Mide Ağrısı Kalbe Vurur Mu? Mide Kalp Arasındaki Yansıyan Ağrı İlişkisi
Mide anatomik olarak kalbin altında yer alan içi boş bir organdır. Beslenme sonrasında oluşan mide ağrıları ya da yanmalar kalp sorunları olarak anlamlandırılabilir.
Mide Ağrısı ve Kalp Çarpıntısı
Mide anatomik olarak insan vücudunda kalbin tam altında yer almaktadır. Midenin yaşadığı şişkinlik ve hazım sorunu nedeniyle kalbin altından baskı oluşmasından dolayı kişilerde, kalbin rahatlıkla çalışamamasından dolayı çarpıntı oluşabilir. Çarpıntı diye ifade edilen durum, kalbin yetişkin bir insan için dakikada 100 atımdan fazla olmasıdır. Yemek sonrasında çıkan şişkinlik ve hazımsızlık nedeniyle hastaların yaşadıkları bu durum, hastalar için sıkışma hissi olarak tanımlanabilmektedir.
Mide mukozasında oluşan yara ya da iltihaplanma gibi durumlarda da midenin yemekten sonra yaşanan rahatsızlık nedeniyle de hastaların midelerinin rahatsızlığı nedeniyle kalp çarpıntısı yaşamaları ihtimaldir. Yemek borusunun da kalbin arkasından çektiği düşünüldüğünde, reflü hastalığının da kalbi etkilediği bilinmektedir. Mide asidine karşı sadece mide mukozası dayanıklı iken diğer dokularla temasında rahatsızlık hissi oluşur. Özellikle yemek borusuna kaçan besinler ve mide asidi kalbi etkiler ve çarpıntı hissi yaşanmasına neden olur.
Mide Ağrısı ve Kalp Krizi
Kalp krizi mide ağrısı ile birlikte görülebilmektedir. Sıklıkla mide ağrısı çeken kişilerin, kalp krizi geçirdiklerinde yine mide problemi yaşadığını düşünebilirler. Midenin kalbin alt bölgesinde yer almasından dolayı midedeki ağrı doğal olarak kalbe yansımaktadır. Diğer yandan bakıldığında, kalbin alt kısmını besleyen kalbin üzerindeki damarlarda bir tıkanıklık olması çoğunluklu mide üzerinde baskı ve ağrıya neden olmaktadır. Kalp krizi geçiren kişilerin çoğunlukla yaşadığı mide ağrısı belirtisi, mide ağrısı yaşanmaya başladığı zaman alınan mide rahatlatıcı ilaçlarla ağrıları geçmez. Hastaların kullandığı bu bilinçsiz ilaç kullanımı kriz geçirildiği zaman hastanın ani ölümüne neden olabilir.
Kalp krizi geçirildiğinde mideye ağrı vurur. Bu yaşanan ağrıya eşlik eden göğüste sıkışma, sırt ağrısı da hissedilebilir. Kalp krizi mide ağrısı yapar ve hastaların bunu bilmesi gerekir. Kriz riski olan kişilerin yaşadığı mide ağrısı önemsenmeli ve kontrol edilmelidir. Kriz anında yapılacak olan, belirtiler önemsenmeli ve mutlaka acil müdahale yapılmalıdır. Acil servise mide ağrısı ile başvuran kişilerin %15 oranında kriz geçirdikleri görülmüş ve erken müdahale ile kötü sonuçların önüne geçilmiştir.
Mide Ağrısına Doğal Çözümler
Midenin problemleri kalp ile ilgili sorunlar yapar ve bunları tıbbi ilaçlarla çözümlemek yerine bitkisel ürünlerle çözümlemek gerekmektedir. Bitkisel ürünlerin mide problemleri üzerinde devamlı kullanıldığında sorun çözülmeye başlayacak ve midenin kalbe yaptığı sıkıntı da zamanla ortadan kalkacaktır. Yine de kalp krizi riski olan kişilerin mutlaka doktora başvurması ve kontrol gerektirir.
Ülser, midenin bir bakteri nedeniyle iltihaplanması ve ardından mide mukozasında yara oluşmasıdır. Mukozada oluşan yara için kullanılan doğal bir çözüm olarak Çiğ Patates Suyu kullanılmaktadır. 20 günlük bir kür şeklinde sabah ve akşam yarım su bardağı kadar tüketilmesi gerekir. Çiğ patates suyunun içerisindeki maddelerin, midenin iltihabına neden olan bakteri ile savaştığı ve bu soruna çözüm olduğu bilinmektedir. Aynı kür, gastritli mide için de kullanılmakta ve çözüm olmaktadır.
Reflü, midenin içindeki asidinin yemek borusuna kaçması olarak tanımlanmaktadır. Mide asidinin derecesinin yükseltilmesi ile hastanın reflü sorununda yaşadığı rahatsızlık ortadan kaldırılabilir. Bunun için hastanın alkali gıdalarla beslenmesi gerekmektedir. Ilık olarak tüketilebilecek süt, yoğurt, ayran gibi gıdalar, mide asidinin derecesini yükseltip yanmalara çözüm olacaktır.
Şişkinlik ve hazımsızlık için kişilerin beslenme düzenlemesi yapılmalıdır. Az ve sık beslenmesi gereken bu hasta grubu, ayrıca yediklerine de dikkat etmelidir. Asitli, gazlı içecekler hastalarda midelerinin daha fazla şişmesine neden olacaktır. Hastaların ağızdan gaz çıkarmaları ile bir miktar rahatlama olsa da, bu problemde tüketilmesi yasak olan yiyecek ve içeceklerden mümkün olduğunda kaçınılmalıdır. Hazımsızlık için kullanılan diğer bir ürün ise rezene çayıdır. Rezene çayının mide ve bağırsaklar üzerindeki rahatlatıcı, metabolizmayı hızlandırıcı etkisinden dolayı da rahatlıkla kullanılmaktadır.
Midenin problemlerindeki çözümlerin asıl amacı, iltihaplanma var ise gidermek, asit salgısını azaltmak ve midenin rahatlamasını sağlamaktır. Beslenme düzenlemesinde mutlaka midenin hassasiyeti göz önünde bulundurulur. Gastrit, ülser, reflü gibi problemleri olan kişilerin baharatlı, acı, asitli gıdalar tükettikleri zaman midenin komşu organlarında yarattığı sorun da artmaktadır.