Mide Ağrısı Sırta Vurur Mu? Midenin Problemlerinde Yansıyan Ağrı

Bir çok organ gibi midenin problemlerinde de yansıyan ağrıların olması mümkündür. Yemek borusu ve midenin vücuttaki yerinden dolayı, sırtta ağrı olabilir.

Mide Ağrısının Sırta Vurması

Midenin problemlerinde sırta, göğüse, kalbe vuran ağrıları olabilmektedir. İç organlarında yaşanan problemlerde diğer organlara ve dokulara yansıyan ağrılar olmaktadır. Yansıyan ağrıların nedeni ise, organın anatomik olarak bulunduğu yer ve komşu organlarda yaşanan sorunlar olarak tanımlanabilmektedir. 

Sırt ağrıları mide problemlerinin sonucunda oluşabilir.

Midenin göğüs kafesinin altında yer alması ve yemek borusunun ağız boşluğundan çıktıktan sonra göğüs kafesinin içinden geçerek mideye ulaşması nedeniyle mide ve yemek borusu problemlerinde yaşanan yansıyan ağrılar bu yüzdendir. Özellikle reflü, ülser gibi problemlerde görülen ağrılar, çoğu zaman mide problemi olarak değil, akciğer ya da kalple ilgili problem olarak anlamlandırılabilir. Midenin ağrıması ve sırtta ağrı hissedilmesi, kişilerin telaşlanmasına neden olabilmekte, kalp krizi geçirdiğini düşündürmektedir. mide ağrısı ile birlikte görülen sırt ağrıları çoğunlukla yemeklerin yemek borusuna kaçmasından dolayı yani reflü nedeniyle görülmektedir. Refleden dolayı mide ve sırt ağrısının birlikte görülmesinden sonra kişilerin mide problemine bağlaması ve bu problemin tedavisi gerekmektedir. 

Mide problemleri tedavisi sonrasında sırta vuran ağrı ya da diğer yansıyan ağrılar geçmektedir. Mide ağrısının tedavisi genellikle doğru teşhisin koyulduktan sonra yapılmaktadır. Ülser, reflü, gastrit gibi rahatsızlıklarda gerekli tedavisi uygulandıktan sonra beslenmenin de düzenlenmesi gerekmektedir. 

Midenin Problemlerinde Yansıyan Ağrılar

Hastaların sırtıma ağrı vuruyor ya da kalbime ağrı vuruyor şeklinde acil servise başvurmalarının üzerine, hastaların gerekli kontrolleri yapıldıktan sonra ağrının aslında yansıyan bir ağrı olduğu anlaşılmaktadır. Midenin herhangi bir probleminde eşlik eden reflü şikayeti nedeniyle sırta ağrı vurursa, hastaya midesindeki problem için gerekli tedavi verilerek daha ayrıntılı inceleme için Dahiliye polikliniğine sevk edilir. Dahiliye polikliniğinde yapılan incelemelerde ise midenin asıl sorununun anlaşılması gerekmektedir. 

Sırta yansıyan ağrının nedeni genel olarak reflüdür. Midenin içerisindeki mukoza yapısı, mide asidine karşı dayanıklıdır. Fakat hidroklorik asit mide dışında herhangi bir doku ile temas ettiğinde yanma ve ağrı hissedilir. Çevre dokulardaki sinirsel uyarılardan dolayı sırta, göğüse, kalbe vuran ağrılar olabilmektedir. Midenin ağrımasından dolayı ise sırta yansıyan ağrılar yaygın şikayetlerdir. Ayrıca midede gaz şikayeti nedeniyle midenin geriliminden dolayı sırta, bele yansıyan ağrılar görülebilmektedir. 

Mide ile birlikte görülen sırt ağrılarına iyi gelen tedaviler ve bitkiler vardır. Gaz şikayeti ya da reflü şikayeti ile birlikte görülen yansıyan ağrılar için iyi gelen bitkisel tedavilerin uygulanmasından sonra hastaların rahatladıkları görülmektedir. Tıbbi tedaviyi reddeden hastaların rahatlamak amacıyla ve kendine iyi geldiklerini düşündükleri yiyecekleri tüketmeleri bazen doğru olmayabilir. Mide problemlerinde tıbbi tedavinin yanı sıra çoğu zaman beslenmenin de düzenlenmesi gerekmektedir. 

Yaşanan sırt ağrıları, yansıyan ağrılar olabilir.

Hamilelikte yaşanan sırt ağrıları, gebeliğin çoğunlukla son 3 ayında görülmektedir. Gebeliğin son 3 ayında görülmesinin sebebi, rahmin içindeki bebeğin büyümesi ile mideyi yukarıya doğru ittirmesi ve midenin bundan rahatsızlık duymasından kaynaklanır. Bebeğin büyümesinin ardından yaşanan mide problemlerinden yaygın olarak görülenlerinden biri reflüdür. Midenin aşağısından yaşadığı baskı, besinlerin daha kolay bir şekilde yemek borusuna kaçmasına neden olacağı için reflü sorunu sık yaşanan problemler arasındadır. Reflü ile birlikte görülen sırt ağrısında gebelikte yaygın ilaç kullanımı olmadığı için iyi gelen bitkisel kürler kullanılabilir. 

Sırta Yansıyan Ağrılarda İyi Gelen Yöntemler

Mide problemi nedeniyle yansıyan ağrılarda iyi gelen yöntemleri uygulamak hastayı rahatlatacaktır. Fakat yansıyan ağrının nedenini bulmak gerekmektedir. 

Ülser nedeniyle yansıyan ağrıya iyi gelen kür

Çiğ Patates Kürü: Gebelerin de rahatlıkla kullanacağı kür, sabah ve akşam yarım su bardağı aç karnına tüketilmelidir. 20 günlük kullanımdan sonra ülserli dokuların iyileşmeye başladığı görülmektedir. Bahar aylarında taze patateslerin kullanılması ise daha etkili olacaktır. Her tüketimden önce mutlaka taze olarak hazırlanmalıdır. Patatesin içerisindeki maddelerin, ülsere neden olan bakteri ile savaştığı gözlemlenmiştir. 

Reflü nedeniyle yansıyan ağrıya iyi gelen yöntem

Reflü, midenin içerisindeki besin ve asidin yemek borusuna ve hatta yutağa kadar çıkması durumudur. Midenin içindeki asidin derecesinin yükseltilmesi ile yemek borusundaki yanmaların azalması sağlanır. Alkali gıdaların tüketilmesi, reflü hastalığında çözüm olarak sunulmaktadır. Süt, yoğurt, ayran gibi gıdaların tüketilmesi ile midenin asidinin derecesi yükseltilmiş olur ve yemek borusundaki yanmalar azaltılmış olur. 

Reflü probleminde süt gibi alkali gıdalar tüketilmelidir.

Gaz nedeniyle yansıyan ağrıya iyi gelen yöntem

Midede biriken gaz nedeniyle yansıyan ağrıların çözümlerinde karın bölgesini sıcak tutmak işe yarayacaktır. Bunun yanı sıra iyi gelen bitkilerde vardır. Rezene çayının midenin rahatlamasında ve gaz problemine iyi geldiği bilinmektedir. Midesindeki gaz problemi için soda tüketmek yanlış bir davranıştır. Gaz nedeniyle gerilmiş olan mideyi, soda gibi gazlı bir içecek daha fazla gerecek ve ağrıyı arttıracaktır. 

Günde 2 fincan tüketilen rezene çayı sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur.

Gaz için alının ılıktan biraz sıcak su ile duş, karın bölgesine yapılan masaj, midenin içerisindeki gazın bağırsaklara gönderilmesi ya da ağız yoluyla çıkartılmasını kolaylaştıracaktır. Günde 2 fincan tüketilen rezene çayı ise sindirim sistemi üzerindeki düzenleyiciliğinden dolayı hastayı rahatlatacaktır. 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle