Ülser Ağrısına Hangi İlaçlar ve Hangi Yiyecekler İyi Gelir?

Sindirim kanalı boyunca oluşan ülserlerin, yemeklerden sonra asit ve pepsin salgılaması nedeniyle ağrılar oluşmaktadır. Bu ağrılar, yiyeceklerin alkali olması ve ilaçlarla geçer.

Ülser Ağrısına İyi Gelen İlaçlar

Yemek sonrasında oluşan mide ağrılarının nedeni, yemeğe başlandıktan sonra beynin vagus siniri ile beyne uyaran gönderip asit ve pepsin salgılamasını sağlamasıdır. Midede veya sindirim kanalında bulunan bu açık yaralar, salgılanan salgılardan dolayı rahatsızlık duyarlar ve ağrı oluştururlar. Ataklar halinde yaşanan mide ağrıları ve mide bulantıları nedeniyle hasta kustuktan sonra rahatladığını beyan eder. 

Sindirim kanalında ülsere rastlanmış hastaya, belirlenen mikroorganizmaya göre antibiyotik tedavisi başlanır. Antibiyotik tedavisinin yanı sıra, ülserin iyileşme hızını arttırıcı anti-asit, proton pompası inhibitörü veya H2 reseptör antigonisti verilerek salgılanan salgıların baskılanması sağlanır. Böylece açık bulunan yaranın antibiyotik tedavisinin de etkisiyle iyileşme hızı arttırılır. 

Hastanın tedavisi için verilen ilaçlar, yaşanan ağrıların azalmasına yardımcı olacağı için yemek sonralarında eskiye oranla daha az ağrılar hissederek giderek azalır. İlaçların kullanımı, ağrı durumlarında kullanılmak üzere ek doz verilebilmektedir. Anti-asit ilaçların mide ağrıları ataklarında çiğneme tablet formlarının kullanılması kısa sürede de etkili olduğu için günde 4 defaya kadar kullanılabilir. 

Hastaların ilaç tedavisinin yanı sıra, beslenmelerine özen göstermediği hallerde mide ağrıları ilaçlarla bile azalmayacaktır. Bu nedenle beslenme ve tedavinin beraber yürütülmesi gerekmektedir. 

Ülser Ağrısına İyi Gelen Besinler

Özel bir beslenme programı ile beslenmesi gereken hastaların, program dışında herhangi bir besin tükettiklerinde mide ağrılarının olduklarını göreceklerdir. Bu tür durumlar halinde, bilinçli olarak her seferinde besinleri tüketip arkasından anti-asit ilaçların alınması ise yanlış bir tutumdur. 

Yemeklerden sonra mide ağrıları atakları geçirebilirsiniz.

Hidroklorik asidin ve pepsin salgısının asit özelliğinden dolayı tüketilen besinlerin asitli olmaması, alkali olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Alkali besinlerin tüketimi sonrasında midenin daha rahat olduğu gözlemlenmektedir. Bu bilgiler ışığında hastaya iyi gelen besinler şöyledir:

  • Süt, ayran, yoğurt vb.: Süt pH derecesinin alkali özellikte olması nedeniyle, ülseri olmayan kişilere bile tüketimi tavsiye edilir. Süt içerisindeki süt şekerine karşı intolerans var ise laktozsuz sütler tavsiye edilmektedir. Hastaların kahvaltıda ya da ara öğünlerde tükettiği bu alkali besin, ülser ağrılarını kullanılan ilaçlarla da birlikte geçirmeye yarayacaktır. 
  • Ihlamur çayı: Hastaların çok sıcak ya da çok soğuk yiyecek ve içecekler tüketmeleri yasaktır. Fakat taze ıhlamurdan yapılmış ve ılıtılmış çay, midenin bulantısını azaltacak, şişkinliğini alıp ağrısını geçirecektir. 
  • Muz meyvesi: Muzların içerdiği maddeler nedeniyle mideye iyi geldiği bilinmektedir. Mide ve bağırsak sistemi üzerinde boşaltım hızını yavaşlatıcı etkisinden dolayı midenin aktivitesini azaltacak ve asidin ince bağırsağa geç inmesini sağlayacaktır. 
  • Kefir: Antibiyotik tedavisinin bağırsaklardaki normal florayı etkilememesi için, sütün mayalanmış hali olan ve doğal prebiyotik kaynağı olan kefirin tüketimi önerilmektedir. Kefirin içerisine atılan bir çay kaşığı keten tohumu ise bağırsaklarda yavaşlama olmuş ise çözüm sağlayacaktır. 

Ülser Hastalarınına Yasak Olan Gıdalar

Hastalara yasak olan gıdaların tüketimi mide ağrısı yapar. Oluşan mide ağrısının sonucunda bulantı başlar ve kustuktan sonra rahatladığını ifade eder. Yasaklanan gıdalar şöyledir:

  • Çok sıcak ve çok soğuk yiyecek – içecek tüketmek: Açık yara halinde bulunan ülserlerin hassasiyeti nedeniyle daha fazla ağrı yapmasına neden olmaktadır. Bu nedenle yiyecek ve içeceklerin ılık olmasına dikkat edilmelidir. 
  • Baharatlı, acı, ekşi, yağlı gıdalar tüketmek: Midenin asit salgısının pH derecesini düşürücü özelliği olan bu yiyecek grubu, kullanılan ilaçlara rağmen ağrı yapmaya devam ederler. Hastaların, hastalık belirtilerinde azalma görüldüğü halde bu grup gıda tüketmesi, hastalığın ilerlemesine neden olur. 
  • Asitli, gazlı, kafeinli içecekler tüketmek: Midenin içindeki hidroklorik asidin daha da fazla artmasına neden olan bu içeceklerin yerine tavsiye edilen ılık bitki çayları ve bol miktarda su tüketilmesi önerilir. Su tüketimi, vücut kan dolaşımını hızlandıracağı için yara iyileşmesi de daha erken olacaktır. 
  • Et grubunu kızartarak yemek: Tercih edilen etlerin mutlaka yağsız ve beyaz etin derisiz tüketilmesi gerekmektedir. Bu etler tüketilirken, fırın ve haşlama gibi pişirme yöntemleri tercih edilmeli, kızartma kavurma gibi yöntemler kullanılmamalıdır. Kızartılan yağların mideye zarar verdiği bilinmektedir. 
  • Tüketilecek sebzelerin kızartılması: Özellikle cips yapılan ya da soslanarak kızartılan sebzelerin, besin değerleri minimuma inerken bir yandan da kızgın yağda pişirilmesi nedeniyle ülsere zarar verir. Bu nedenle tüketilecek sebzelerin haşlanması ya da buharda pişirilmesi önerilir.  


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle