Reflünün Zararları ve Hastanın Bilmesi Gerekenler

Reflü oluşması durumunda mide asidinin yemek borusuna kaçması ile birlikte hastanın komplikasyonları gelişecektir. Reflüyü oluşturmayacak besinleri tüketmelidir.

Reflünün Zararları

Reflü Zararları

Mide ve yemek borusunun arasında bulunan kapakçığın esnekliğini yitirmesi neticesinde ortaya reflü çıkacaktır. Bu durum gelişmesi ile birlikte hastanın mide asidinin fazla salgılanması neticesinde mide suyunun ve yiyeceklerden bir parçanın mideden kaçarak yemek borusuna geri dönmesi sonucunda ağza gelecektir. Bu durum hastanın şikayetlerinin oluşması ile sonuçlanır. Hasta beslenmesine her zaman için dikkat etmesi gerekiyor. Eğer ki beslenmesine ve yaşam tarzında değişiklik yapmaması, sigara kullanması sonucunda ciddi komplikasyonların oluşmasına neden olacak bir durum ortaya çıkacaktır. Reflü mide sağlığı açısından oldukça zararlı olur. Reflünün ilerlemesi durumunda hastada şu komplikasyonlar ortaya çıkar:

  • Mide ülseri;
  • Ses kısıklığı;
  • Göğüs ağrısı;
  • Yemek borusunda darlık;
  • Yemek borusunda skar oluşumu;
  • Mide yaraları;
  • Öksürük;
  • Astım;
  • Boğaz inflamasyonu;
  • Ses değişikliği;
  • Akciğer enfeksiyonu;
  • Orta kulak ağrısı;
  • Sinüzit;
  • Mide kanser.

Hastaların reflüsünün gelişmesi sonucunda ağrı şiddetlenecektir. Bu durum yutma güçlüğü yaşanmasına neden olur. Çünkü yemek borusunda ciddi oranda daralma meydana gelecektir. Hastalarda asit geri kaçması sonucunda bu asit sıklıkla nefes borusuna zarar verir. Ses tellerini etkileyecek olduğundan ciddi oranda ses kısıklığının oluşumuna neden olur.

Hastanın reflü gelişmesi durumunda beslenmesine dikkat etmesi, asitli olan yiyecekleri menüden çıkarması, daha çok sindirim sistemini zorlamayacak yiyecekler tüketmesi sonucunda reflü ilerlemeyecektir.

Reflüye Neden Olan Yiyecekler

Limon bol miktarda C vitamini barındırmasına rağmen asit miktarı oldukça fazla olmaktadır. Bir reflü hastasının asit oranı yüksek olan yiyecekler ve içecekleri tüketmesi durumunda reflünün tetiklenmesinde etkili olur. Bu nedenle de hastanın taze limon suyunu tüketmekten kaçınması reflü oluşumunun önüne geçmesinde etkili olur.

Çikolata tüketimini bir reflü hastasının diyet listesinden çıkarması sonucunda reflü atakları meydana gelmeyecektir. Çikolatanın mutluluk hormonu salgılama konusunda etkili olduğu bilinmektedir. Fakat çikolatayı tatlı olarak özellikle de aç karnına tüketmesi durumunda içerisinde bol miktarda kafein barındırması nedeniyle mide ve yemek borusunun arasında bulunan kapağın gevşemesinde etkili olur. Bu nedenle de uzak durmaları gereken bir besindir.

Dondurma reflü hastalarına zararlı olan bir tatlıdır. Bir reflü hastasının uzmanların uyarısına dikkat etmesi gerekiyor. Çok aşırı sıcak ve çok soğuk olan gıdalardan her daim uzak durmalıdır. Dondurma soğuk bir besin olması nedeniyle tüketilmesi durumunda mide sağlığı açısından zararlı ve reflünün tetiklenmesinde oldukça etkili olacak zararlı bir tatlıdır.

Turp hastalığın ilerlemesi sonucunda tüketilmesi sakıncalı olan yiyeceklerden bir tanesidir. Midenin içerisinde gaz oluşmasına ve şişkinliğe yol açacaktır. Hastalarda ağrı ve göğüslerinde yanma oluşacaktır.

Soğan ve sarımsak yemeklere tat vermesi için kullanılan ve doğal olarak antibiyotik özelliğine sahip olan sebzelerdir. Fakat bir hastanın tüketmesi durumunda semptomların gelişmesine neden olacağından tüketmemesi gerekiyor.

Susam ve tarçının bazı hastalarda semptomların gelişmemesine neden olmaktadır. Fakat bazı hastalarda susam ve tarçın tükettikten sonra ağrılarının olduğunu belirtmektedir. Bu nedenle de hastanın tarçın ve susamı tüketerek iyi gelip gelmediğini anlamalıdır.

Reflüyü Engelleyen Yiyecekler

Ceviz reflü sağlığı açısından son derece faydalı bir besin kaynağı olmaktadır. İçerisinde bol miktarda Omega 3 yağ asidi barındıracaktır. Omega 3 yağ asidinin sindirim sistemini çalıştıracak ve sindirimi de kolaylaştıran bir asit türü olması nedeniyle ceviz içerisinde de bol miktarda bulunması sebebi ile uzmanlar tarafından ceviz tüketilmesi her zaman için tavsiye edilmektedir. Hasar görmüş olan mide kasının iyileşmesinde, reflü oluşmasını engellemekte oldukça etkilidir.

Yumurta tüketimini bir reflü hastası her zaman için haşlama olarak tüketmelidir. Yağa kırarak omlet tarzında yumurtaları tüketmesi her daim sakıncalı olur. Bir reflü hastasının protein almak istediği zaman tüketecek olduğu yumurtanın su içerisinde iyi haşlanmış olması gerekmektedir.

Elma sirkesinin reflü hastalarına önerilmektedir. Özellikle de ortaya çıkacak olan semptomların hafifletmesi ile bilinmektedir. Midenin fazla asit salgılaması sonucunda mide kaçağı meydana gelmesini nötralize edecek olan elma sirkesinin her zaman aç karnına tüketmeniz etkili olacaktır. Elma sirkesini hastanın düzenli olarak tüketmesi neticesinde bir süre sonra reflü atakları oluşmayacaktır.

Salatalık midenin yorulmadan sindirilmesini sağlayacak olan bir besindir. Bu nedenle de özellikle sabah kahvaltısında hastanın tüketmesine izin verilmektedir.

Kavun ve karpuz özellikle yaz aylarında çıkan meyvelerdir. Besin değeri düşük olsa bile antioksidan açısından zengin olan yiyeceklerin başında gelmektedir. Tatlı tüketmek isteyenlerin kavun ve de karpuz tüketmeleri fakat bu meyveleri asla çok soğuk olarak tüketmemeleri önerilmektedir. Reflü sonucunda oluşacak semptomları ciddi oranda azaltacaktır. Fakat kavun ve karpuzun bazı hastalarda reflü oluşumuna neden olduğu da uzmanlar tarafından söylenmektedir. Bu nedenle hastanın tüketerek semptomları gelişmesi sonucunda tüketmemesi gerekir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle