Süt Gaz Yapar Mı? Sütten Dolayı Bağırsakta Oluşan Gaz İçin Çözüm

Toplumda, sütün içerisindeki doğal şekeri tolare edememesinden dolayı bağırsaklarda şişkinlik ve gaz sorununa neden olabilir. İntoleransta Laktozdan arındırılmış süt tüketilir.

Süt Gaz Yapar Mı?

Süt toplumdaki kişilerin %15-20 oranında sindirilememesinden dolayı gaz yapabilmektedirler. Sindirimin yapılamamasının yanı sıra kişilerin süt ve süt ürünlerindeki tüketimin yanlış olmasından dolayı da mide ve bağırsaklarda gaza neden olmaktadır. Özellikle süt sıvı olmasından dolayı sindirimi kolay gibi görünse de, ince bağırsaklarda sütün sindirimi için laktaz enzimi bulunmaktadır. Tüm besin maddelerinin sindirimi için vücut tarafından enzim salgılanır ve bu enzimlerle besinler sindirilerek vücutta kullanılabilir hale getirilmektedir. Bu besinlerin sindiriminin olmamasından dolayı vücutta kullanılamaz ve sindirim sisteminde bir takım sorunlara neden olmaktadır. 

Süt ve Süt Ürünleri Tüketiminde Gaz Neden Olur?

Süt ve süt ürünlerinin tüketimi sonrasında gaz oluşmasının iki nedeni vardır. Bunlardan birincisi sütün içerisindeki laktoz şekerine karşı ince bağırsaktaki enzimin eksikliği nedeniyle sindirilememesinden dolayı oluşmaktadır. İkinci nedense, sadece sütün değil tüm besinlerin tüketiminde kişinin hava yutmasından kaynaklanır. Ayrıca süt ve süt ürünlerinin tüketiminde yanlış yöntemlerin kullanılmasından kaynaklanmaktadır. 

Süt tüketiminden sonra gaz problemi yaşanabilir.

Sindirim sistemi, ağızdan başlayarak anüse kadar devam eden bir sindirim borusudur. Ağızda mekanik sindirimle yiyeceklerin öğütülmesi başlayarak mide ve bağırsaklarda emilim işlemi devam eder. Besinler emilimi yapılırken bir yandan da sindirimi yapılmaktadır. Süt içerisindeki doğal olarak bulunan laktoz şekerinin sindirimi içinse ince bağırsaklarda Laktaz enzimi salgılanmaktadır. Bazı kişilerde bu enzimin eksikliği veya yokluğunda vücut sütü sindiremez ve bağırsaklarda şişkinlikler başlar. Laktoz toleransı olmayan kişilerin ayrıca süt ve / veya süt ürünleri tüketimi sonrasında gaz probleminin yanı sıra kabızlık ya da ishal gibi sorunlara da neden olduğu bilinmektedir.

Gaz Yapan Süt Ürünleri

Laktoz sindiriminde sorun olan kişilerin, süt ve süt ürünlerinin tüketimi sonrasında mutlaka gaz ve dışkılama problemleri olacaktır. Diğer yönden tüketiminde yanlış yöntemler kullanılan ürünlerin, doğru yöntemlerle tüketiminden sonra gaz problemleri ortadan kalkacaktır. Bu süt ürünleri şunlardır:

  • Yoğurt
  • Süt

Şişkinlik problemine neden olan bu ürünlerin tüketilirken pişirilmesi içerisindeki gazın alınmasına yardımcı olacaktır. Sütün pişirilerek tüketilmesi, sütlaç yapılması, yoğurttan yayla çorbası, soğuk çorba gibi çorbaların yapılarak tüketilmesi bağırsaklarda gazın oluşmasını bir miktar önleyecektir. 

Süt tüketimi her bireyde önemli olsa da özellikle gebe ve emziren annelerde daha da önemlidir. Özellikle gebelikte kalsiyum depolarının tamamlanması için tüketilmesi gereken bu ürünlerin gaz yapması nedeniyle tüketiminde sorunlar yaşanmaktadır. Tüketim yöntemi olarak pişirilmesi ve sonrasında tüketilmesi ile şişkinlik problemlerinin önüne geçilmiş olacaktır. 

Gaz Problemi İçin Doğal Çözümler

Midede ve bağırsaklarda oluşan şişkinlik problemi şiddetli ağrılara neden olabilmektedir. Genellikle bazı besinlerin tüketilmesinden sonra görülen bu problem, tıbbi ilaç kullanmanın yanı sıra doğal yöntemlerle çözümlenebilir. Kullanılacak olan doğal yöntemlerden önce hangi besinden sonra şişkinlik problemi yaşandığı da belirlenmeye çalışılmalı ve tedavisinin yapılması gerekmektedir. 

Doğal çözümlerin yanı sıra kişilerin gaz problemleri için beslenmesinin de düzenlenmesi gerekmektedir. Beslenme düzenlemesinde kişilere tüketimini sınırlandırılması gereken yiyecek ve içeceklerin listesi verilir. Bunun yanı sıra kişilere öğün sayısını arttırılması ve porsiyonlarını küçültmesi, yiyecekleri yeterince çiğnemesi, sıvı besinleri küçük yudumlarla tüketmesi söylenmektedir. 

Zencefil Çayı

  • Baş parmak büyüklüğünde kök zencefil,
  • 1 su bardağı su

Kök zencefilin kalınlığına göre 3-4 parçaya bölünerek kaynayan suya atılır. 5 dakika kadar kaynar suda ağzı kapalı şekilde kaynatılır ve ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. 

İçilebilecek kadar soğuduktan soğutulur ve akşam yemeklerinden 1-2 saat kadar sonra tüketilmelidir. Bu kür yaklaşık bir ay kadar uygulanmalıdır. Tadından dolayı tüketiminde zorlanılırsa ılık haldeyken 1 çay kaşığı kadar bal koyulabilir. 

Zencefil çayı gaz probleminde rahatlatıcı olarak kullanılabilir.

Rezene Çayı – Rezene Granülü

  • 1 tatlı kaşığı rezene ya da rezene granülü,
  • 1 su bardağı sıcak su

Kaynamış suya rezene koyularak 5 dakika ağzı kapalı şekilde demlenir ve süzülür. İçilebilecek derecede soğuyuncaya kadar beklenir ve ılık şekilde tüketilir. Her tüketim için taze olarak hazırlanmalıdır. 

Günde 2 su bardağı kadar tüketilebilir. Mevsimsel geçişlerde besinlerin değişmesinden kaynaklı şişkinlik problemleri için rahatlıkla kullanılabilmektedir. Granüller, eczanelerde rahatlıkla bulunabilen bir üründür ve rezenenin direk tüketime hazır halidir. 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle