Hamilelikte Mide Yanması Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Hamilelikte hormonların fazla salgılanması ve bebeğin büyümesi ile birlikte mideye baskı uygulaması sonucunda mide yanması sıklıkla görülür. Önlemek için yapmanız gerekenler.

Hamilelikte Mide Yanması

Hamilelikte Mide Yanması

Gebelik esnasında bebeğin anne karnında gelişimi ile birlikte ortaya çıkacak olan semptomlar arasında sindirim sisteminin etkilenmesi ile birlikte ortaya çıkacaktır. Rahmin büyümesi ile birlikte bu durum karşısında mideye, bağırsaklara baskı uygulayacağı gibi yemek borusunun da itilmesi ile birlikte bayanlarda mide şişkinliği, gaz ve yanma gibi belirtilerin ortaya çıkması da görülmektedir.

Mide asit miktarının çok fazla olması ile birlikte mideye rahmin büyümesi ile birlikte baskı uygulaması ile birlikte mide suyu yemek borusuna geri kaçacak olmasından dolayı mide ve yemek borusunda yanma belirtileri ortaya çıkacaktır. Gebeliğin başlaması ile birlikte sindirim sisteminde meydana gelen durumlar daha çoğunlukla mide bulantısı, mide ekşimesi, mide yanması şeklinde ve kusma olarak karşımıza çıkacaktır. Hamilelik başlar başlamaz bayanlarda bazı hormonlar salgılanmaya başlayacaktır. Bu hormonların salgılanması ile birlikte anne adayının vücutlarında değişiklik olmasına neden olacaktır.

Hamilelikte Mide Yanması Nedenleri

Mide yanması ve sindirim sistemine bağlı olan diğer semptomlar gebelik boyunca zaman zaman ortaya çıkabilecek olan bir rahatsızlık olmaktadır. Çok şiddetli olmasa bile bayanları olumsuz yönde etkilemesi ile bilinmektedir. Ortaya çıkan reflü sonucunda gebelik esnasında reflü belirtileri görülmektedir. Reflü olması sonucunda gebe olmayan bir kadının tedavisi ilaçlarla mümkün olacaktır. Fakat anne adayının her yediği ve içtiği gıdaların plasenta ile birlikte bebeğe ulaşacak olduğundan ilaç kullanması önerilmemektedir. Doğaul yollar kullanılarak bebeğe zarar vermeden reflünün geçmesi tavsiye edilmektedir. Gebelik dönemi içerisinde yanlış beslenme ya da bebeğin büyümesi ile birlikte baskı uygulaması sonucunda midenin içerisinde olan gıdalar ya da asit miktarının yemek borusuna geri gitmesi ile birlikte yemek borusunda tahriş olmaya ve ortaya reflü çıkacağı içinde mide yanması oluşur.

Hormonların fazla salgılanması ile birlikte sindirim sistemi yakından etkilenecektir. Yenilen ve içilen gıdaların çoğunun sindirimi zorlaşacaktır. Anne adaylarının bazılarında midesinde oluşan bu sorun çok hafif yaşansa da bazı hamilelerde çok şiddetli olarak ortaya çıkacaktır. Gebelikten öncesinde mide yanması ve reflü gibi şikayetleri olması durumunda bir kadının gebelik esnasında şikayetleri yoğun olarak artacaktır. Ayrıca şu belirtilerde ortaya çıkabilir.

  • Hazımsızlık;
  • Göğüs yanması;
  • Çarpıntı;
  • Nefes darlığı;
  • Gaz artışı;
  • Bulantı;
  • Şişkinlik;
  • Kabızlık.

Mide yanması gebelik esnasında daha çok göğüs kemiğinin alt kısmından başlayacak bir sorun olacak ve yemek borusu boyunca hissedilecektir. Bu durumda göğüs bölgesinde yoğun olarak yanma ortaya çıkar. Çarpıntı oluşması da bununla birlikte kendisini gösterecektir.

Gebelik sırasında kadınların yoğun olarak salgılamakta olduğu progesteron hormonunun düz olan kasların gevşemesinde etkili olacaktır. Bu durumda da mide ile yemek borusu arasında bulunan kapakçık düz kas olması nedeniyle gevşeyecektir.

Tam olarak kapanmayacak olduğundan mide içerisinde ki gıdalar ya da sıvılar yemek borusundan geri kaçacak ve yanma oluşmasına neden olacaktır.

Hamilelikte Mide Yanması Bebeğe Zarar Verir Mi?

Gebelikte yaşanan bu yakınma erken dönemlerden son aylara kadar yaşanılacak bir sorundur. Bu durum bebeğin sağlığı açısından herhangi bir zarar olmasa da anne adayının zorlanmasına neden olur.

Hamileliğin Son Ayında Mide Yanması Neden Olur?

Gebeliğin son aylarına yaklaştığı zaman bebeğin büyümesi ile birlikte rahim genişleyecektir. Bu durumda da mideye baskı uygulayacak olduğundan basınçla birlikte mide yanması şikayetleri artacaktır.

Hamilelikte Mide Yanması Bitkisel Tedavisi

  • 1 çay kaşığı zencefil;
  • 1 çay kaşığı rezene tohumu;
  • 1 çay kaşığı bal;
  • 200 gram su.

Gebelikte daha çoğunlukla hormon salgılanması ile birlikte ya da rahmin büyümesi ile birlikte baskı uygulaması sonucunda mide yanması ya da sindirime bağlı olan diğer sorunlar sıklıkla yaşanmaktadır. Bu durumu bazı hamile bayanların hafif atlatırken bazıları bu durumdan çok şikayet etmektedir. Bu durumda bayanların yapması gereken ilaç kullanamayacakları için doğal yollarla tedavisini gerçekleştirmek olacaktır. Erken dönem içerisinde olması halinde evde yapacak olduğu bitkisel çay ile birlikte bu mide yanmasının önüne geçmiş olabilirler.

Rezene tohumları bir havana konularak ezilmelidir. Kaynamakta olan suyun içerisine ezmiş olduğunuz rezene tohumu ve üzerine de 1 çay kaşığı miktarında olan toz zencefil konulmalıdır. 5 dakika boyunca kaynatılmalı ve demlenmesi için suyun ılık olması beklenir. Süzme işlemi sonrasında içerisine bal konularak karıştırılır ve içilir. Mide yanması şikayeti olan hamile bayanların bu bitkisel çayı yapmadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerekmektedir.

Hamilelikte Mide Yanmasını Önlemek

Yemeklerini her zaman sık sık ve az porsiyonlar halinde yemesi gerekmektedir. Beslenmesine çok dikkat etmeli ve yemek yerken konuşmaktan kaçınması gerekmektedir. Sindirimi her zaman için kolay olan gıdaları tercih etmesi şişkinlik ve hazımsızlık sorununu ortadan kaldıracaktır.

Hamileliğin erken dönemlerinden itibaren bir bayanın bebek sağlığı ve kendi sağlığı açısından bol sıvı tüketmeye özen göstermesi gerekmektedir. Fakat anne adayının yemekler esnasında katı ve sıvı ayrımını unutmamalıdır. Yemeklerden en az yarım saat önce ve yarım saat sonrasında sıvı almamalıdır.

Gebelik esnasında duruş oldukça önemli olmaktadır. Eğik bir şekilde durmamaya dikkat etmeli ve özellikle de yatarken yüksek yastık ile uyuması midesinde oluşan yanma sorununun olmamasını sağlayacaktır. Yemek yerken uzanmamalı ve eğik durarak yemek yememeye özen göstermelidir. Her zaman için dik durarak yemeklerini yemelidir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle