Ülser Belirtileri Nelerdir? Ülser Sırtta Ağrıya Neden Olur Mu?
Toplumda özellikle yetişkinlerde sıkça görülebilen bir rahatsızlık olan ülserin, hastada yaratmış olduğu şikayetler ve bu şikayetler arasında sıkça görülen sırt ağrılarına ilişkin çözümler.
İçindekiler
Ülser Belirtileri Nelerdir?
Toplumda çok sık görülen rahatsızlıklardan birisi olan ülser, ortaya çıkardığı şikayetleri ile hastanın doğrudan günlük yaşantısını etkisi altına alır. Ülserin mide ve sindirim sistemi üzerinde oluşturmuş olduğu kuvvetsizlik ve buna bağlı baskı çok ciddi şikayetlerin yaşanmasına neden olur. Gün içerisinde pek çok eylem ve işlemde yetersiz kalınmasına dahi neden olarak, gündelik yaşamın akışını olumsuz şekilde etkileyen ülser rahatsızlığının belirtileri de oldukça belirgindir. Özellikle de günümüzde midede sıkça görülen tüm problemler arasındaki en popüler rahatsızlık olarak öne çıkan ülserin midede oluşturmuş olduğu yoğun tahribat hem sindirim fonksiyonlarının tam olarak yerine getirilememesine hemde solunum yolları başta olmak üzere vücudun tüm bölgelerine ulaşabilecek etkiler teşkil eder. Midede ülserin en belirgin belirtileri arasında yanma oluşumudur. Mide içerisinde asidite seviyesinin artış göstermesine neden olarak, midedeki tahribatın şiddetli seviyeye ulaşmasına ve özellikle de mide boşken, yani aç karnına olunan zamanlarda bu etki çok daha şiddetli olarak görülür. Bunun dışında karın bölgesinde son derece rahatsız edici düzeyde ağrı şikayetleri de gün içerisinde çok sık görülür.
Bu gibi belirtileri ile birlikte ülserin kişide mide yanması, mide ekşimesi ve mide bulantısı yaşaması da çok sık görülür. Özellikle de mide bulantısından dolayı gün içerisinde fazla su kaybına neden olabilecek seviyede istifra halinin oluşması da söz konusudur.
Bu şekilde yoğun sıvı kaybına neden olan ülseri bulunan kişilerin mutlaka bu şikayetin oluşturabileceği sağlık risklerini yok etmek ve vücudun sıvı ihtiyacını karşılayabilmek için bol bol su tüketmeli ve beslenmesini sıvı ağırlıklı gerçekleştirmesi gerekir. Ülser sebebiyle yaşanan şiddetli ağrılar gece uykularının dahi bozulması gibi etkiler yapar.
Ülser Ağrısı Sırta Vurur Mu?
Midede ortaya çıkan ülser, midenin iç mukozasının yüzeyinde ciddi yara ve devamında da iltihaplanma oluşumuna yol açar. Bu durum hastada çok ciddi şikayetlerin ve yakınmaların oluşmasına neden olur. Öncelikli olarak yaralanmalara bağlı kanama meydana gelirken, midenin boş ya da dolu olması fark etmeksizin artan mide asiditesi ve bununla birlikte ciddi yaralanmalar karın bölgesinde çok rahatsız edici ağrı şikayetlerinin yaşanmasına neden olur. Özellikle de hastada dakikalar ile sınırlı sürelerde olabildiği gibi saatlerce sürebilecek düzeyde farklı şiddetlere sahip olan ağrıların görülmesi son derece mümkündür. Karın bölgesinde yaşanan ağrılar sırtta da ağrı yapar mı sorusu da toplumda çok sık görülen bu rahatsızlığı ilişkin olarak yaygın olarak dile getirilir. Aslında bu sorunun yanıtı olumlu yönde olur. Çünkü karın bölgesinde yaşanan ağrılar sırtta da ağrı yapar. Ülser nedeniyle mide ve karın bölgesinde yaşanan şiddetli ağrıların, sırt ve omuz bölgesinde de görülmesi, ülserin midede oluşturduğu yaraların etkisinin ve derinliğinin çok ileri seviyede olduğunu gösterir. Aksi halde bu denli etki alanı geniş ağrı şikayetleri görülmemekte olduğundan mutlaka en kısa süre içerisinde uzman bir doktora başvuru gerçekleştirilmesi gerekir.
Günümüzde pek çok ülser hastası, sırtta meydana gelen ağrıların, ülserden bağımsız bir yakınma olduğu düşüncesine kapılsa da bu son derece hatalı bir yaklaşımdır. Çünkü ülser sırtta ve hatta çok şiddetli olması durumunda omuz bölgesinde dahi önemli ağrı yansımaları görülebilir.
Ülser Sebepleri
Midede görülen rahatsızlıkları genel olarak ya mide asiditesi seviyesinin artışından ya da bakteriyel etkenlerden kaynaklı olarak öne çıkar. Özellikle de günümüzde midedeki problemlerin en temel nedenleri arasında bulunan ‘Helicobacter pylori’ rahatsızlığının mide içerisinde yerleşim ve çoğalım göstermesi durumu mide iç yüzeyinde ciddi yaralara neden olur. Bu yüzden de ülser nedenleri arasında bu bakteri çeşidi ilk sırada yer alır. Bununla birlikte hastanın aspirin veya ağrı kesici kullanımı da midede ülsere yol açan ana etkenler arasında yer alır.
Kişinin yaşadığı çeşitli sağlık sorunları nedeni ile yoğun bir ilaç kullanımı gerçekleştirmesi son derece önemli bir neden olarak öne çıkar. Ayrıca modern toplum yaşamının en önemli getirileri arasında bulunan ‘stres’ faktörünün de gün içerisinde çok yoğun şekilde yaşanması, mide ve karın kaslarında ciddi baskılara neden olarak ülser oluşumunu tetikler. Bu gibi fizyolojik etkenler ile birlikte kişinin sağlıksız, düzensiz ve hatalı beslenme alışkanlıklarına sahip olması da ciddi bir etkendir. Bu yüzden mutlaka sağlıklı, düzenli ve doğru beslenme alışkanlıkları kazanılması ve buna uygun şekilde hareket edilmesi gerekir. Böylelikle ülserin önlenmesi ya da mevcut ülserin etkilerinin hafifletilmesi ve iyileşmesine destek sağlanması mümkün olabilmektedir.
Ülser Tedavi Yöntemleri
Temel olarak öncelikle hastanın midesindeki ülsere yol açan ‘Helicobacter pylori’ isimli bakterinin yok edilmesi hedeflenir. Bunun için ülser tedavisi antibakteriyel etkiye sahip olan ilaçlar ile başlar. Bu ilaçların yanı sıra hastanın midesindeki asidite seviyesinin düzenlenmesi/dengelenmesi amacı ile düzenleyici nitelikli ilaç uygulamalar gerçekleştirilir. Bu noktada özellikle bu dengelemenin sağlanması amacıyla;
- H2 reseptör blokerleri,
- Proton pompa inhibitörleri,
kullanılır. Eğer ülserin çok ciddi yaralanma, kanama ve diğer etkilere sahipse mutlaka cerrahi operasyon müdahalesi gerçekleştirilir. Ancak ülser kronik ve tekrarlama riski çok yüksek bir rahatsızlık olduğundan ilaç tedavisi ya da cerrahi operasyon sonrası süreçte de hastanın yaşamına dikkat etmesi gerekir.