Midedeki Şişkinliğin Nefes Darlığı Yaratması Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Midede oluşan şişkinliğin nefes darlığı yapmasının sebebi, midenin üzerinde bulunan akciğerlere baskı yapması ve kişilerde akciğerlerin havayla dolmasını engellediği içindir.

Mide Problemlerinin Vücuttaki Etkileri

İç organlarda yaşanan problemlerde komşu organların çalışmasını engellediği ve sonucunda fonksiyonel problemlerin çıktığı bilinmektedir. İçi boş olan organlarda daha fazla görülen bu sorun, içi dolu olarak nitelendirilen karaciğer, dalak gibi organlarda da yaşanan problemlerde komşu organları etkilenmektedir. Mide, böbrek, bağırsak gibi içi boş olan organlarda yaşanan problemlerde özellikle aşırı dolu olduğu durumlarda komşu organ ve / veya dokularda bazı belirtiler gösterir. 

Midenin herhangi bir problemine bağlı olarak görülen şişkinlik, reflü, ülser gibi rahatsızlıklarında, akciğerler etkilenmektedir. Vücudun anatomik yapısına bakıldığında, yemek borusu göğüs kafesi içerisinde geçerek mideye ulaşmaktadır. Mide ise konum olarak diyafram kası ile dolalım organlarından ayrılmış şekilde kalp ve akciğerlerin altında bulunmaktadır. 

Midede yaşanan şişkinlik kramplara da neden olabilir. 

Midede yaşanan şişkinlik, midenin kapasitesinin dışında içinin besin ya da hava ile dolmasından kaynaklı hissedilen durumdur. Midenin gerilmesi ve karın iç boşluğuna sığmaya çalışırken yukarıda bulunan akciğerlere baskı yapar. Baskı sonucunda kişi nefes alamama hissi, aldığı nefesin yetmediği hissi oluşur. 

Midenin Şişkinliği Sonucu Hissedilen Nefes Darlığı

Mide problemleri ile şişkinlik görülse de kişilerde mide kapasitesinin zorlanması sonucu da hazımsızlık nedeniyle nefes darlığı oluşabilir. Midenin alabileceği besin miktarı bellidir ve zorlanması durumunda komşu organlarında baskılara neden olur. Oluşan bu baskılar ise kişilerde çeşitli fonksiyon kayıplarına bağlı belirtiler görülebilir.

Mide problemlerine bağlı (reflü, hazımsızlık, ülser, polip vb.) nefes darlığında kişilerin kalp ve akciğer yönünden sorun yaşadıklarını (kalp krizi, atalektazi, pnömoni vb.) düşünmeleri üzerine acile başvururlar. Yaşanan rahatsızlığın mideden kaynaklı olduğunun anlaşılması üzerine kişinin bir takım yanlış uygulamaları olabilmektedir. Bu yanlış uygulamalar şöyledir:

  • Soda içmek: Mide içerisinin çok dolu olması sebebiyle yaşanan hazımsızlık sonucu soda içmek felakete dönüşebilir. Zaten çok dolu olan mideye asitli ve gazlı bir içecek daha koymak, mide içerisinin daha fazla gerilmesine neden olup nefes darlığını arttıracaktır. 
  • Kendini kusturmaya çalışmak: Kişilerin yaşadığı mide problemi nedeniyle kendini kusturarak rahatlatmaya çalışmak yanlıştır. Kusma eylemi, vücudun verdiği doğal bir tepkidir ve vücut bu eylemi gerçekleştirmek istemediği halde zorlamak yanlıştır. Boşaltılmaya çalışılan mide, öğürme sırasında midenin kasılması ve yaşanan nefes darlığı ile kişiye daha çok sıkıntı verebilir. 
  • Yemekten sonra uzanmak / yatmak: Yemeklerden en az 2 saat sonra yatılabilir. Yemeklerden hemen sonra yatılması, midenin içindeki besinin istemsiz olarak yemek borusuna ve yutağa kaçmasına neden olur. Normal ölçülerde beslenilse de midenin yaratacağı bu problem, aşırı dolu midede daha fazla sorun yaratmaktadır. İleri dönemde reflüye neden olabilir. 
  • Yemekten hemen sonra egzersiz yapmak: Yemekle beraber dolan mide egzersizin karın içerisinde yarattığı basınç ile yiyecekleri yemek borusuna çıkartabilir. Bu durum reflüye neden olur. Kişilerin egzersizle de artan oksijen ihtiyacını karşılamak için daha hızlı nefes almaları gerekirken şişkinlik nedeniyle yaşanan nefes darlığı problemini daha çok tetikler.
  • Bilinçsiz ilaç kullanma: Midesinde sürekli şişkinlik problemi olan kişilerin mutlaka bir hekim kontrolünde ilaç kullanmaları gerekmektedir. Hekim kontrolünde kullanılmayan ilaçlar vücut üzerinde ciddi etkilere neden olabilmektedir. 

Midede Şişkin Nedeniyle Yaşanan Nefes Darlığına Çözüm

Sık sık şişkinlik nedeniyle nefes darlığı problemi yaşayan kişilerin mutlaka bir hekime başvurması gerekir. Midede herhangi bir problem olmamasına karşın bu sorunla karşılayan hastaların beslenmesi düzenlenmelidir. Beslenme düzenlemesi şu şekildedir:

  • Az ve sık beslenmek: günde 6 öğün şeklinde 3 ana ve 3 ara öğün olarak beslenilmesi gerekir. Mideyi çok doldurmadan belirlenen besin miktarına göre beslenildiğinde yaşanan şişkinlik problemi ortadan kalkacaktır. 
  • Midede gaz oluşumuna neden olan besinlerden uzak durmak: Asitli, gazlı, sodalı yiyecek ve içecekler, hidroklorik asit ve pepsin salgısı ile etkileşime girince ekstradan midede gaz açığa çıkmaktadır. Bu gaz, mide kapasitesini zorlayacak seviyelere gelmektedir. Midede gaz oluşumu ve ağız yoluyla çıkartılamadığı durumlarda ise hastalar rahatsızlık duyar. 
  • Bol bol sıvı tüketmek: Günlük 2-2.5 litre kadar sıvı tüketilmesi, mideye alınan besinlerin bulamaç haline getirilmesini kolaylaştırır ve böylece sindirime yardımcı olmaktadır. Dolaşımı da hızlandıran su tüketimi, suyun içerisine atılan 1 tane kabul tarçın ile hem sindirim sistemi rahatlatılır hem de glisemik indeksi düşük olmasından dolayı açlık hissini bastırır. 

Nefesi burundan alıp ağızdan vermek akciğer kapasitesini arttırarak nefes darlığına iyi gelir. 

Şişkinlik nedeniyle nefes darlığı yaşayan kişilerin yarı oturur pozisyonda, karın kasları gevşemiş şekilde dinlenmeleri gerekir. Midenin sindirimle içerisindeki besinleri eritmeye başladığında solunum problemi de kendiliğinden geçecektir. Ayrıca hastaların yapacağı nefes egzersizleri de faydalı olacaktır. Yukarıda sayılan yanlışların yapılmaması ve doktorun verdiği tavsiyelere uyulması gerekir. 



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle