Ülsere Ne İyi Gelir? Ülsere İyi Gelen Yiyecekler ve İlaçlar

Sindirim sisteminde meydana gelen ülserlerde genellikle yemeklerden sonra ağrılar oluşmaktadır. Ataklar şeklinde yaşanan mide ağrılarının çözümünde ilaçlar ve yiyecekler kullanılır.

Ülsere İyi Gelen İlaçlar

Ülser, yemek sonrasında ağrıya ve bulantıya neden olmaktadır. Mide içerisinde açık yara halinde bulunan ülserler, asit ve pepsin salgısı ile temas ettiğinde ataklar halinde mide ağrılarına neden olmaktadır. Bu ağrıların giderilmesi ve ülserin tedavisi için çoğunlukla 3’lü ilaç kombinasyonları ile tedavi gerçekleştirilir.

  1. Antibiyotikler: Ülser yüzeyinden alınan biyopsi sayesinde tespit edilen mikroorganizmanın yok edilmesi için tedaviye eklenen antibiyotik, hastaların ülserlerinin tedavi edilmesi için ilk basamaktır. Ülserlerin tedavisinde genellikle Helicobakteri Plori bakterisine yönelik antibiyotikler kullanılmaktadır. Doktorun belirlediği doz ve sürede kullanılması önemlidir. 
  2. Anti-asitler: Genellikle çiğneme tablet formlarında kullanılan ilaçlar, yemek sonralarında mide yanmaları, midenin ekşimesi durumlarında kullanılırlar. Anti-asit ilaçların kullanımı sonrasında hızlı bir şekilde midede oluşan sorun çözümlenmiş olur. 
  3. Proton pompası inhibitöre – H2 reseptör antigonisti: Asit ve pepsin salgılamasını baskılayan bu ilaç grubu, hastaların yemeklerden önce almaları halinde mideye daha az asit salgısının gelmesini sağlayacaktır. Böylece ülser yüzeyinde yanmalar engellenir ve hastanın daha az ağrı hissetmesi sağlanır. 

Kullanılan ilaçlara ek olarak hastada var olan mide bulantısı ve gaz şikayetleri için ilaçlar verilebilmektedir. Bulantıyı durdurucu ve hazmı rahatlatan ilaçlarla birlikte hastanın beslenmesinde de uyması gereken gıda gruplarını tüketmesi ile iyileşme hızı artacaktır. 

Ülsere İyi Gelen Besinler

Hastaların tıbbi tedavinin yanı sıra beslenmelerine de dikkat etmesi gerekmektedir. Beslenmesine dikkat eden hastaların iyileşmeleri de hızlı olacaktır. Bazı bitkisel çözümler de hastaların kullandığı ve fayda gördüğü bilinmektedir. 

Süt, yoğurt, kefir gibi alkali olan besinler, tüketildiklerinde midede rahatlamaları sağlar. Bu rahatlamalar sayesinde ülser iyileşmesi maksimum seviyede tutulur. Sütün içerisine koyulan bir miktar bal veya muz ise, midenin içinde bir bariyer oluşturarak asit salgısının ülsere temas etmemesini engelleyebilir. Ayrıca tüketilmek istenen bitki çayının içerisine de ılık hale gelmesinden sonra koyulan bir tatlı kaşığı kadar bal, hem tatlanmasına yardımcı olacak hem de midedeki ağrıyı azaltacaktır. Kullanılan bal, doğal ve şeker ilavesiz olması gerekmektedir. Diyabet hastalarına bal tüketimi tavsiye edilmez. 

Ülsere İyi Gelen Bitkisel Çözümler

Patatesin içerisinde bulunan maddelerin araştırmalar sonucunda sindirim sisteminde enfeksiyonlara neden olan bakterilerin yok edilmesinde etkili olduğu görülmüştür. Çiğ patatesin soyulup rende yapıldıktan sonra ya da meyve sıkacağından suyunun elde edilmesi ile çıkartılan suyunun tüketilmesi hastaların ülserle savaşında başarılı oldukları görülmüştür. 

Çiğ Patates Suyu Kürü

Patateslerin topraktan taze olarak hasat edildiği zamanlar ilkbahar ve sonbahar dönemleridir. Bu dönemler dışında kullanılan patateslerin suyu tazenin suyu kadar etkili olmadığı anlaşılmıştır. 

Kürün genel olarak kullanımı, onar günlük önemlerde 3 kere yapılabilir. Midedeki yanma, ekşime, reflü gibi problemlerin çözümü için böyle tüketilen kür, taze patatesin suyu çıkartıldıktan sonra, kahvaltıdan yarım saat önce yarım su bardağı tüketilir ve kahvaltı sonrasında yapılmaktadır. 

Kornikleşmiş ülserlerin tedavisinde, hasta mide problemlerinin arttığı dönemleri bilmektedir. Bu dönemlerde ise yemeklerden yarım saat önce tüketmesi, ardından yemek yemesi önerilir. Hastaların uygulayacağı bu tür, rahatsızlıkların geçtiği döneme kadar tekrarlanabilir. Taze olarak tüketilmesi gereken patatesler, tüketilmeden hemen hazırlanılmalı ve içilmelidir. 

Kullanılması gereken patatesler mevsimine uygun ve taze olmalıdır.

Hamile kadınların mide yanma ve ekşime şikayetleri çok fazla olmaktadır. Özellikle bebeğin içeride büyüdüğü ve mideyi yukarı doğru ittirdiği dönemlerde şikayetleri artan gebelerde bu kürü kullanabilir. Mide ekşimelerinin olduğu dönemlerde yemek öncesinde kullanmaları yeterlidir. Sürekli kullanılmasına gerek yoktur. 

Mide ve bulbus ülserlerinde kullanılan patates suyu kürü 20 günlüktür. Çiğ patatesin suyu sabah ve akşamları 1’er su bardağı tüketilir. Ülser kaynaklı ağrıların arttığı zamanda rahatlıkla kullanılan kür, 20 gün boyunca kesintisiz kullanılmalı, ağrının yoğun olduğu zamanda ise öğlenleri de yemekten önce tüketilebilir. 

Ülser Hastaları İçin Beslenme Tavsiyeleri

Hastaların doktor tarafından verilen beslenme programına uymaları gerekmektedir. Bu programda hastaların yiyebileceği ve yememesi gereken gıdaların listesinin yanı sıra pişirme önerileri de bulunmaktadır. Ayrıca beslenme zamanlarının ayarlandığı ve hangi besin gruplarına ağırlık verilmesi gerektiğini açıklayan bir listede verilebilir. 

Hastaların 6 öğün şeklinde az ve sık beslenmesi gerekir. Midenin çok doldurulup rahatsız olmaması ve uzun süre açlık yaşamaması için düzenlenmiş bu beslenme şekli, mide ağrılarını rahatlatan bir düzenlemedir. Kişilerin ayrıca ara öğünlerde tükettikleri süt, bitki çayı gibi sıvı gıdalarda hastaların rahatlamalarını sağlayacaktır. 

Çok sıcak ya da çok soğuk yiyecek, içeceklerin tüketilmemesi, midenin içinde açık halde bulunan yaranın hassasiyetini arttırarak ağrılara neden olacaktır. Yemeklere çok sıcak ya da çok soğuk gıdalarla başlamak, mide kramplarına, ataklar şeklindeki ağrılarına neden olur. 



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle