derecesinin bir miktar yükseltilmesi ancak alkali gıdalarla mümkündür. 

Midenin alevlenme sırasında rahatlamasının bir diğer çözümü ise doktor önerisiyle kullanılan anti-asit ilaçlardır. Rennie, Talcid gibi çiğneme tableti formunda bulunan ilaçlar, kısa sürede etki gösteren ve rahatlamayı sağlayan ilaçlardır. Fakat ilaca güvenip beslenmesinde herhangi bir değişikliğe gitmeyen kişilerde midenin duvarında yaralar açılabileceği, daha kötü tablolar doğurabileceği de unutulmamalıdır. 

Mide alevlenmesinde yapılacak nane çayı da iyi gelecektir. 5 dakika kadar kaynayan su da demlenen 3 dal taze nane, süzülüp ılık olarak tüketilebilir. İçerisine tatlandırmak için 1 çay kaşığı bal koyulabilir. 

İçilecek olan 1 su bardağı ılık sütün içerisine koyulacak yarım muz ve 1 çay kaşığı bal ise midenin içinde koruyucu bir tabaka oluştururken diğer yandan alkali olması nedeniyle mide asidinin etkisini bir miktar kıracaktır. 

Mide Alevlenmesinde Çözümler

Yemeklerden sonra görülen mide alevlenmeleri, bulantılar, midenin iltihaplı ya da ülserli olduğunun bir belirtisi olabilir. Yemek sonrasında böyle belirtiler görülmesi halinde kişinin beslenmesinde düzenlemeler yapılmalıdır. Kişi beslenme düzenini değiştirmesi halinde yemek sonrasında rahatsızlık hissetmeyecektir. Mevsimsel geçişlerde de tüketilen besinlerin değişikliği nedeniyle mide problemleri görülebilmektedir.

  1. Acı, ekşi, baharatlı ve yağlı gıdalardan vazgeçin: Bu gıdalar mide asidinin pH derecesini aşağıya çeken gıdalardır. Bu nedenle görülen alevlenmeler, gıdaların tüketiminden vazgeçilmesi halinde düzelecektir. 
  2. Asitli, gazlı, kafeinli içecekler içilmemeli: Midede var olan sorunun bu içeceklerle daha da büyümesi olasıdır. Özellikle tüketilen asitli ve gazlı içecekler mide duvarında büyük harabiyetlere sebep olabilmektedir. 
  3. Çok sıcak ve çok soğuk yiyecek ve içeceklerle yemeklere başlamayın: Midenin duvarında şok etkisi yaratan bu besinlerle yemeğe başlamak, içeride ülser ya da gastrit varsa zarar verecektir. Ilık içilen bir çorba ya da su, yemek öncesinde midenin kendini hazırlamasına yardımcı olur. 
  4. Az ve sık beslenin: Kişilerin günde 6 öğün şeklinde az ve sık beslenmesi gerekmektedir. Boş kalan midede asit salgısı bulunur ve besinle birleşmediği sürece varlığını sürdürür. Midenin uzun süreli boş kalması ve açlık hali ise şiddetli ataklar halinde mide ağrılarına neden olabilir. 
  5. Bol bol su tüketin: Günde 2-2.5 litre kadar su tüketilmesi gerekmektedir. Su nötre yakın bir sıvıdır ve asit salgısının pH oranını bir miktar yukarıya çekmekte yardımcı olmaktadır. Midenin alevlenmesinden şikayetçi olan kişiler içine 2-3 dal kadar nane koyabilir. 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle