Soğan Mide Yanması Yapar Mı? Mide Yanması Nasıl Geçirilir?
Lezzeti ve zengin besin değerleri nedeni ile sıkça tüketilmesi tavsiye edilen besinlerden olan soğanın midede etkileri ve zararlarına dair ayrıntılı açıklamalar. Midede yanma şikayetlerine doğal çözümler.
İçindekiler
Soğan Mide Yanması Yapar Mı?
Sofralarda ve yemeklerde sıkça kullanılan soğanın mide üzerindeki etkileri ve faydaları her zaman tartışma konusu olmuştur. Özellikle soğanın içerdiği bileşenler ve zengin antibiyotik etkisi nedeni ile midede yaşanan pek çok soruna iyi gelmesine karşın bazı kişilerde oluşturduğu şikayetlerde bulunur. Soğan yiyince yaşanan mide yanması temel olarak midede mevcut bir rahatsızlık söz konusu ise ortaya çıkar. Midesi hassas olan kişiler için doğal ve güçlü bir lif kaynağı olan soğan yedikten sonra bağırsaklarda bulunan gaz seviyesinde artışa neden olabileceği ve bununla birlikte midede yanma ve ekşime gibi şikayetlerin görülmesine neden olabileceği ağırlıklı olarak hassas midesi bulunan kişilerde söz konusu olur. Yani soğanın midede yanma şikayetine neden olmasının en temel nedeni midenin çeşitli rahatsızlıklardan ya da sorunlardan kaynaklı olarak tahrip olmuş olması veya kuvvetsiz olması sebebi ile her türlü besinin dokunuyor olması gibi koşulların mevcut olması gerekmektedir. Lif içeriğinin haricinde de soğanın içeriğinde yüksek asit bulunması mide hastalıkları ile mücadele eden kişilerde olumsuz etkiler teşkil edebileceğinden sık tüketiminden kaçınılması uzmanlar tarafından önemle tavsiye edilmektedir.
Çok aşırı soğan yenmesi de tüketimden sonra ciddi mide yanması şikayetlerine neden olabileceğinden soğanın mutlaka ideal seviyede tüketilmesine dikkat edilmelidir.
Soğanın taze şekilde dilim hale getirilmesinden hemen sonra tüketilmesi gerekir. Çünkü soğanın dilim şeklinde kesilmesinden sonra bekletilmesi içeriğindeki asidite seviyesinin artışına ve midede asit salınımının hızlanmasına neden olacağından mide yanması şikayetlerinin ortaya çıkmasına neden olabilir.
Soğan Yedikten Sonra Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?
Soğan temel olarak içerdiği lif ve asit değerleri nedeni ile midede yanmaya yol açabilir. Eğer soğan yedikten sonra midede yanma şikayeti yaşanıyor ise öncelikli olarak soğanın midedeki asidite seviyesinin artmasına neden olduğu ve aynı zamanda da barsaklarda gaz birikmesine neden olduğu değerlendirilmelidir. Yani soğan yedikten sonra mide yanmasına iyi gelmesi için tüketilecek besinlerin veya uygulanacak müdahalelerin temel olarak soğanın midede yarattığı asit salınım hızını durduracak niteliklere sahip olması gerekir. Bu yüzden de midede asidi düzenleyecek ve salınımı durdurarak, midedeki yanma şikayetini geçirecek niteliklerdeki besinlerin ve kürlerin tüketilmesi gerekir. Günümüzde eczanelerden reçetesiz olarak temin edilebilecek mide yanmasına iyi gelen bir takım ilaçlar bulunur. Bunlar ile kısa sürede kesin çözüm sağlansa da içerdikleri kimyasal etkiler nedeni ile zaten mevcut durumda midede rahatsızlık bulunuyor ise durumun daha da ağırlaşmasına neden olabilir. Bu yüzden öncelikli tercihin mideye iyi gelen bitkilerden yana olması gerekir.
Bal ve Tarçın kürü
Soğanın midedeki asit üretimini arttırmasını durdurmada en etkili çözüm bal ve tarçın ile hazırlanan doğal kürdür. Bal ve tarçın kürünü hazırlayabilmek için ise;
- Bal (1 yemek kaşığı).
- Tarçın (1 çay kaşığı/toz).
malzemeleri gerekir. Her gün düzenli olarak 1 yemek kaşığı balın üzerine 1 çay kaşığı toz tarçın ilave ederek, midede asit seviyesinin dengede kalması sağlanır. Böylelikle hem soğan yendiği zaman asit seviyesinin artması önlenebilir hem de mevcut asit artışının durdurulması sağlanabilir.
Kekik Çayı
Mide asidinin doğal seviyeye düşürülmesinde etkili olan bir diğer bitkisel üründe kekiktir. Kekik ile kolayca hazırlanabilen bu bitki çayı için;
- Su(1 su bardağı).
- Kekik (1 yemek kaşığı/kuru).
malzemeleri gerekir. 1 su bardağını önce bir cezve içerisinde iyice kaynattıktan sonra içerisine 1 yemek kaşığı kekik ilave edilerek, iyice karıştırılır. 5 dakika kadar demleme sürecine bırakıldıktan sonra isteğe göre tatlandırmak amaçlı içerisine 1 çay kaşığı bal ilave edilerek tüketilebilir. Bu bitki çayının günde bir bardak olarak düzenli tüketimi veya soğan yedikten sonra yaşanan mide yanması halinde tüketimi gerçekleştirilebilir.
Zencefil Çayı
Midede sinirlerin yatıştırılmasına, mide asidinin emilmesine ve aynı zamanda da mide kaslarının fonksiyonlarını daha sorunsuz şekilde yerine getirebilmesine yardımcı olan zencefil bitkisi ile hazırlanabilen bu bitki çayı sayesinde soğandan sonra yaşanan mide yanması şikayetlerine kesin çözüm sağlanabiliyor. Zencefil çayını;
- Su (1 bardak).
- Zencefil (1 çay kaşığı/toz).
malzemelerini hazır bulundurmak gerekir. Cezvede kaynatılıp, bardağa alınan 1 bardak su içerisine 1 çay kaşığı zencefil ilave edilir ve iyice karıştırılır. Karıştırıldıktan sonra 10 dakika demlemeye bırakılır ve ardından tüketilebilir. Aynı şekilde kekik çayında olduğu gibi 1 çay kaşığı bal ilave edilerek tatlandırılabilir. Ancak zencefilin midede çok ciddi olumsuz etkiler oluşturma riski de bulunduğundan 24 saatte 1 bardaktan fazla zencefil çayı içilmesi tavsiye edilmez.