Tüp Mide Ameliyatı ve Sonrasında Önerilen Spor Egzersizleri

Obezite cerrahisi çerçevesinde uygulanan tüp mide ameliyatı ardından sağlıklı bir iyileşme ve kilo verme süreci için uygulanabilecek hafif ve etkili spor egzersizleri ve etkilerine dair açıklamalar.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Spor Egzersizleri

egzersizSon yıllarda tıp alanında yakalanan gelişmeler ile birlikte çağın en önemli sağlık sorunlarından obezite ve beraberinde fazla kilo problemi yaşayan kişilerde tedavi sağlanması amacı ile tüp mide ameliyatı gerçekleştiriliyor. Son derece ciddi bir cerrahi operasyon sürecini teşkil eden bu tedavi tekniğinde, operasyon sonrası dönemde de tedavinin sürdüğü uzun soluklu bir süreç başlar. Temel olarak vücuttaki fazla kilolardan arınma amacı taşıyan bu cerrahi operasyon çerçevesinde büyüyen ve genişleyen midenin küçültülmesi sağlanır ki böylelikle hastanın engelleyemediği fazla beslenme alışkanlıklarından kurtulması sağlanır. Ancak bu tam anlamı ile çözüm sağlamayacağı dolayısı ile tüp mide ameliyatından sonra  hastanın fazla kilolarından kurtulabilme amacı ile mutlaka spor egzersizlerini yerine getirmesi gerekir. Bu durumda tüp mide ameliyatından sonra mevcut sağlık durumu ile yapılacak spor egzersizleri arasında ortaya çıkabilecek olumsuz etkileşim konusunu gündeme getirir. Çünkü son derece zorlu ve ciddi bir ameliyat olan tüp mide ameliyatında sonra hastanın vücudunu fazla zorlayacak ya da midedeki ya da karın bölgesindeki dikişler üzerinde olumsuz etkiler oluşturabilecek hareketleri gerçekleştirmesi ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Bu yüzden de tüp mide ameliyatından sonra hastanın yapacağı spor egzersizleri konusunda mutlaka uzman doktorunun kendisine yönelik olarak özel şekilde tavsiye edeceği egzersiz program ve hareketlerinin uygulanması gerekir.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Spor Yapmaya Ne Zaman Başlanmalı?

Tüp mide ameliyatı son derece zorlu ve riskli bir cerrahi operasyon olduğundan müdahaleden sonra hastanın vücut fonksiyonlarında çeşitli riskler meydana gelir. Özellikle ani hareketler, fazla zorlanma ve aynı zamanda da yüksek baskı ve tempo vücutta cerrahi operasyon bölgesinin olumsuz şekilde etkilenerek, ciddi komplikasyonların yaşanmasına neden olur. Özellikle de ameliyattan sonra başlayan ilk iyileşme süreci içerisinde spor egzersizlerinin yapılması midede kanama, midede kaçak, karın bölgesinde dikişlerin açılması gibi çok ciddi komplikasyonların oluşmasına neden olabilir. Bu yüzden uzmanlar tüp mide ameliyatından sonra hastanın vücudundaki fazla kilolardan kurtulabilmek için mutlaka 30 günlük ikinci iyileşme evresinin de sorunsuz şekilde tamamlanmasını beklemesini tavsiye ediyor.

Tüp Mide Ameliyatından Sonra Spor Programı

Ameliyattan sonraki ilk 30 günlük iyileşme sürecinin sorunsuz ve olağan şekilde tamamlanması sonucunda spor egzersizlerine başlanabilir. Ancak 30 günden sonra başlanacak spor egzersizlerinin mutlaka ‘hafif’ yapıda olması gerekir. Çünkü  operasyonun vücuttaki etkileri tam olarak yok olmamıştır.

Ameliyattan sonraki ilk 30 günün sonunda spor faaliyetlerini yerine getirmeye başlamadan önce uzman doktorun onayının alınması ve tavsiye edeceği hareketlerin uygulanmasına dikkat edilmelidir.

Hafif nitelikli spor egzersizleri çerçevesinde hastanın günde mutlaka 30 dakika kadar spor egzersizi yapması gerekir. Bu noktada özellikle daha önceki süreçten gelen spor aktivitelerine ilişkin bir vücut deneyim ve alışkanlığı bulunmayan kişilerin, vücuttaki olası sakatlıklara karşı genel çerçevede günde 10 dakikadan oluşan 3 farklı periyotta çok yüksek tempoda olmayacak şekilde ev işlerini gerçekleştirebilir. Böylelikle vücutta kilolardan kurtulmak için yardımcı olacak düzeyde enerji ve kalori kaybının oluşturulabilmesi sağlanmış olur.

Spor egzersizleri çerçevesinde hastanın genel olarak ilgi duyduğu ya da sevdiği nitelikteki spor aktivitelerini gerçekleştirmeleri, bu zorlu ve yorucu süreci çok daha keyifli ve çok daha basit bir şekilde geçirmesine yardımcı olur. Buna göre;

  • Yüzme.
  • Yürüyüş.
  • Bisiklet sürüşü.

gibi farklı spor eylemleri ameliyattan sonraki süreçte gerekli olan spor egzersizlerinin sağlanması açısından yeterli olur. Bu spor faaliyetleri ilk dönemlerde yavaş ve sınırlı sürelerde uygulanmaya başlansa da vücudun eylemlere ilişkin alışkanlık kazanmaya başlaması ile birlikte hem şiddetinin hem de sürelerinin uzatılması gerekir. Uzmanlar spor yapma konusunda deneyimsiz ve alışkan olmayan kişilerin sağlıklı ve doğru bir şekilde spor eylemlerini yerine getirebilmesi için yürüyüş aktivitelerini tercih etmelerini öneriyor. Gün içerisinde 10 bin adımdan oluşacak bir yürüyüş sayesinde ameliyattan sonraki süreçte spor egzersizleri ile yakalanması gereken kalori yakım seviyesinin elde edilebilmesini sağlar. 

Spor eylemlerinin etkilerinin arttırabilmek ve doğru şekilde yerine getirilmesi için vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayabilmek için uyku düzeninin oluşturulması ve düzenli ve sağlıklı bir beslenme alışkanlığının oluşması çok önemlidir.

Gün içerisinde spor aktivitelerini yerine getirmek için ayırabileceği özel zamanları bulunmayan ya da çok sınırlı olan kişilerde gün içerisinde olağan koşullarda gerçekleştirecekleri işlemlerde kendileri açısından daha zor olan alternatifi tercih ederek de etkili sonuçlar alabilir. Bu noktada uzmanlar;

  • Gidilecek yakın mesafelere araç yerine yürüyüş ile gidilmesi.
  • Asansör yerine merdiven kullanılması.
  • Toplu taşıma araçlarında gidilecek duraktan bir durak önce inilmesi.

gibi çeşitli küçük ancak son derece etkili olan eylemlerde bulunmalarının da günlük kalori yakım değerlerinin olağan şekilde yakalanabilmesi açısından faydalı olabileceğini belirtiyor.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle