Armut Gaz Yapar Mı? Gaz Problemi Nasıl Giderilir?
En sevilen meyvelerden birisi olan armut meyvesinin vücutta gaz problemlerinin yaşanmasına etkisinin olup, olmadığı ve yaşanan gaz sorunlarının giderilmesi için kullanılabilecek yöntemler hakkında.
İçindekiler
Armut Gaz Yapar Mı?
Toplumda sıkça görülen mide sorunları arasında gaz sancı ve sıkışmaları daha fazla öne çıkar. Bu çerçeve de genel besin yelpazesinde bulunan ve tüketilen besinlerin midede sıkça yaşanan bu problemler üzerindeki etkileri çok fazladır. Özellikle de meyveler içermekte oldukları yüksek ‘karbonhidrat’ seviyeleri ile vücutta sindirimleri daha zorlu olduğundan, gaz ve hatta ishal şikayetlerinin yaşanmasına neden olma olasılıkları çok yüksektir. Meyvelerde yer alan söz konusu karbonhidratın bağırsaklara ulaşması durumunda, bağırsaklarda bulunan faydalı bakteriler tarafından parçalanır. Bu etkileşim sonucunda da yoğun gaz oluşumu söz konusu olur. Bu gibi bilgiler ışığında da armut gaz yapar mı sorusu toplumda sıkça gündeme gelir. Uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmelere göre armut tüketimi vücutta hem gaz hem de ishal yapar. Bu yüzden de diğer karbonhidrat seviyesi yüksek meyve ve besin gruplarında olduğu gibi armut tüketiminde mutlaka sınırlı hareket edilmesi çok önemlidir.
Karbonhidrat içeriği çok yüksek olması ile doyurucu etkilere sahip olan armut, bu özellikleri nedeni ile de diyet programlarında da sıkça kullanılır. Bu doğrultuda da diyet yapan kişilerde sıkça gaz problemlerinin görülmesinin en önemli nedenlerinden birisi ortaya çıkar. Çünkü armut midede hem karbonhidrat içeriği ile gaz yapar hem de ‘früktoz’ içeriğiyle ishal şikayetlerinin yaşanmasına yol açar. En sevilen özellikle sonbahar döneminde taze ve mevsiminde tüketilebilen bir meyve olmasının dışında tadı ve lezzeti ile de insanların beğendiği ve sıkça tükettiği bir meyvedir. Bu durumda armut dolayısı ile yaşanan şikayetlerin çok daha yoğun şekilde bu dönem içerisinde yaşanmasına neden olabiliyor. Böyle durumlar ile karşı karşıya kalınmaması açısından mutlaka az miktarda tüketilmesi ve herhangi bir sorun yaşanıyor ise de tüketiminin tamamen kesilmesi tavsiye edilir.
Armut, ‘fruktoz’, ‘sorbitol’ ve ‘karbonhidrat’ içeriği nedeni ile vücutta gaz dışında ishal problemlerinin de yaşanmasına neden olabilir.
Hamilelikte Armut Gaz Yapar Mı?
Hamilelik döneminde gaz sancıları en sık görülen şikayetlerin başında gelir. Vücutta yaşanan genel fiziki değişimler ve yaşanan yoğun hormon salınımlarının etkileri çok ciddi şikayetlerin meydana gelmesi açısından anne adayının vücudunun savunmasız hale gelmesine neden olabilir. Rahatsızlıklara ve sağlık sorunlarına ilişkin bu yatkınlık çerçevesinde de tüketilen besinlerin temel içeriklerinin vücuttaki etkileri çok daha şiddetli şekilde tesirde bulunur. Buna göre de hamilelikte armut tüketimi gaz yapar. Karbonhidrat yapısının yanı sıra içerdiği ‘sorbitol’ isimli bir tür şeker türü ile birlikte içeriğindeki lifin sindirimi gerçekleşmeden bağırsaklara geçişine ve bunun sonucunda da bağırsaklarda gaz oluşumuna neden olur.
Gaz Sorunları Nasıl Giderilir?
Vücutta yaşanan gaz problemlerinin meydana gelişine yol açan ana nedeninin ortadan kaldırılması gaz sorunlarının tamamen giderilmesi açısından yeterli değildir. Bu yüzden de gaz sorununun çözümünü sağlayabilmek için mideye ve bağırsaklara iyi gelen gaz giderici nitelikli bitkiler ile özel ve doğal kürler uygulanması gerekebilir. Bu doğal tedavi uygulamaları çerçevesinde armut meyvesinin aşırı tüketimine bağlı gaz problemi yaşanması halinde uygulanabilecek birbirinden farklı doğal kürler bulunur.
Zencefil Kürü
Vücutta görülen pek çok rahatsızlığın giderilmesi açısından zencefilin çok önemli etkileri bulunur. Bu etkileri çerçevesinde de vücutta yaşanan gaz problemlerinin giderilmesi açısından en kesin tedaviler zencefil bitkisi sayesinde sağlanabilir. Çünkü zencefil sindirimi kolaylaştırır ve beraberinde de ‘geğirme’ eylemini yoğunlaştırarak, gazın en hızlı şekilde vücuttan atılmasını sağlar. Zencefil kürü için;
- Su (200 ml).
- Zencefil tozu (20 gram).
malzemeleri gerekir. Suyun kaynatılmasının ardından ilave edilen zencefil tozuyla iyice karıştırılması sonucunda elde edilen karışım 10 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Demlenmesi ardından da taze şekilde tüketilerek, gaz sorunları giderilebilir.
Yoğurt
Yaşanan gaz problemlerinin giderilmesi açısından vücudun en çok gereksinim duyduğu probiyotik nitelikli etkenler yoğurt ile karşılanabilir. Gaz sorunlarının giderilmesini sağlayacak faydalı bakterileri içeren probiyotik gıdalardan birisi olan yoğurdun mutlaka doğal yöntemler ile hazırlanması gerekir ki bu noktada tercihen evde yapılan doğal yoğurtların tüketilmesidir. Çünkü hazır olarak satılan piyasadaki yoğurtların raf ömrünün uzaması ve daha farklı pek çok neden ile içerisine katılan kimyasal maddeler, vücutta gaz başta olmak üzere pek çok farklı sorunun da yaşanmasına neden olabilir.
Anason
Midenin ve bağırsakların sakinleştirilmesi açısından en kuvvetli besinlerden birisidir. Sindirimi daha hızlı yapmaya ve aynı zamanda da rahatlatıcı etkiler oluşturmaya yardımcı olan anason gaz şikayetlerinin giderilmesi açısından da çok önemli etkilere sahiptir. Bu noktada yarım tatlı kaşığı kadar çiğ şekilde ‘çiğneme’ şeklinde uygulanması sayesinde sorunların kısa süre içerisinde giderilmesi sağlanabilir.