Hamilelikte Mide Ekşimesinin Nedeni Nedir? Mide Yanması Nasıl Geçer
Gebeliğin genellikle son 3 ayında görülen mide ekşimeleri, bebeğin büyüyerek yukarıda mideye yaptığı baskı sonucu ortaya çıkmaktadır. Annelerin beslenmesinin düzenlenmesi ile sorun çözülebilir.
İçindekiler
Hamilelikte Mide Ekşimesi
Kasın iç organlarından rahimde oluşan gebelik, bebeğin büyümesi ile diğer iç organlarında baskıya neden olur. Bu baskı ile özellikle mide üst tarafa doğru kayar. Hamileliğin birinci ve ikinci trimestrında herhangi bir problem yaşanmazken, üçüncü trimestırda midede aşırı yanma, ekşime gibi durumlar oluşabilmektedir. Hamile kişilerin son üç ayında beslenmelerine mide açısından dikkat etmeleri gereken dönemdir. Bu dönemde anne adayları, midelerinde yaşadıkları sorun nedeniyle alkali gıdaların tüketimini artırmaları gerekmektedir.
Mide problemleri ile başa çıkamayan hamileler mutlaka takiplerini yapan kadın doğum doktorları ile görüşerek ilaç tedavisine başlayabilirler. Hamilelikleri nedeniyle her ilacı doktor kontrolü olmadan kullanmamaları gerekmektedir. Anne ile bebek arasında bulunan plesanta ve göbek kordonundan anne adaylarının kullandığı ilaçlar bebeğe de geçmektedir. Kontrolsüz kullanılan ilaçların bebek üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Bu olumsuz etkiler, bebeğin sinir ve beyin gelişiminde olabileceği gibi duyu organları üzerinde de zararları olabilmektedir.
Gebelikte Mide Ekşimesi Belirtisi
Gebeliğin son üç ayında, bebeğin iyice kilo almaya başladığı ve doğumun yaklaştığı vakitlerde, rahmin mideye yaptığı baskı nedeniyle mide yukarıya doğru çıkar. Bu nedenle mide içerisine alınan besinler, yemek borusuna kolaylıkla kaçabilir. Mide mukozası, hidroklorik aside karşı dirençlidir. Bu mukoza belli aralıklarla kendini yenilemekte ve direncini belli bir seviyede tutmaktadır. Yemek borusunun içerisinde bulunan doku ise mide asidine karşı dayanıksız olup, mide asidi ile karşılaşma anında yanma, ekşime gibi tepkimeler verir. Özellikle yemeklerden sonra hissedilen yanma, ekşime, ağza ekşi ve acı tat gelmesi gibi problemlerde bebeğin büyüyerek mideye yaptığı baskı neden olmaktadır. Gebelikte görülen bebeğin karın içinde büyümesine bağlı mide ekşimesinin belirtisi şöyledir:
- Gebeliğin son üç ayında görülmeye başlaması
- Yemeklerden sonra olması
- Ağza ekşi, acı tat gelmesi
- Sabahları daha çok hissedilen ağız kokusu
- Göğüs kafesi arkasında ve sırtta ağrı
- Midede yanma ve ekşime bazen ataklar halinde mide ağrıları
Anne adaylarının hissettiği göğüste ve sırtta ağrı belirtisi, kalp yönünden endişelenmelerine neden olabilir. Tüm bu reflü belirtisi, anne adaylarının beslenmelerinin düzenlenmesi ve alkali gıdalardan zengin beslenmelerini gerektiğinin göstergesidir.
Gebeliğin İlk Dönemlerinde Yaşanan Mide Problemleri Sebepleri
Kadınların gebeliğin ilk aylarında vücuttaki hormonal değişime bağlı olarak mide bulantısı, kusma, halsizlik, mide yanmaları görülebilir. Hamileliği henüz kesin olmayan kadınlar, bu belirtilerin kendilkerinde görülmeleri ile ”Hamilemiyim?” diye düşünebilir. Fakat bu belirtiler her zaman hamileliği belirtmez. Mide problemleri nedeniyle de bu belirtiler görülebilmektedir.
Hamileliğin ilk dönemlerinde görülen mide problemlerinin sebepleri, gebelik hormonu Beta Hcg’nin vücutta artmasından kaynaklıdır. Bu hormon anne adaylarının hamileliğinin göstergesidir. Adet kanaması gecikmiş kişilerin idrarında ve kanında bu hormona rastlanması ile hamilelik teşhisi koyulmaktadır. Hamilelik planlaması yapılan kadınların bu belirtiler ışığında akıllarında ”Hamilemiyim?” sorusu takıldığında mutlaka kan ve idrar tahlili yapılması gerekir. Hamileliğin ilk dönemlerinde zaman zaman yaşanan mide problemleri için mutlaka doktor kontrolü yapılıp gastrit, reflü ya da ülser yönünden incelenmelidir.
Midesinin mukozasında ülser ya da gastrit olan anne adaylarında, yapılan tetkikler sonucunda hamilelere uygun ilaç tedavisi verilmesi gerekir. Mide koruyucuları ve ansi-asit ilaçlarla mide yanması, ekşimesinin önüne geçilebilir. Gastro entoloji doktorunun uygun tedaviyi vermesinden sonra ise anne adayının bebek ve kendisine uygun olacak şekilde beslenmesi düzenlenmelidir.
Hamilelerin Beslenme Programı
Hamilelikte bebeğin gelişimi için gerekli olan tüm besinleri anneden temin eder. Anne adayında bu depoların boşalması ile dışarıdan takviye gerekir. Özellikle demir, kalsiyum ve B12 vitamini depolarının boşalması ile anne adaylarının mutlaka bu maddeleri dışarıdan takviye gıda ve ilaçlarla alması gerekir.
Midesinde problem olan anne adaylarının, alkali gıdalarla beslenmesi gerekir. Alkali gıdalar midenin içindeki asidin derecesini yükselterek yanmaların önüne geçmektedir. Bunun yanı sıra anne adaylarının mide kapasitelerinin düşmesinden dolayı az ve sık beslenmeleri önerilir. Günlük olarak tüketmeleri gereken süt, yoğurt, peynir gibi kalsiyumdan zengin gıdalar alkali de olması sebebiyle maksimum seviyede verilebilmektedir. Gün içerisindeki beslenme programına eşit oranlarda dağıtılan bu yiyeceklerin alternatifleri gebenin beslenme düzenine göre kullanılabilir.
Yanma ve ekşime sorunları düzelmeyen anne adayları mutlaka doktor kontrolünde olmak koşulu ile ilaç tedavisine başlanabilir. Kullanılan anti-asit ilaçlarla hızlı bir rahatlama sağlanmaktadır. Verilen ilaçların prospektüsünde mutlaka ”Hamileler için uygundur.” ibaresinin bulunması gerekmektedir.