Sık ve Sürekli Mide Yanması Nedenleri ve Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Mide yaşanan yanma sorununun neden sürekli yaşandığı ve bu mide yanması sorunu için uygulanabilecek bitkisel tedavileri ve yanmaya iyi gelen doğal ve bitkisel besinlerin ayrıntılı açıklamaları.

Sürekli Mide Yanması Neden Olur?

Sürekli mide yanması

Temel olarak mide yanması şikayetleri, midede sindirimi sağlayan mide asidinin yemek borusuna doğru kaçış gerçekleştirmesi sonucunda bölgede tahribata neden olan asidin etkisi ile yanma ve acı hissinin oluşması durumudur. Toplumda sıkça görülen bu şikayet, temel olarak midede değil, yemek borusunda ve gırtlakta ortaya çıkan yanma hissidir. Mide yanması çok sık görülen şikayetlerden birisidir. Ancak bazı kişilerde ayda birkaç kez, bazı kişilerde birkaç ayda bir, bazı kişilerde ise sürekli mide yanması şikayeti görülebilir. Bu yüzden sürekli ve sık sık midede yanma şikayetinin yaşanması durumunda mutlaka uzman bir gastroloji doktoruna başvuru gerçekleştirilmesi gerekir.

Sürekli mide yanması şikayetleri temel olarak reflü ve gastrit gibi mide hastalıklarından dolayı yaşanır. Bu yüzden mide yanmasına neden olan bu rahatsızlıklara karşı mutlaka gerekli olan tetkikleri gerçekleştirmeye özen gösterilmesi gerekir. Midede sürekli yanma şikayetlerinin sebepleri arasında;

  • Beslenme hataları.
  • Uzun süreler aç kalınması
  • Alkol ve sigara kullanımı.

gibi nedenleri bulunur. Bu mide yanmasına neden olan hususlara karşı uygun şekilde hareket edilmesi gerekir. Özellikle de beslenme hataları sürekli mide yanmasına neden olan etkenler arasında yer aldığından midedeki asidite seviyesinin artışına neden olabilecek besinlerin tüketiminden kaçınılması gerekir. Uzun süren ve sürekli yaşanan mide yanmasına önlem oluşturmak amacı ile mutlaka domates, aşırı yağlı kızartmalar, sarımsak ve çok baharatlı gıdaların tüketiminden kaçınılması gerekir. 

Sürekli Mide Yanmasına İyi Gelen Şeyler

Midede yaşanan mide yanmasının sebepleri doğrultusunda bazı uygulamalar ile şikayetlerin şiddetinin hafifletilmesi ve tamamen yok edilebilmesi mümkün olabilmektedir. Buna göre midedeki yanmanın sebepleri arasında temel olarak yağlı yemeklerin yoğun şekilde tüketilmesi geliyor ise doğal tedavisi için öncelikli olarak bu tarz besinlerin tüketiminden kaçınılması gerekir. Bunun dışında;

  • Çok uzun süreler aç kalınmasının mide asidini arttıracağından uzun saatler aç kalınmaması gerekir.
  • Gazlı/asitli içecekler midedeki asit seviyesini yükselteceğinden tüketilmemesi gerekir.
  • Alkol ve sigara kullanımından kaçınılması gerekir.
  • Mide yanmasında mutlaka bol bol su tüketilmesi ve kesinlikle günlük 2 litre su tüketim sınırının doldurulması gerekir.
  • Mide yanması halinde yağsız ve tuzsuz ekmek gibi hamur işi ürünlerin tüketilerek, midedeki asidin daha hızlı emilmesi sağlanması gereklidir.

gibi pek çok husus bulunmaktadır.

Sürekli Mide Yanmasına İyi Gelen Besinler

Midede yanmaGünümüzde sürekli ve uzun mide yanması şikayetlerinin giderilebilmesi amacı ile kullanılabilecek pek çok farklı ilaç bulunmasına karşın ilaçların kimyasal içeriklere sahip olması nedeni ile mide problemlerinde ilk tercih olmamaları önerilir. Ancak çok aşırı ve şiddetli olan mide yanması gibi mide problemlerinde doktor kontrolünde ilaç kullanımı gerçekleştirilmesi gerekliliği doğabileceği de unutulmamalıdır. Bunun dışında sık sık uzun süre midede yanma şikayetlerine maruz kalınıyor ise mideye iyi gelen besinlerden oluşan bir beslenme programlarının oluşturulması gerekir. Bu konuda da mideye iyi gelen bitkilerden faydalanılması son derece etkili sonuçların alınabilmesine yardımcı olur.

Posalı ve Lifli Meyveler

Midede yorgunluğa yol açmayacak şekilde hızlı sindirimi mümkün olan meyveler olan lifli meyvelerin tüketilmesi hem yanma şikayetlerini önler hem de bitkisel tedavisini sağlar. Günümüzde uzmanların önerdikleri meyveler arasında;

  • Muz.
  • Kavun.
  • Armut.
  • Şeftali.

gibi mideye iyi gelen ve lif içeriği yüksek olan meyveler yer alır.

Aloe Vera Jeli

Günümüzde herkes tarafından kolaylıkla temin edilebilen doğal ürünlerden birisi olan aloe vera jeli, mideye iyi gelen ve sakinleştirici etkiler oluşturan temel mineral ve bileşenlere sahiptir. Aloe vera jelinin mide yanmasına iyi gelmesi amacı ile kullanımını;

  • Su (1 bardak),
  • Aloe vera jeli (1 çay kaşığı).

malzemelerini bir bardak içerisinde iyice karıştırarak, taze şekilde tüketilebilir. Mide yanmasına iyi gelmesi için yanma hissinin oluştuğu her zaman tüketilebilir.

Sakız (Şekersiz)

Ağız içerisinde biriken tükürükteki ve midede bulunan asidin ‘nötrolize’ edilmesine yardımcı olan ‘alkali’ içeriğine sahip olan şekersiz sakızlar, mide yanmasına iyi gelir. Ayrıca sakız çiğneme ile ‘salya’ saıgısını da hızlandırmak mümkün olur ki bu sayede daha fazla yutkunma gerçekleştirerek, midedeki asidin yukarıya çıkışının önlenmesi sağlanabilir.

Patates Suyu

Patatesin içerdiği enzimler, midedeki asidin daha hızlı emilmesini sağlar. Bu sayede de yemek borusuna doğru kaçışı önlenerek, midede ve yemek borusunda yanma hissinin ortaya çıkışını engeller. Özellikle de sürekli mide yanması şikayeti bulunan kişiler için en fazla tavsiye edilen bitkisel çözümlerin başında gelir. Patates suyunun mide yanmasına iyi gelmesi için tüketimini ise; kabukları soyulmuş ve bir bardak kadar suyu çıkacak patatesin katı meyve sıkacağından geçirilerek, suyunun çıkartılması yeterlidir. Doğrudan çıkartılan patates suyunun içilmesi yanma şikayetine iyi gelir.

Zeytinyağı

Vücutta sindirimin daha hızlı gerçekleştirilmesine yardımcı olan temel içeriğe sahip olan zeytinyağının midedeki yanmaya karşı tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Düzenli olarak zeytinyağı kullanımının gerçekleştirilmesi bu gibi şikayetlere karşı vücudun korunmasına yardımcı olur. Zeytinyağının yanmaya karşı kullanımını;

  • Zeytinyağı (1 çay bardağı).
  • Su (bir miktar).

malzemelerini karıştırarak gerçekleştirebilmek mümkündür. Bununla birlikte zeytinyağının salatalarda olağan şekilde düzenli olarak kullanılması da yanmanın giderilmesine yardımcı olacak ve koruyucu bir etki oluşturacaktır.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle