Reflü Hastalarına İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?
Reflü hastalarının belirtileri olmaması için hastanın beslenmesine çok dikkat etmesi, zararlı gıdaları diyet listesinden çıkarması sonucunda hastanın semptomları gelişmeyecektir.
Reflü Belirtileri
Reflü yemek borusundan besinlerin tekrardan ağza gelmesi sonucunda oluşan bir hastalık olmaktadır. Hastalığın meydana gelmesinde midenin içerisinde sindirimi zor olan besinlerin uzun süre kalması sonucunda hastalarda içecek ya da yiyeceklerine dikkat etmeyip zararlı besinleri tüketmesi durumunda sıklıkla yemek borusundan yiyecekler tekrardan gelmesi ile sonuçlanacak bir durum meydana çıkar. Bir hastada yemek borusu ve mide kapakçığında tam olarak kapanma meydana gelmemesi durumunda şu belirtiler ortaya çıkacaktır:
- Göğüs bölgesinde ağrı;
- Yanma hissi;
- Hazımsızlık;
- Geğirme;
- Kuru öksürük;
- Solunum sorunları;
- Ağza acı suyun gelmesi;
- Sırt ağrısı;
- Ağzın kötü kokması.
Hastalarda reflü belirtileri arasında olan yanma hissi daha çoğunlukla yemek yedikten yarım saat sonrasında bu belirti olarak ortaya çıkacaktır. Hastalar yemek yedikten sonra hemen egzersiz yapmaları durumunda bu belirtiler yoğun olarak artacaktır.
Reflünün ilerleyen zamanlarda belirtileri arasında hastanın dişlerinde çürüme olması ve kronik olarak farenjit hastalığını geçirmesi de görüleceği gibi belirtileri arasında ses kısıklığı da oluşmaktadır.
Reflü Tedavisi
Reflü hastalığının tedavisi belirtilerin ortaya çıkması ve yemek borusundan sıklıkla hastalarda yemek parçacıklarının tekrardan yukarıya kaçması sonucunda oluşan belirtilerin tedavisi hastanın ömür boyu sürecek olan bir tedavisinin gerçekleşecek olduğu unutulmamalıdır. Mide reflüsü ve gastrit oluşması durumunda hastaların ilerleyen zamanlarda mide kanserine yakalanma riskleri de artacaktır. Bu nedenle de hastanın reflüsünün ve gastrit oluşması durumunda bunun neticesinde ortaya çıkacak olan belirtilerin çok yoğun olarak hastalarda olmaması için yiyeceklerine dikkat etmesi ve ömür boyu sürecek olan diyet yapması ayrıca hastaların ideal kilolarına kavuşmaları sonucunda belirtilerin oldukça azalacak olduğunu da unutmamak gerekiyor.
İnsanlarda meydana gelen reflü tedavisi için gastrit oluşması durumunda mide kanserine yakalanmaması için doktor tarafından önerilen ilaçları her zaman için kullanması gerekmektedir. İnsanların her zaman için mide sağlığını koruyacak besinler yemeli ve diyet listesine uyması sonucunda gastrit tedavisinin mümkün olacağı da unutulmamalıdır.
Reflüye Faydalı Yiyecekler
Yemekler esnasında midenin tam olarak doldurulmamasının şart olduğu unutulmamalıdır. yiyeceklerinizi her daim az olmasına ve az çiğnemeniz gerektiğini ve çok sıcak ya da çok soğuk yemeklerden uzak durmanız gerekiyor.
Et suyunun diyet listesinden çıkarmalı ve reflü tedavisinde etkili olan ve gastrit oluşmasını önleyecek çorba tariflerini yapmanız önerilmektedir.
İnsanlar sıvı alımına her zaman için önem vermesi gerekmektedir. Sıvı alımı esnasında tüketmesi faydalı olacak içecekler arasında gün içerisinde klorsuz olan suyu en az 2 litre içmeleri lazımdır. Bunun dışında reflü ve gastirt hastalarının şu besinleri içmeleri de önerilmektedir:
- Açık çay;
- Havuç suyu;
- Bitki çayları;
- Ihlamur;
- Süt;
- Adaçayı;
- Salep;
- Yağsız ayran.
Gastrit ve reflü hastalarının protein alımına dikkat etmeleri gerekmektedir. Hastaların her daim yağsız proteini yenmelidir. Protein olarak bir gastrit ya da reflü hastası öğünlerinde şu proteinler yenir.
- Haşlanmış yağsız et;
- Izgara;
- Balık;
- Tavuk göğsü;
- Dil peyniri;
- Haşlanmış yumurta;
- Sakatatlar.
Hastanın çorba tarifleri arasında süzgeçten geçirip hazmı kolaylaştıracak çorbalar içmesi tedavisinde etkili olacaktır. Hazır olan çorbalardan uzak durması, sebze çorbalarını tüketmesi tavsiye edilmektedir.
Pirinç çorbası ya da şehriye gibi sindirimi kolay olan çorbalar tüketmelidir.
Hasta tahıl ürünlerine de diyet listesi içerisinde yer vermesi gastrit oluşmasını engelleyecek ve mide asidini dengeleyecektir. Tahıllar arasında şu yiyecekleri tüketmesi uygun olur:
- Esmer ekmek;
- Sade kekler;
- Makarna;
- İrmik.
Sebze ve meyveler her zaman için reflü hastasının yiyeceği besinler arasında olacaktır. Şu sebze ve meyvelere ağırlık vermelidir:
- Havuç;
- Taze fasulye;
- Bezelye;
- Ispanak;
- Ekşi olmayan bütün meyveler;
- Elma;
- Muz;
- Armut.
İnsanların midesinde oluşan reflü sorununu karşısında belirtilerin artmaması için yapacak olduğu yemeklerine her zaman için az yağ koyması sağlığı açısından önemlidir. Ayrıca bir hastanın kızartma ürünlerinden tamamen uzak durması ve yemeklerine baharat atmaması mide sağlığı için oldukça önemli olacaktır. İnsanların tüketmekte olduğu yemek listesi içerisinde zararlı olan bütün yemekleri çıkartması durumunda, asit değeri yüksek olan portakal, limon ya da greyfurt gibi narenciye ürünlerini çıkartması ve içeceği içecekler arasında da kola ya da limonata gibi asit oranı yüksek içecekler olmaması durumunda hastanın reflüsü oluşmayacaktır.