Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kaçak Testi ve Belirtileri

Zayıflamak için tüp mide ameliyatı olan hastaların çok nadiren görünen komplikasyonları arasında kaçak riski bulunmaktadır. Kaçak neden olur ve belirtileri nelerdir?

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kaçak

Kaçak Ultrason Görüntüsü

Tüp mide ameliyatı esnasında ya da ameliyattan sonra oluşabilecek komplikasyonlar gelişebilir. Mide küçültme ameliyatları arasında en çok yaşanılan komplikasyonlar arasında kaçak riskidir. Tüp mide ameliyatlarında %3 oranında kaçak riski görülme ihtimali bulunmaktadır. Ameliyata karar veren obez kişilerin en korktukları komplikasyonlar arasında kaçak riski bulunmaktadır. Ameliyat esnasında kaçağın oluşmasının nedenleri arasında özel tıbbi cihazlar ile yapılan kesme işlemi sırasında diğer yandan dikiş atılacaktır. Bu zımbanın tam olarak tutmaması sonucunda kaçak ortaya çıkacaktır.

Bu nedenlerden kaynaklı olarak kaçak olması durumunda ilk kaçak testi ameliyat esnasında yapılacaktır. Hasta uyandırılmadan önce yapılan test sırasında kaçak olmaması durumunda ameliyat sonlandırılacaktır.

Ameliyat sonrasında hastanın 2 gün boyunca ağız yoluyla beslenmesine izin verilmeyecektir. Kaçak testi ameliyattan 2 gün sonra tekrardan yapılacaktır. Bu test hastanın özel bir mavi renkte sıvı ağız yoluyla içmesi ile çekilecek ultrason görüntüsünde kaçak olup olmadığı anlaşılacaktır.

Kaçak testinde herhangi bir sorun olmaması durumunda hastanın ağız yoluyla sıvıyla beslenmesine izin verilecektir.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kaçak Belirtileri

Kaçak testi yapılmasına rağmen bazen hastalarda daha sonrasında kaçak olma riski görülebilir. Hastanın herhangi bir test yapılmadan hastane ortamı içerisinde ya da taburcu olduktan sonra 10 gün çok önemlidir. İki hafta boyunca hastaların dikişlerinin kaynaması ve ameliyatının iyileşmesi beklense bile tam olarak 1 ay kadar ameliyatı iyileşecektir. İlk bir ay içerisinde püre dönemi ile birlikte hastaların midesinde ameliyatın iyileşmesi beklenir. Fakat bazı hastalarda ameliyattan 6 ay sonrasında da kaçak oluşması görülebilir. Kaçak meydana gelmesi durumunda hastalarda şu belirtiler ortaya çıkacaktır:

  • Halsizlik;
  • Mide bulantısı;
  • Yüksek ateş;
  • Çarpıntı;
  • Bel ağrısı;
  • Karın bölgesinde şiddetli ağrı;
  • Solunum güçlüğü;
  • Karın bölgesinde hassaslık.

Tüp mide ameliyatının en önemli komplikasyonları arasında şiddetli karın ağrısı, mide bulantısı görülecektir. Karın bölgesinde dokunulmayacak kadar hassaslaşacak ve ateşi hızlı bir şekilde çıkacaktır. Hastalarda ameliyat sonrasında gelişen kaçak sonucunda ortaya çıkacak olan belirtilerin oluşması ile birlikte çok hızla müdahale edilmesi gerekmektedir. Tüp mide ameliyatı sonrasında gelişecek kaçak komplikasyon kaçak olması sonucunda karın bölgesine enfeksiyon girecektir.

Kişilerde kaçak gelişmesi ile birlikte mide içeriği hızla karın boşluğuna dolacaktır. Bu nedenle de enfeksiyon oluşacaktır.

Enfeksiyonun karın bölgesine yayılması ile birlikte mide içerisinde ki sıvı ya da safranın karın boşluğuna akmasıyla gelişecek olan sıvıların diğer organlara bulaşması ile birlikte enfeksiyon hızla yayılacaktır. Bunun sonucunda müdahale edilmemesi durumunda karın bölgesinde şişme meydana gelecektir.

Kaçak testi yapılacağı gibi aynı zamanda da laboratuvar testlerinin de yapılması gerekmektedir. Burada enfeksiyon tanısı konulması için CRP değerleri çok yüksek olacağı gibi Trombosit değerinde de yükselme olacaktır.Ayrıca kan testi içerisinde alyuvarlarda aşırı yükselme meydana gelir.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kaçak Tedavisi

Tüp mide ameliyatı sonrasında komplikasyonlar arasında olan kaçak olması durumunda hastanın ağız yoluyla beslenmesi hemen kesilmesi gerekmektedir. Bu sayede hastaların midesinde olan kaçak nedeniyle sıvı ve enfeksiyon karın boşluğuna akması engellenmiş olacaktır. Enfeksiyonun yayılmasını engellemek amacıyla bir an önce kaçak tespit edilmesi ardında antibiyotik tedavisine başlanması gerekmektedir. Kaçak tespit edilmesi ile birlikte kaçağa müdahale edilmelidir. Bir an önce kaçağa müdahale edilmesi gerekmektedir. Kaçağın tedavisinin yapılması için laparoskopi yöntemiyle gerçekleşmeyecektir. Kaçağa müdahale için karın bölgesinden açık bir kesik yapılacaktır.

Bu sayede mideye tamamen ulaşılacaktır. Kaçak tespit edilecek ve tekrardan dikilerek kapatılacaktır. Mide küçültme ameliyatı sonrasında oluşan kaçak için stent takılarak müdahale edilecektir.

Hastanın kaçak sonrasında tedavisinin yapılması için tek bir ameliyat yeterli olacağı gibi bazı hastalarda ise midesinde ki kaçak tedavisinde takılan stent kaçağın iyileşmesinde etkili olmayacağından açık ameliyat ile birlikte tekrardan dikiş yöntemiyle hastanın kaçağının tedavisi mümkün olacaktır.

Kaçak olması durumunda tedavisi oldukça uzun sürecektir. Hastanın enfeksiyona karşı antibiyotik iğneler ile birlikte yayılan enfeksiyon kuruması sağlanacak ve yeni enfeksiyonun oluşmasını engellemiş olacaktır. Kaçak tedavisi gerçekleşene kadar ağız yoluyla beslenmesi yasaktır. Bu süre içerisinde damar yoluyla beslenecektir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle