Gastrit Kalpte Çarpıntı Yapar Mı? Gastrit Belirtileri

Gastrit, mide mukozasının iltihabıdır. Midenin anatomik yerine göre komşuluk organlarında bazı belirtiler gösterebilir. Kalpte çarpıntı, sırtta ağrı yapabilir.

Gastrit Belirtileri

Gastrit, mide mukozasının çoğunlukla Helicobakteri Plori bakterisi tarafından iltihaplanması ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla mideye özgü belirtiler verse de midenin komşu organ ve dokularında da belirtiler görülmektedir. Bunlar şöyledir;

  • Midede şişkinlik: Midenin şişkinliği ile üstte kalp ve akciğerlere diyafram tarafından baskı oluşabilir. Bu baskı sonucunda kalbin rahat çalışamaması nedeniyle çarpıntı oluşabilir veya nefes darlığı oluşabilmektedir. 
  • Ağza ekşi, acı tat gelmesi: Reflü olarak isimlendirilen bu durum, ağızda koku, sabahları kötü tat yapabilmektedir. 
  • Mide yanması: Genellikle yemeklerden sonra görülen bu durum, besinlerin mideye girdikten sonra, sindirilebilmesi için asit salgısının artması ve akabinde gastritli hassas bölgenin yanması sonucunda hissedilir. 
  • Hazımsızlık
  • Mide bulantısı, kusma
  • Kusma ile ağızdan kan gelmesi: Kusmukla beraber gelen kan, midenin gastritli bölgesinin tahrişi ve üzerindeki mukozanın kalkması ile görülmektedir. Önemli bir belirtidir, mutlaka mide kanaması yönünden incelenmelidir. Hastaların bu belirtiyi göz ardı etmeleri, iç kanamaya ve hatta hayati tehlikeye neden olacaktır.

Gastrit’in Dolaşım Sistemi Üzerindeki Belirtileri

Mide yapısal olarak ‘J’ harfine benzer, göğüs kafesinin hemen altında yer alan bir organdır. Üst kısmında kalp ve akciğerler bulunmaktadır. Solunum-dolaşım organları ile sindirim organlarını birbirinden ayıran diyafram kası bulunmaktadır. Bu kas sayesinde midenin çok dolması halinde bile, sindirim organları solunum – dolaşım organlarının bölümüne geçmeyip hayati organların çalışmasını engellememektedir. 

Mide problemlerinden biri olan gastrit, midede şişkinlik, hazımsızlığa neden olabilmektedir. Böyle bir durumda mide öncelikle diyafram kasına, diyafram kası da kalbi sıkıştıracaktır. Kalbin kan pompalama görevini tam yapamayacağı için bir miktar hızlanmasına neden olur. 

Kalp çalışma prensibi olarak, vücuda ihtiyacı olan kanı tüm odacıklarını kullanarak göndermeye çalışır. Kalbin içine gelen temiz kanı vücuda pompalayabilmesi için kasılıp gevşeme hareketlerini tam anlamıyla yerine getirebiliyor olması gerekir. Midenin alttan basınç yapması ise kalbin bu gevşeme olayını tam anlamıyla yerine getirmemesi anlamına geleceği için kalp, gerekli olan kanı pompalaya bilmek için hızını arttıracaktır. 

Kalbin sürekli bir şekilde hızlı şekilde atması ve vücuda yeteri kadar kan pompalayamaması nedeniyle vücutta halsizlik, yorgunluk hissedilir. Hastalarda tırnaklarda, dudaklarda morarmalar görülebilir. Gastritin önemli bir belirtisi olan çarpıntı hissi, ihmal edilmemesi ve takibinin yapılması gereken bir durumdur. Gastrit tedavi edildikten sonra dahi çarpıntı devam ediyorsa mutlaka kardiyoloji bölümüne yönlendirilmelidir. 

Gastrit Kalbe Baskı Yapar Mı?

Mide içindeki mukozanın her doku gibi iltihaplanabilir bir yapısı vardır. Mide içerisindeki hidroklorik asidin derecesi 3.5 olmasına karşın, mide asidine dayanıklı bakteriler bulunmaktadır. Ağız yoluyla alınan ve sindirim kanalından mideye ulaşan bakterilerin en uygun yaşama alanı mide içerisinde, mideyi asitten koruyan mukozal yapıdır. Kas dokusunu asitten koruyan bu yapının içerisine yerleşen bakteri orada çoğalarak yaşamını sürdürür. Midede iltihaplanma olarak bilinen bu hastalık önlemi alınmazsa, ülser gibi midede yaralara neden olabilir. Bir sonraki seviye ise ülserlerin kansere dönüşmesi ya da mide kanaması ve / veya delinmesi olarak sayılabilir. 

Kalp midenin hemen üstünde, iki akciğer arasında bulunan, kan pompalamakla yükümlü dolaşım organıdır. Hayati organ olması nedeniyle göğüs kafesi tarafından sarılmış, aşağıda diyafram kası ile diğer organlardan ayrılmıştır. Midede yaşanan gastrit kaynaklı hazımsızlık, şişkinlik ise kalbe baskı yaparak çalışmasına engel olabilmektedir. 

Yemeklerden Hemen Sonra Yatılmamalıdır.

Yemeklerden hemen sonra yatılmaması gerektiğinin yegane sebebi ise midenin kalbe baskı yaparak çalışmasını engellememesi içindir. Gastritte ise hastanın yemeklerden sonra zaten oluşan bir şişkinliği olması nedeniyle kalbe baskı yapar ve göğüs ağrısı, sırt ağrısı, kalpte çarpıntıya neden olabilir. 

Gastritin belirtilerinden biri olan şişkinlik ve hazımsızlık nedeniyle zincirleme olarak hissedilen çarpıntı hissi, acillerde incelendiğinde herhangi bir nedene bağlanamaz. Hastaların sırt ağrısı, göğüs ağrısı, çarpıntı hislerine karşı yapılan incelemeler sonucunda herhangi kardiyolojik bir problem bulunmaması sonucunda öyküsünde, mide yanması, mide ekşimesi şikayetleri de varsa ertesi gün dahiliye polikliniğine sevk edilir. 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle