Bebeklerde Reflü Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde reflü olması, sık sık ağlaması ve yeme istediğinin olmaması ayrıca bebeklerde kusma gibi belirtiler olmaktadır. Bebeğin gece uyuyamaması durumunda doktora götürmeniz gerekmektedir.

Bebeklerde Reflü Belirtileri

Bebeklerde Reflü

Reflü yetişkinlerde sadece görülen bir hastalık değildir. Yenidoğanlarda ya da bebeklerde de görülebilen bir hastalık olmaktadır. Asidin midenin özofagusuna geri dönmesi sonucunda gerçekleşecek bir durumdur. Yediğimiz ya da içtiklerimizi mideye taşımakta olan yemek borusudur. Yemek borusunun alt kısmında normalde tutulan gıdaların geri dönmemesi için bulunan bir kas sistemi bulunmaktadır. Özofageal sfinkter adı verilen bir kas olmaktadır. Bu kasın tamamen kapanmaması sonucunda midenin içerisine giden ya da sindirim sisteminde ki suların özofagusa geri dönecektir.

Bebeklerde bu durum oluşması daha çok görülmektedir. Zayıf ya da az gelişmiş olmasından kaynaklanır. Bu durum bebeğin 4 aylık olması sonucunda daha da ilerlemektedir. Genellikle bebeklerin 12 ile 18 aylık dönemleri içerisinde kendiliğinden kaybolacaktır. Nadiren de olsa bazı bebeklerin 2 yaşına gelene kadar görülmektedir. Devam etmesi durumunda bu ciddi bir durumun olduğuna işaret edecektir. Gastroözofageal reflü hastalığı olmasına neden olur. En çok görülmekte olan belirtiler şunlardır:

  • Tükürme;
  • Kusma;
  • Yemek yeme isteğinde azalma;
  • Yutma güçlüğü;
  • Hıçkırık;
  • Kilo alamama;
  • Sık sık öksürük;
  • Boğulma;
  • Göğüs ağrısı;
  • Mide yanması;
  • Uyku uyuyamama.

Bebeklerde salya akması gayet normal bir durumdur. 12 aydan büyük olması durumunda bir bebek hala tükürmesi durumunda bu reflüden kaynaklanmaktadır. Bazı zamanlarda tükürüğünden kan ya da yeşil renkte bir sıvı gelebilir. Bu ciddi bir rahatsızlık olduğu anlamına gelecektir.

Yutmak normalde ağrısız bir işlem olacakken, bebek boğazından geçenleri yutmakta çok ağrı duracaktır. Bu nedenle de yutmayı reddedecek ve tükürecek bu durum bebeğin ağlamasına neden olur.

Bebeklerde reflü oluşmasına neden olan durumlardan bir tanesi de bebeği şişede beslerken ya da emzirirken çok fazla beslenmesi sonucunda asit reflüsünün olmasına neden olacaktır. Bebeğin çok sık beslenmesi de bu durumların gelişmesine neden olacaktır. Özellikle de bebeği sık sık ve fazla emzirilmesi sonucunda baskı uygulayacağından bu durum meydana gelecektir. Bebek sık sık kusması durumunda, tükürmesi sonucunda emmek istemiyorsa o durumda bebeğin emzirme sıklığını azaltmanız gerekmektedir. Bebeğin sürekli olarak yukarıda ki belirtileri varsa ve herhangi bir hastalığının olmamasına rağmen sürekli olarak ağlıyor ve öksürüyorsa bu durum ciddiye alınmalı, yemek yememesi ve gelişiminde sorun olması midesel bir problemden kaynaklanabilir. Doktor tarafından mide asidinin azalacağı ilaçlar reçete edilebilir.

Bebek Reflüsü ve İştahsızlık

Bebeğin beslenme sırasında ağrısı olacaktır. Bu ağrı nedeniyle de yemek yemeyi istemeyecektir. Midenin içerisinde ki oluşan reflü nedeniyle tahriş olabilir. Bebeklerde beslenme sırasında ciddi ağrısı olacağı için çığlık atar gibi ağlamaya başlayacaktır. Bu durum bebeğin özofagus bölümünde olan tahrişten kaynaklanacaktır. Sürekli olarak hıçkırıklar meydana gelecektir. Hıçkırık sırasında tükürecek ve ağzındakileri çıkaracaktır. Bebeklerde aşırı bir kusma görülecektir. Beslenmesinde bozukluk olacağı için bebeklerin kilo alımı duracaktır. Yemek borusunda mide sıvısının birikmesi sonucunda acı verici bir durum oluşacaktır. Bu durum yanma hissinin oluşmasına neden olacak ciddi sorunlar oluşacaktır. Bebek yemek yemeyi reddedecektir. 

Bebeğin midesinde olan asit ve ağzına gelen gıdalar sebebiyle sık sık öksürmesine neden olacaktır. Bu ağzına gelen gıdaların nefes borusuna ya da akciğerlere kaçabilir. Bu durum bakteriyel bir pnömoni oluşmasına neden olacaktır. Bazı bebeklerin midesinde reflü olması sonucunda astım hastalığının gelişmesi söz konusu olacaktır. Midenin içerisinde olan yemeklerin yemek borusuna geri dönmesi sonucunda bebeğin gırtlağına kaçacak ve bu durumda tıkanmasına neden olacaktır. Bebeğin vücudunun beslenme sırasında durumu kötüleşebilir. Bu durumda bebeğin yedikleri ya da süt içmesi durumunda beslenmesinin tamamlanması ve yemek borusuna geri dönmemesi için en az 30 dakika boyunca dik bir şekilde oturtulması gerekmektedir. 

Midenin özofageal astarının tahriş olması sonucunda bebeğin sıklıkla mide ekşimesinin oluşması söz konusu olacaktır. Bebeklerde asit reflüsü sık görülen bulgulardan bir tanesi olduğundan teşhis edilmesi de bir o kadar zor olmaktadır. RBebeklerde oluşan reflü nedeniyle gece uykusunun kaçmasına neden olacaktır. Bunun sonucunda da bebeğin gece boyunca uykusunun zorlaşacağı da bilinmektedir. Bebeğin uyumadan önce beslenmesi durumunda mide içeriğine yerleşecektir. Bu durumda bebek uyuması daha da kötüleşecektir. 

Emzirdiğiniz bebeğinizi eğer ki şişeden emzirmeniz durumunda o zaman emziğin içerisinde hava olmamasına dikkat etmelisiniz. Beslenme boyunca sütü emerken çok hızlı akmamasına ve çok hızlı emmesi reflü oluşmasına neden olacaktır.

Bebeğin her zaman için sırt üstü yatacak şekilde ayarlamanız gerekmektedir. Bebeğin sürekli olarak yediklerini çıkarması, huzursuzluk olması ve tükürmesi gibi durumlar olduğunda yemek yemeyi istemiyorsa kesinlikle bebeğin midesinde bir sorun olacağı gibi bir durum oluşabilir. Bu durumda bebeğinizin sağlığı için doktorun muayene etmesi ve bebeğin tedavisinin yapılması gerekmektedir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle