Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Halsizlik Nedenleri ve Riskleri
Tüp mide ameliyatı olan kişilerde ameliyat sonrası dönemdeortaya çıkabilen komplikasyondan bir tanesi olan halsizliğe neden olan faktörler ve halsizlik sorununun nasıl giderilebileceğine dair bilgiler.
İçindekiler
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Halsizlik Nedenleri
21. yüzyıl dünyasının en önemli sağlık sorunlarından birisi konumunda bulunan obeziteye yönelik olarak ileri seviyede vakalar için uygulanan bir ameliyat olan tüp mide ameliyatı sayesinde midede küçültme sağlanır. Obezite gibi sorunlar nedeni ile vücudunda hayati riskler meydana gelen kişilerde uygulanan tüp mide ameliyatı, temel olarak midenin hacminin küçültülmesine ve böylelikle de doygunluk hissinin çok daha kısa sürede daha az gıda ile sağlanması ve böylelikle de vücuttaki fazla kilolardan kurtulabilme imkanına sahip olunması sağlanabiliyor. Ancak tüp mide ameliyatı sonrasında hastada çeşitli komplikasyonların görülmesi olasılığı her zaman bulunur. Özelikle her ne kadar ‘Laparoskopik’ teknik yani kapalı ameliyat tekniği ile uygulanan bir ameliyat olsa da son derece önemli bir cerrahi operasyon olması vücutta önemli etkiler oluşturmaktadır. Bu durumda hastada ciddi etkilerinin görülmesine neden olabilmektedir. Tüp mide ameliyatı sonrasında görülen en yaygın komplikasyonların başında halsizlik sorunu gelir. Vücutta enerji olmaması, hareket etmekte zorlanılması ve her konuda isteksiz olunması gibi bir durum tüp mide ameliyatından sonra görülebilen halsizlik sorunlarında yaşanır.
Ameliyattan sonra uzun süreli ve kesintisiz olan halsizlik sorunlarında mutlaka olası komplikasyon risklerine karşı uzman doktora başvurulmalıdır.
Yetersiz Kalori Alımı
Tüp mide ameliyatı, doğrudan mideyi etkileyen ve midede yorgunluğa neden olan bir cerrahi operasyon olmasından mütevellit mide sorunlarının operasyon sonrası süreç içerisinde yaşanması muhtemel olabilir. Gerçekleştirilen cerrahi operasyonunun ardından hastanın midesinde baskı oluşturulmaması, kaçak riskinin önlenmesi ve midenin değişime uyum sağlanması amacı ile damar yolu ile beslenme ilk birkaç günlük periyotta sürdürülür. Bu durumda vücudun yeterli düzeyde kalori alımını gerçekleştirememesi ve bu kalorileri de vücutta olağan şekilde enerjiye dönüştürememesi nedeni ile vücutta genel bir halsizlik hali söz konusu olur. Kalori alımının düşük seviyede kalmasına neden olacak hafif bir beslenme programının uygulandığı tüp mide ameliyatından sonraki ilk 1 haftalık iyileşme sürecinde vücutta ciddi bir halsizlik hali yaşanabileceği gibi bu sorunlara ciddi baş ağrısı şikayetleri de eşlik edebilir. Ancak damar yolu ile diğer olası ağrılar için verilen tıbbi ağrı kesici ilaçlar sayesinde baş ağrısı şikayetleri rahatsız edici seviyelere ulaşmaz.
Yetersiz Sıvı Alımı
Vücutta enerjiyi oluşturan en önemli ana etkenlerin başında gelen kaloriden sonra gelen en önemli unsur sudur. Özellikle de insan vücudunun 70% gibi bir oranının sudan oluştuğu göz önünde bulundurulduğunda mutlaka vücudun sıvı dengesinin gündelik olarak korunması gerekir. Yani normal ve sağlıklı bir bireyin dahi günde en az 2 litre su tüketmesi tavsiye edilirken, tüp mide ameliyatı olan ve vücudunda halsizlik oluşumu söz konusu olan hastalarda bu oranının daha da yüksek olması olağandır. Bu çerçevede de ameliyattan sonraki iyileşme sürecinde ciddi bir halsizlik hali içerisinde bulunan kişilerin vücutlarındaki bu sıvı yetersizliğini giderebilmek için günde 2 litresi su olacak şekilde en az 3.5 litre sıvı alımı gerçekleştirmesi gerekir. 2 litre suyun dışında alınacak sıvılarında asitsiz/gazsız ve tamamen doğal meyvelerden ya da yoğurt gibi ürünlerden elde edilen meyve suyu ve ayran gibi içecekler olmasına dikkat edilmelidir.
Vitamin Eksikliği
Vücuttaki vitamin ve minerallerde yaşanan eksiklikler de vücut enerjisinin toplanamamasına ve bunun sonucunda da halsizlik sorunun ameliyattan sonraki süreçte ciddi şekilde yaşanmasına neden olur. Özellikle de tüp mide ameliyatının olunmasına neden olan obezite sebebi ile vücutta daha önce mevcut olan yüksek seviyedeki vitamin ve mineral gereksinimlerinin ardından, midede yaşanan değişimle birlikte farklılaşan vitamin gereksinimlerinin de karşılanmaması halsizlik sorunun yaşanmasına neden olur.
Anestezi
Genel anestezi uygulanarak, gerçekleştirilmesinden dolayı ameliyat sonrasındaki ilk 24 saatlik ve bazı kişilerde ilk 48 saat boyunca yoğun bir halsizlik yaşanması olağandır. Anestezinin etkisi ile oluşan halsizliğin normal koşullarda kendiliğinde geçmesi gerekir.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Halsizlik Nasıl Geçer?
Tüp mide ameliyatı olanlar kişilerde halsizlik görülmesi yaygın görülen komplikasyonlardan birisidir. Kişinin vücutta enerji hissetmesine ve her konuda isteksiz kalmasına neden olabilen halsizlik halinin doğal ve kesin şekilde çözüme kavuşturulabilmesi ise mümkündür. Spor egzersizlerinin de hafif şiddette de olsa yerine getirilmesi de kesinlikle halsizliğin vücuttan atılabilmesi açısından önemli etkiler sağlamaktadır.
Protein Alınmalı
Vücuda protein içeriği yüksek olan besinlerin uygun yeme koşullarında alınmasına dikkat edilmelidir. Özellikle de protein tozları beslenme konusunda çok katı kural uygulamalarının bulunduğu ameliyat sonrası ilk dönem sürecinde hastalara yardımcı olur. Böylelikle protein takviyesi ile halsizlik sorunu giderilebilir.
Su İçilmeli
Su vücuttaki hücrelerin yenilenmesine yardımcı olduğu gibi vücudun kendisini toplamasına ve enerjisini kazanmasına yardımcı olacak bir dinçlik ve canlılık kazandırır. Bu yüzden de günde en az 2 litresi su tüketilmesine önem verilmelidir. Böylelikle mide ameliyatı sonrasında, vücuttaki halsizlik sorunları çözüme kavuşturulabilir.