Hamilelikte Yemek Borusunda Yanma Hissi Nedenleri

Gebelik genellikle son üç aylarında görülen ve bebeğin karın boşluğunda büyümesi ile mideye yaptığı baskı ile yemek, yemek borusuna kaçar ve yanma olur.

Hamilelikte Yemek Borusunun Yanmasının Sebebi

Gebeliğin sonlarına doğru bebeğin rahim içerisinde büyümesi ile karın boşluğunda daha fazla yer kaplar ve organlar üzerinde baskılar oluşur. Bebeğin ağırlığının yanı sıra bebeğin içinde bulunduğu kese ve su da ayrıca ağırlık yapmaktadır. Özellikle midenin üzerinde oluşan bu baskı, gebeliğin son 3 ayında anne adayının yemek yedikten sonra besinlerin yemek borusuna kaçmasına neden olur. Bebekten kaynaklanan bu reflü durumlarında anne göğsünde ağrı, yanma, mide ekşimeleri hisseder. 

Anne karnındaki bebekler günden güne kilo alırken son 3 ayda daha fazla büyümeye başlar. Bu büyüme ise karın boşluğunda daha fazla yer kapması ile karnında öne doğru çıkmaya başlaması gözlemlenir. 6ncı aydan itibaren daha da belirginleşen karna bakıldığında midenin olduğu bölgeden başlayarak büyüdüğü gözlemlenir. Anne adaylarının yediklerine dikkat etseler bile midenin altından oluşan bu baskı sonucunda mide öz suyu yemek borusuna kaçar. 

Gebelikte yemek borusunda yanmalar genellikle hamileliğin son 3 ayında görülür. 

Midenin içindeki mukoza tabakası hidroklorik asit ve pepsin salgısına karşı dayanıklıdır ve belli aralıklarla dayanıklılığı kaybetmemek için kendini yeniler. Fakat hidroklorik asidin mide dışındaki herhangi bir dokuya temas etmesi asidik özelliğinden dolayı yanma hissine yol açmaktadır. Tüketilen besinlerin sindirim ve emilime hazır hale getirilmesini sağlayan bu salgılar, besinlerin kimus haline dönüştürüldükten sonra yemek borusuna çıkmasına ise reflü adı verilmektedir. 

Hamilelikte Yemek Borusu Yanma Şikayetlerine Çözüm 

Gebelerin sıklıkla yaşadıkları bu durum genellikle 6ncı aydan itibaren görülmektedir. Anne adaylarının yanma şikayetlerinin giderilmesi için bir takım ilaçlar olsa da mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gerekir. Doktor kontrolünde kullanılan ilaçların yanı sıra anne adaylarının beslenmelerinin mideyi rahatlatıcı yemek alışkanlığını da edinmesi gerekmektedir. 

  1. Az ve sık beslenmek: Gebelikte sık sık acıkma durumu çok normaldir. Bebeklerin annenin aldığı besinlerden beslendiği de düşünüldüğünde gebelerin bebeğe daha faydalı besinler tüketmeleri gerekir. Gebelikte ortaya çıkan demir eksikliği, dişlerden kalsiyum çekilmesine bağlı diş dökülmeleri, b12 vitamin eksikliğine karşı bir beslenme programı hazırlanır. Anne adaylarının bu beslenme programı ışığında uzun süre açlık yaşamadan ve vücutlarında bulunan depoları tamamlamak adına az ve sık beslenmesi, yemek borusu yanmalarına da iyi gelecektir.
  2. Mide asidini arttıran gıdalardan uzak durmak: Acı, ekşi, baharatlı, asitli ve gazlı yiyecek, içecekler midede hidroklorik asidin derecesinin düşmesine neden olmaktadır. Mide asidinin 3-3.5 pH derecesine sahip olması ve yemek borusuna kaçması ile yakıcı olur. Bu besinlerden anne adaylarının uzak durması ile mide yanmalarına çözüm sağlanabilir. 
  3. Alkali gıdalar tüketmek: Özellikle süt, yoğurt, ayran gibi alkali olan ve kalsiyumdan zengin gıdaların tüketilmesi anne adaylarında mide asidinin pH derecesini yükselttiği için fayda sağlayacaktır. Baskıdan dolayı yukarı çıkan mide içeriği daha az yanma yapacaktır. 
  4. Bol sıvı tüketmek: Böbrek problemi olmayan kişilerde günlük 2-2.5 litre kadar sıvı tüketmeleri gerekir, bu da günde 8-10 bardak kadar bir su yapmaktadır. Suyun tüketimi ile kanda bulunan metabolik atıkların daha hızlı şekilde vücuttan uzaklaştırılması, vücut dolaşımını hızlandırmasını sağlamaktadır. Midedeki yanma probleminde de suyun alkali olmasından dolayı asit pH derecesi yükseltilmiş olur. Ayrıca tüketilen su, besinlerin mide içerisinde parçalanmasına ve sindirilmesine de yardımcı olduğu için mide çok fazla efor sarf etmeden besinleri kimusa çevirmektedir. 
  5. Yemeklerden hemen sonra egzersiz yapmamak ve yatmamak: Midede hissedilen şişkinlik sonucunda yapılan en büyük yanlışlardandır. Egzersiz yapmak, karın içindeki basıncı arttırdığından dolayı midenin içindeki besinler daha kolay bir şekilde yemek borusuna kaçar. Aynı şekilde yemekten hemen sonra yatmak da midenin ve yemek borusunun pozisyonundan dolayı yiyeceklerin mideden çıkıp kolaylıkla yemek borusuna gitmesine neden olacaktır. Yemeklerden 2 saat sonra mutlaka hafif işlerle ilgilenilmeli, dik ya da arkaya yaslanarak oturmak gerekmektedir. 

Yemek Borusunda Yanma Şikayetinde Kullanılan İlaçlar

Mide için kullanılan ilaçlar her ne kadar zararsız gibi görünse de kişilerde her zaman alerji yapma ihtimali vardır. Bu nedenle kullanılan ilaçların önceden verilmiş bile olsa doktor kontrolünde kullanılması gerekir. Genellikle mide yanmaları için anti-asit ilaçlar verilmektedir. Talcid, gaviscon, rennie gibi mide asidini nötr hale getirmeye yarayan ilaçlar, anne adaylarının kendileri ve bebeklerinin sağlığı için mutlaka doktor kontrolünde kullanmaları gerekir. 



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle