Muz Gaz Yapar Mı? Gaz Sorunu Belirtileri Nelerdir ve Doğal Tedavisi
En sevilen meyveler arasında bulunan muzun tüketiminin mide üzerindeki etkileri ve gaz sorununa neden olup, olmayacağına dair ayrıntılı açıklamalar ve gaz sorunlarına yönelik doğal tedavileri.
İçindekiler
Muz Gaz Yapar Mı?
Midede sindirimin rahatlatılması açısından en etkili meyvelerden birisi olan muz, yüksek lif içeriğiyle pek çok sorun açısından doğal tedavi ürünüdür. Ancak muzun tüketiminin vücutta oluşturabileceği çeşitli olumsuz etkiler bulunur. Özellikle de vücutta sıkça yaşanabilen midedeki gaz problemlerinin en önemli nedenleri olan lif ve aynı zamanda da karbonhidrat içeriğine yüksek oranda sahip olması nedeni ile muz gaz yapar mı sorusunun gündeme gelmesine neden olur. Muzun son derece etkili bir lif kaynağı olmasının yanı sıra yüksek karbonhidrat oranlarına sahip olan midede gaz yapar. Her ne kadar lif ile sindirim sorunlarına karşı etkili tedavi sağlanabilse de vücudun sindirme kapasitesinden çok daha yüksek değerlerdeki lifin mideye alınması halinde lifin çözümü oldukça güç olur. Bu durumda lifin parçalanmadan bağırsağa hareket etmesine neden olur ve yoğun gaz sıkışması sorunlarının ortaya çıkmasına neden olur. Aynı zamanda da karbonhidrat değerlerinin de yüksek olması hem midede hem de bağırsaklarda gaz yoğunluğunun oluşmasına ve bunun sonucunda da gaz sorunlarının ortaya çıkışına neden olur.
Muz genellikle aşırı tüketilmesi durumunda ya da henüz tam olgunlaşmamış olması halinde midede gaz yapar.
Muzun çok fazla yenmesi gazın midede rahatsız edici düzeye ulaşmasına neden olduğu bilindiği gibi tüm besin ögeleri açısından olduğu gibi muzda da çok hızlı yenmesi halinde gazın yoğunluk kazanması açısından tetikleyici bir unsur haline gelmesine yol açar.
Muz Nedeniyle Gaz Sorunlarının Belirtileri
Karbonhidrat ve lif değerleri çok yüksek olan muz gibi besinlerin tüketiminden kaynaklı yaşanan midedeki gaz problemlerinin vücutta ortaya çıkardığı önemli belirtiler bulunur. Özellikle de gündelik yaşantıyı doğrudan etkileyecek düzeyde rahatsızlıklara mahal veren bu şikayetlere karşı en kısa süre içerisinde çözüm sağlanması çok önemlidir. Muz gibi karbonhidrat ve lif değerleri yüksek olan meyvelerin etkisiyle oluşan yoğun gazın giderilmesi için öncelikli olarak muz tüketiminin kesilmesi gerekir. Bunun dışında oluşturduğu etkiler, muz yemeyi bıraktıktan hemen sonra kendiliğinden geçmeyeceği için şikayetlere yönelik ve muzun midede oluşturduğu etkilere ilişkin olarak doğal tedavi uygulamalarının gerçekleştirilmesi şikayetlerden kurtulmak açısından kesin çözüm sağlar. Bu kapsamda midede yaşanan yoğun gazın vücutta oluşturduğu belirtiler çok geniş yelpazeye ulaşabilir.
Midede Şişkinlik
Midenin standart olarak sahip olduğu belirli bir hacim bulunur. Bu noktada muz gibi faktörler nedeni ile midedeki gazın yoğun seviyelere ulaşması durumunda bu hacmin ciddi anlamda zorlanmasına neden olunabilir. Bunun sonucunda da hastanın midesinde ve karın bölgesinde ciddi bir şişkinlik oluşabilir. Son derece rahatsız edici ve aynı zamanda da iştah kesici etkiler oluşturması nedeni ile önemli bir problem olan şişkinlik, dışarıdan da gözle görülebilir düzeyde olabilir.
Midede ve Karında Ağrı
Midedeki gazın seviyesinde yaşanan artış şişkinlik sorunlarıyla beraber kas ve sinirler üzerinde oluşturduğu baskı ve yüksek gerginlik etkisi ile ağrıların yaşanmasına neden olur. Gündelik yaşam fonksiyonlarının yerine getirilmesi açısından dahi son derece olumsuz etkiler oluşturabilen bu gaz sorunu belirtisi, çok şiddetli bir hale gelebilir. Gazdan kaynaklı olarak midede ve karında ortaya çıkan ağrılar, şiddetli olması durumunda vücudun farklı bölgelerine de yayılım gerçekleştirebilir. Buna göre karındaki şiddetli ağrılar;
- Sırt bölgesine,
- Göğüs bölgesine ve kalbe,
gibi son derece önemli alanlara da yayılım gerçekleştirir. Bunun sonucunda da çok şiddetli sırt ağrıları yaşanabileceği gibi kalp çarpıntısı sorunlarının da ortaya çıkması yüksek olasılık taşır.
Midede Gaz Sıkışması Tanısı
Midede, muz gibi besinler nedeni ile ortaya çıkabilen gaz problemlerinin vücutta yaratmış olduğu midedeki şişkinlik ve ağrı gibi şikayetler ile tespiti gerçekleştirilebilir. Bununla birlikte midedeki gaz sorunlarının bu tarz belirtilere neden olması halinde, bu belirtilerin diğer mide sorunları ile de benzer etkiler taşıması nedeni ile en kesin tespiti, tuvalet gereksinimlerinin karşılanması durumunda midede rahatlama meydana gelmesiyle sağlanabilir. Yani tuvalet çıkışı sonrasında midede ve karın bölgesinde ciddi bir rahatlama yaşanıyor ise bu durum midedeki gazın yoğun seviyeye ulaşmasına bağlı olarak yaşanan bir problem olduğunu gösterir.
Midede Gaz Sorunlarının Nedenleri
Midede yaşanan gaz sorunlarının birden fazla nedeni bulunur. Hatta bu nedenlerinin gündelik yaşantı içerisinde etkin şekilde yer alan eylem ve unsurlara bağlı olması neticesinde çok sık yaşanan bir mide problemi konumunda bulunur. Midede gaz sıkışmasına ve buna bağlı şikayetlerin oluşmasına neden olan etkenler arasında;
- Besinlerin çok hızlı tüketilmesi,
- Yoğun gaz/asit içeren içecekler tüketilmesi,
- Bakteriyel etkenler,
- Yüksek lif ve karbonhidrat gibi midede gazın artışına neden olacak içeriğe sahip olan besinlerin aşırı tüketilmesi,
gibi çok genel etkenler yer alır. Günümüzde yaşanan midedeki sorunların en önemli nedenleri arasında bu etkenlerin yer aldığı gözlemlenmektedir.