Mide Yanmasına İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir? Beslenme Düzenlemesi

Midesinde yanma olan hastaların mutlaka beslenme düzenlemesinin yapılması gerekir. Beslenme düzenlemesinde yasaklanan gıdaların tüketilmemesi gerekir.

Mide Yanması Neden Olur?

Yemeklerden sonra oraya çıkan mide yanmaları mide hastalıklarının göstergesidir. Mide yanmasına neden olan rahatsızlıklar, reflü, peptik ülser, gastrit, bulbus ülseri, yemek borusu sfinkter bozuklukları sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu sorunların yanı sıra kişilerin midelerinin hassasiyetlerinin olduğu besinlerin tüketilmesinden sonra ya da midenin kapasitesinin üzerinde beslenildiğinde de görülebilmektedir. 

Gebeliğin son 3 ayında görülen mide yanmaların da ise bebeğin karın içerisinde daha fazla yer kaplaması sonucu annenin midesine baskı yapması neden olmaktadır. Bu durum gebelerin %85’inde yaşamakta ve normal karşılanmaktadır. 

Besinler tüketildikten sonra midenin sindirime ve emilime hazırlığı için hidroklorik asit ve pepsin salgılaması gerekir. Bu salgılar ile yiyecekler bulamaç haline getirilir ve ince bağırsaklarda daha kolay emilir. Midenin içerisindeki mukoza bu salgılara karşı dirençli olsa da mide dışında herhangi bir doku ile temas ettiğinde ya da midedeki yarada ile temasında şiddetli yanmalara neden olur. Bu yanmalar hastalara rahatsızlık verir. Hastaların bu şikayetler üzerine doktora başvurması üzerine uygun tedavi ve beslenme düzenlemesi yapılması gerekir.

Mide Yanmalarına Sebep Olan Yiyecek Grupları

Tüketilen besinlerin midede aşırı hassasiyet oluşturması sonucunda midede yanmalar görülebilir. Bu yanmalar sonucunda sebep olan besinlerin tespit edilmesinden sonra hastanın bu yiyecekler tüketmeleri yasaklanmaktadır. 

Tüketilen kafeinli gıdalar mide içerisinde yanmalara neden olur. 

Midede var olan yara nedeniyle ortaya çıkan mide yanmasında ise yanmaya sebep olan tüm yiyeceklerin yasaklanarak ayrıca bir beslenme programı hazırlanmalıdır. Bu besin grupları şöyledir:

  • Acı, ekşi, baharatlı gıdalar: Mide asidinin pH derecesini düşürerek daha fazla yanma durumuna yol açan bu yiyecekler kesinlikle yasaklanır. Yasaklanan bu yiyeceklerin tüketilmesinde hasta tıbbi tedavi görse bile yanma şikayetleri azalmadan devam eder. 
  • Yağda kızarmış yiyecekler: Yağ içerisine atılarak kızartılan gıdalar, kendi bünyelerine bir kısım yağı şekerler. Midede ise bu yağ rahatsızlık verir. Asit ile birleşince yanmalara ve hazımsızlıklara neden olur. 
  • Asitli, gazlı içecekler: Midenin içinde bulunan hidroklorik asidin çeşidi ve derecesi göz önünde bulundurulduğunda tüketilen bu gıdalar asit derecesini düşürürken diğer yandan da hidroklorik asitle tepkimeye girerek daha fazla yanmaya neden olurlar. Bu nedenle kola, gazoz, soda gibi içeceklerin tüketilmemesi önerilir. Taze meyve suyunda ise asitsiz olan meyvelerin suları tüketilmelidir. 
  • Kafeinli yiyecek ve içecekler: Kakao, kahve, çay gibi kafein oranı yüksek içeceklerin tüketilmesi mide içerisine girdiği andan itibaren yemek borusundaki gevşeme ve kapanmamasından kaynaklı reflüye neden olmaktadır. Ayrıca aç karnına içilen kahvelerde ise midenin zarar görmesi çok yüksek ihtimaldir. 
  • Çok sıcak ya da çok soğuk yiyecek ve içecekler: Vücut iç ısısı düşünüldüğünde çok sıcak yiyecekler kişilerde ısının artmasına neden olmaktadır. Çok soğuk yiyecekler ise midenin içinin daralmasına neden olabilir. Tüketilen bu gıdalar mide ağrılarına ve kramplara neden olmaktadır. Yemeğe ılık şeylerle başlamak ve çok sıcak yemeklerin yenilebilecek kadar soğutulduktan sonra yemek gerekir. 

Mide Yanmasına İyi Gelen Gıdalar

Midenin yanmasına iyi gelen besinler öncelikle alkali gıdalardır. Süt, yoğurt, ayran gibi pH derecesi alkali olan bu gıdalar tüketildiğinde yanma problemlerinde iyi gelmektedir. Asit pH derecesini 3-3.5 ‘dan yukarılara taşınması, midenin yanmasına bir çözümdür. Beslenme düzenlemesi yapılırken bu alkali gıdaların iyi gelmesinden dolayı kullanılabilecek maksimum düzeyde tüketilmesi önerilir. 

Bol bol sıvı tüketiminin de iyi geldiği bilinmektedir. Normal yetişkin bir kişinin günlük tüketmesi gereken su miktarı 2-2.5 litre kadardır. Üriner sisteminde herhangi bir sorun olmayan kişilerin günde 8-10 bardak kadar sıvı tüketmesi, vücudun dolaşımının hızlandırılması ve metabolik atıkların idrarla daha hızlı uzaklaştırılmasını sağlar. Diğer yandan su tüketimi, besinlerin mide içerisinde daha kolay bulamaç hale getirilmesini sağlar. Sindirime yardımcı olan su tüketimi ihmal edilmemelidir. 

Çiğ patates suyu mide içerisindeki mikroorganizmalarla savaştığı kanıtlanmıştır. Patatesin içerisindeki maddeler mikroorganizmalarla savaşırken mide yanmasına neden olduğu için de iyi gelmektedir. Yanmaların azaltılmasında etkili bir yöntem olarak kullanılan çiğ patates suyu, günde 2 defa aç karnına yarım su bardağı kadar kullanılabilir. 

Mide problemlerinde ilaç kullanmak tamamen çözüme ulaştırmaz. 

Hastaların gördüğü tıbbi tedavinin yanı sıra yapılan beslenme düzenlemelerine harfiyen uyması sonucunda şikayetlerinin giderek azaldığı ve kaybolduğu gözlemlenmiştir. Beslenmelerine dikkat etmeyen ilaçların iyi geldiğini düşünen kişiler, tedavi bitiminden sonra yine aynı sorunları yaşamaktadır. Mide hassasiyetinin hangi besin kaynaklı olduğu belirlenmesinin ardından mutlaka o besin tüketilmemelidir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle