Reflü Şikayetlerine İyi Gelen İçecekler ve Mideye Faydaları

Reflünün yarattığı belirtilerden şikayetçi olan kişilerin tüketmesi tavsiye edilen, mideye ve reflü şikayetlerine iyi gelen içeceklerin özellikleri ve midede sağladığı faydalarına dair.

Reflü Rahatsızlıklarına İyi Gelen İçecekler

Midede yanma, ekşime ve ağız içerisinde kötü tat oluşumu gibi genel rahatsızlıkları bulunan ve ilerleyen aşamada sık sık tekrarlaması durumunda yemek borusu kanserine yol açabilen reflünün tüm belirtilerine karşı ‘tedavi’ edici niteliklerde doğal ve bitkisel ürünler bulunur. Özellikle de midede rahatlama sağlayacak ve oluşan tahribatı onaracak besin değerlerine sahip olan besinlerle birlikte reflüye iyi gelen içecekler de bulunur. Bu içeceklerin mide içerisindeki asit üretiminin dengelenmesi ve asit miktarının fazla olmasından yaşanan tahribatın onarılması yönünde etkilerinin bulunması reflüye iyi gelen şeyler açısından ilk sıralarda kendisine yer bulmasına neden oluyor. Yani zaten midede reflü oluşumuna neden olan aşırı veya hızlı yemek yeme yüzünden ortaya çıkan şikayetlerin doğal bitkiler ile giderilebilmesi mümkün olsa da mide içerisindeki şikayetlerin yok edilmesinde içeceklerin çok daha önemli etkileri bulunur.

Reflüye iyi gelen içecekler arasında;

  • Bitki çayları,
  • Maden suyu (sade),
  • Süt,
  • Su,

yer alır. Bu içecekler, reflünün vücuttaki belirtilerini en sağlıklı şekilde bastırabilecek/yok edebilecek etkiye sahiptir.

Reflü şikayetleri için tüketilecek içecekler konusunda da mutlaka doğallıktan uzaklaşılmaması çok önemlidir. Özellikle de asit veya gaz değerleri yüksek, kimyasal madde(katkı maddesi) içeriğine sahip olan içeceklerin reflüyü tetikleyen unsurlar arasında yer alması nedeni ile mutlaka kaçınılması gerekir.

Reflüye İyi Gelen Bitki Çayları

Reflünün midede yaratmış olduğu yanma ve ekşime rahatsızlıklarını tümüyle ortadan kaldırma ve tahrip olan midenin onarımına yardımcı olunması için tüketilebilecek içecekler arasında ilk sırada bitki çayları gelir. Doğanın insanoğluna sunmuş olduğu birbirinden zengin besin değerlerine sahip olan şifa kaynağı olan bitkilerden tamamen doğal şekilde elde edilen bitki çayları, mideye iyi gelen en etkili unsurlardır. Her birinin kendisine has özelliklerinin olmasına karşın her biri mutlaka reflüye iyi gelen ve reflünün yarattığı mide yanmaları ve ekşimeleri, ağız içerisindeki kötü tatlar gibi gündelik yaşantı açısından ciddi olumsuz etkilere neden olan etkenlerin yok edilebilmesine yardımcı olur.

Reflüye iyi gelmesi için kullanılacak bitki çaylarının alerjik reaksiyonlara ya da farklı bir rahatsızlığı tetiklemesi olasılığına karşın mutlaka uzman doktora danışılarak, tüketilmesine dikkat edilmelidir. Aksi halde hayati risk taşıyan sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalınabilir.

Gündelik yaşantısında reflünün şikayetlerinden yakınan ve doğal şekilde tedavisini isteyen kişiler için reflüye iyi gelen bitki çayları arasında;

Papatya Çayı

Papatya çayı

Günümüzde uzmanlar tarafından da mide problemlerine ilişkin olarak önerilen en etkili bitki çaylarının başında papatya çayı gelir. Özellikle de sindirim sistemi problemlerinin yok edilmesinde içeriğinde yer alan temel bileşenleri ile çok önemli etkileri bulunan papatya çayı, ishal hali, karında gaz birikmesi ve reflüye neden olan en önemli etkenlerden birisi olan aşırı yemek yemekten dolayı karında şişkinlik ile reflünün en sık görülen belirtilerinden midede bulantı şikayetlerinin yok edilmesine yardımcı olur.

  • Papatya çiçeği (2 ya da 3 yemek kaşığı/kurutulmuş),
  • Su (2,5 su bardağı/kaynatılmış),

Papatya çayının yapımı için öncelikle 2,5 su bardağını bir kap içerisinde iyice kaynattıktan sonra kurutulmuş papatya çiçeğinin üzerine dökerek, demlenmelidir. Papatya çayının demlenmesi için gerekli olan süre ise ortalama 5 dakika kadardır.

Papatya çayının hazırlandıktan sonra taze şekilde tüketilmesi tavsiye edilir. Gün içerisinde yemeklerden evvel tüketilmelidir.

Papatya çayının lezzet açısından sağlıklı şekilde tatlandırılması için içerisine bal veya limon ilave edilebilir.

Karaağaç Çayı

Karaağaç çayı

Günümüzde reflüye iyi gelen bitkiler arasında en sık önerilen/tavsiye edilen bitki karaağaç bitkisi gelir. Çünkü karaağaçtan elde edilen bitki çayı midedeki kasların gevşemesine ve böylelikle midede rahatlamaya yardımcı olurken, hem mide zarının hem de yemek borusunun üzerine ‘ince’ bir tabaka formunda kaplayıcı etki oluşturarak, reflüye neden olan mide asidinin buralar üzerindeki etkilerinin tamamıyla önlenebilmesini sağlar.

  • Karaağaç kabuğu (2 yemek kaşığı/toz formunda),
  • Su (2 su bardağı/kaynamış),

Karaağaç bitki çayının yapımı için önce 2 su bardağı suyun bir kapta iyice kaynatılması gerekir. Daha sonra içerisine toz formda karaağaç kabuğu ilave edilir. Çay kaşığı ile daha yoğun bir form kazanana dek iyice karıştırılır. İstenen form elde edildikten sonra ise ortalama 3 dakika kadar demleme için bırakılır.

Demlenen karaağaç bitki çayının gün içerisinde öğünlerin ardından besinlerin midedeki tahribatını yok etmek ve onarmak üzere tüketilmesi önerilir. Gün içerisinde en fazla 3 bardak tüketilmelidir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle