Sabahları Mide Yanması Nedenleri ve İyi Gelen Çözümler
Sabahları mide yanması mide asidinin yemek borusuna kaçması sonucunda ortaya çıkacağı gibi, alkol alımı sonrasında da olabilir. İyi gelen yöntemler.
İçindekiler
Sabah Mide Yanması
Sabahları ortaya çıkan mide yanlası daha çoğunlukla midenin boş olması nedeniyle oluşan asit miktarından kaynaklanmaktadır. Ayrıca kronik olarak reflü hastalarında sıklıkla mide asidinin yemek borusundan kaçması ile birlikte kişilerde yanma ya da ekşime sıklıkla görülmektedir. Bu durum kronik bir hastalık olduğundan sıklıkla kişilerin sabah kalktıkları zaman midesinde yanma oluşmaktadır. Sindirimi zor olan yiyeceklerin yenmesi, çok fazla alkol ve sigara tüketimi, gün içerisinde kafein alımının fazla olması sonucunda sabah karnın sağ üst bölgesinde ve göğse doğru yayılan bir yanma belirtisi ortaya çıkacaktır.
Mide yanmasına aynı zamanda da sabahları mide ekşimesi ve bulantı da eşlik edebilir. Fazla kilo problemi olan, hamilelikte ya da alkolü çok fazla tüketen kişilerde yoğun olarak görülmektedir. Her sabah mide yanması sorunu yaşamakta olan bir kişinin aç karnına olduğu için bu yanma olacaktır. Kahvaltı yaptığı zaman ve sindirimi kolay olan yiyecekler yemesi ile birlikte mide yanması geçecektir. Kişilerin güne başlarken odayı havalandırmaları ve kötü kokulardan uzak durmaları da mide yanmasının hızla geçmesinde etkili olur.
Hamilelikte sabah uyandıkları zaman mide yanması görülmektedir. Hormonların değişmesi ve rahmin büyümesi sonucunda mideye uygulanacak baskı yüzündendir.
Sabah Mide Yanması Nedenleri
Mide yanmasının en büyük nedenleri arasında kişilerin yemek borusunun en alt kısmında ve midenin üst kısmında bulunan yemeklerin ve sıvının tekrardan yemek borusuna kaçmasını engelleyecek olan kapakçığın görevini yapmamasıdır. Bu durumda hastalarda reflü meydana gelecektir. Reflü oluşması ile birlikte kişilerde sabah midenin aç kaldığı için kronik bir hastalık olarak yanma belirtisi de ortaya çıkar. Eğer ki hastalığın nedenleri arasında kişilerin herhangi bir kronik hastalığı olmamasına rağmen sabahları uyandığı zaman midesi yanıyorsa şu nedenlerden olabilir:
- Yorgunluk;
- Az uyumak;
- Yağlı besinler yemek;
- Alkol almak;
- Baharatlı yiyecekler yemek;
- Besinleri az çiğnemek.
Kişilerin sabah uyandığı zaman midesinin yanmasını arttıracak sebeplerin başında yediği besinler gelmektedir. Bunlar daha çoğunlukla sindirimi zor olan gıdalar olmaktadır. Kızartmalar, çikolata, sarımsak, yağlı yiyecekler, domates gibi yiyeceklerin bir gece önceden geç saatlerde yenmesi durumunda sabah uyanması sonucunda mide yanması ve ekşimesi ile kişi karşı karşıya kalacaktır.
Bir gece öncesinde kişilerin yoğun olarak alkol tüketmesi sonucunda midesinde sabah uyandığında yanma olacak ve bu duruma baş ağrısı, mide bulantısı da eşlik edecektir.
Hamilelikte bayanların en çok şikayet ettikleri durumlardan bir tanesi de mide yanması ve bulantı olmaktadır. Bu hormon olarak bayanların vücutlarında değişiklik olacağı için meydana gelebilir. Ayrıca bebeğin gebelikte gelişimi ile birlikte rahim büyümesi ve mideye baskı uygulanması sonucunda da sıklıkla hamilelikte bayanlar mide yanmasından şikayet etmektedirler.
Çoğunlukla mide yanmasına neden olan sorunların başında kişilerin uyuması ile birlikte midenin gıdaları sindirmesi ile birlikte boşalacaktır. Bu durumda midenin asidi yemek borusuna doğru kaçacak ve bu durum kişilerde sabah uyandığı zaman mide ekşimesi ya da yanması gibi bir durumun oluşmasına neden olacaktır.
Sabah Mide Yanmasına İyi Gelen Çözümler
Mide yanması her sabah bu sorunla uyanan kişilerin diyet listesinde değişiklik yaparak sindirimi kolay olan yiyecekler yemesine rağmen eğer ki iyileşme belirtileri olmaması durumunda, doktora giderek muayene olması ve doktor tarafından mide asidinin azalması için nötralize edecek ilaçlar verilmesi gerekmektedir.
Mide yanması ile her sabah uyanan ve bu durumun yaşam kalitesinde azalma sağlayan insanların ilk olarak yapacakları daha yüksek bir yastıkta uyumaları olacaktır. Bu durum düz uzanması durumunda kişilerin mide asidinin yemek borusuna kaçarak yanma oluşumunu engelleyecek ve iyi gelecektir.
Beslenme programında yapılacak olan değişikliklerin başında kişilerin ilk olarak sindirimi kolay olan yiyecekler yemeye dikkat etmesi gerekmektedir. Baharatlı yiyecekler ve aşırı tuzlu yiyeceklerden uzak durmalıdır. Her zaman için haşlama tarzında yiyecekler tüketmelidir. Asit miktarı yüksek olan ve hazır yiyecekler asla içmemeli bunun yerine taze sıkılmış meyve sularını içmeyi tercih etmelidir.
Sabah mide yanması sorunu yaşamakta olan kişilerin yemek yer yemez hemen uzanmamaları ve mümkünse dik oturmaları tavsiye edilmektedir. Kişilerin kilo vermesi önerilmektedir. Fakat yemek yedikten en az 2 saat boyunca herhangi bir egzersiz yapmamanız tavsiye edilecektir. Çünkü yapılacak egzersiz sırasında karın içerisinde basınç artacaktır. Bu durumda da mide yanmaları gelişebilir.
Gebelikte ilk aylarında bayanların değişen hormonları yüzünden sabah uyandıkları zaman mide yanması görülebilir. Bu durum midenin ve yemek borusunun arasında bulunan kapakçığın gevşemesi ile birlikte rahmin büyümesi ve mideye baskı uygulaması sonucunda olabilir. Böylelikle sabah uyandıkları zaman hamilelikte bayanların mide yanması şikayetleri artmaktadır.
Süt
Mide yanması sabahları olan kişiler güne kötü başlayacaktır. Bu durumda mide yanmasını hızla ortadan kaldıracak çözümlerden bir tanesi süt olmaktadır. Sadece iki yudum süt içmeniz sonucunda sütün içerisinde ki laktoz yanmanın geçmesini sağlar.
Karbonat Suyu
- 1 tatlı kaşığı karbonat;
- 1 su bardağı ılık su.
Sabah uyanır uyanmaz güne mide yanması ile başlamakta olan bir kişinin karbonatlı ılık su içmesi ile birlikte mide asit miktarının azalmasını sağlayacaktır. Sürekli olarak içilmesi tavsiye edilmese de mide yanmasından çok şikayet eden kişilerin tüketmeleri sonucunda mide yanmaları kısa süre içerisinde geçecektir.
Zencefilli Bal
- 1 tatlı kaşığı bal;
- 1 çay kaşığı toz zencefil.
Mide yanması ve diğer semptomları olan kişilerin zencefil ve balı macun haline getirip aç karnına yemeleri ile birlikte oluşan yanma hızla geçecektir.