Mide Şişkinliği Nedenleri ve İyi Gelen Yöntemler

Mide şişkinliğinin nedenleri arasında kişilerin çok fazla yemek yemesi, safra kesesi taşı, kabızlık gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Şişkinliğin inmesinde etkili olan çözümler.

Mide Şişkinliği Nedenleri

Mide Şişkinliğinin Nedenleri

Mide şişkinliği yaşamakta olan kişilerin sadece sindirim sistemi ile alakalı bir sorundan kaynaklanan bir problem olmadığını bilmelidir. Yemek yedikten sonra ortaya çıkan ve buna nefes darlığı ya da kramp tarzında ağrılarında eşlik etmesinin altında birçok neden olabilir. Bunlar kişilerin beslenmesinden kaynaklı olduğu gibi altında yatan herhangi bir hastalık sonucunda da oluşabilir.

Yemekten sonra sıklıkla kişilerde oluşan şişkinliğin sebepleri arasında çok fazla gıdayı yemek ve mideyi çok doldurmak nedeniyle görülebilir. Bu kişilerin daha çok yağlı ve sindirimi zor olan gıdaları öğünleri içerisinde tüketmesi ile birlikte ortaya çıkacak olan bir sorun olarak görülmektedir.

Midede şişkinlik oluşması ile birlikte ortaya çıkacak olan belirtiler arasında kalp çarpıntısı da görülmektedir. Bu midenin çok dolu olması sonucunda kalp ya da ciğerlere baskı uygulaması sonucunda kalp çarpıntısı ya da nefes darlığı olarak kaşımıza çıkacak ciddi bir sorun olmaktadır. Midenin içerisinde gaz birikmesi ile birlikte kramp tarzında ağrılar oluşacaktır. Bu durumda da bağırsaklarda gaz birikimi ile birlikte karın ağrısı da görülür. Mide şişkinliği olmasına neden olan diğer durumları şunlardır:

  • Yemek yerken konuşmak;
  • Yumurtalık kisti;
  • Hava yutmak;
  • İshal;
  • Çölyak hastalığı;
  • Kabızlık;
  • Aşırı gaz oluşması;
  • Böbrek taşı;
  • Obezite;
  • Gebelik;
  • Kadınlarda adet öncesi;
  • Siroz;
  • Şeker hastalığı;
  • Akdeniz anemisi;
  • Kalp yetersizliği;
  • Bağırsak tıkanması;
  • Böbrek yetersizliği.

Yandaş bir hastalığı olmamasına rağmen her yemekten sonrasında karın şişliği şikayeti ve ishal gibi şikayetlerin ortaya çıkması sonucunda kişilerin sağlıklı beslenmemesi ve daha çok sindirim açısından zor olan besinleri yemesinden kaynaklıdır.

Bu kişilerde yemekten sonrasında halsizlik görülecek ve bu durumda da nefes darlığı oluşmasına neden olur.

Safra Kesesi Taşı Midede Şişkinlik Yapar Mı?

Yemeklerin sindirilmesi için karaciğerde üretilmekte olan safranın onikiparmak bağırsağına boşaltan safra kesesinde taş olması sonucunda şişkinlik şikayetleri artmaktadır. Safra kesesinde oluşan taşların sonucunda safra tam olarak bağırsaklara boşalmaması nedeniyle sindirim gerçekleşmesi zorlaşacaktır. Bu durumda da kişilerde şişkinlik meydana gelir.

Mide Şişkinliği Kalp Çarpıntısı Yapar Mı?

Mide şişkinliği ve oluşan gazın zaman zaman kişilerde kalp çarpıntısı sebepleri arasında olmaktadır. Özellikle de sindirimi zor olan besinlerin tüketilmesi ile birlikte ortaya çıkan mide şişkinliği ile birlikte midenin sindirim esnasında zorlaşacaktır.

Bu durumda da yiyeceklerin hazmı sırasında kalp daha hızlı çalışacak ve dolu olan bir midenin kalbe baskı yaparak çarpıntı oluşmasına neden olacaktır.

Kabızlık Mide Şişkinliği Yapar Mı?

Mide şişkinliğinin ve gaz probleminin en önemli sebepleri arasında kabızlık gösterilmektedir. İnsanların yediği gıdaların bağırsaklar yoluyla dışkı olarak atılmaması ve burada birikmesi sonucunda kişilerde tuvalete çıkamaması sonucunda mide şişkinliği sıklıkla görülen bir kusur olmaktadır.

Böbrek Taşı Mide Şişkinliği Yapar Mı?

Midede ortaya çıkan şişkinliğin nedenlerinden bir tanesi de böbrek taşı olmaktadır. Böbrek taşları idrarın tam olarak süzülmesini engelleyecek olduğundan kişilerde gaz ya da şişkinlik olarak ortaya çıkar.

Hemoroid Midede Şişkinlik Yapar Mı?

Halk arasında basur olarak bilinen hemoroid oluşması ile birlikte kişilerin bağırsaklarının boşaltılması tam anlamıyla gerçekleşmeyecektir. Bu sıkıntı nedeniyle de kişilerde sık sık sindirim sistemi ile alakalı olan sorunlar ortaya çıkar. Şişkinlik ve ishal gibi durumlar en sıklıkla hemoroid hastalarının şikayetleri arasındadır.

Stresten Mide Şişer Mi?

İnsanların yaşamakta olduğu duygusal sorunlar başta stres olmak üzere sindirim sistemini derinden etkilemektedir. Aşırı stres ortamında bulunan kişilerde mide şişliği ve hazımsızlık görülmektedir.

Mide Şişkinliği İyi Gelen Çözümler

Mide şişkinliği tedavisinde ilk olarak neden kaynaklandığı bulmak çok etkili olacaktır. Kişilerin herhangi bir sebepten kaynaklanarak ortaya çıkan bir şişkinliği olması durumunda doktor tarafından uygun tedavisi yapılmalıdır. Eğer ki kişilerde oluşan mide şişkinliğinin aşırı yemek yeme sonucunda oluyorsa bunun hazmı kolaylaştırmak için maden suyu içmesi ve çok yemek yememesi önerilmektedir. Yemek yerken çok fazla konuşulması durumunda mide hava yutacak olduğundan gaz ve şişkinlik meydana gelir. Ayrıca gıdaları çok fazla çiğnemeden yutması da bu durumun oluşması nedenlerindendir.

Papatya Çayı

  • 2 yemek kaşığı kurutulmuş papatya;
  • 250 gram su.

Özellikle de stresten kaynaklı olarak sindirim sisteminde sorunların oluşması ile birlikte bu durumda rahatlamak için tedavisinde papatya çayının sakinleştirici özelliği olduğu unutulmamalıdır. Hazmı kolaylaştıracağı gibi kişilerin ortaya çıkan mide sorunlarının da yok olmasında etkili olur. Kır papatyası kullanarak yapacak olduğunuz bu bitkisel çayın bir su bardağından az daha fazla olan hazır su kaynatılmasının ardından söylenen ölçüde kır papatyası eklenerek 5 dakika boyunca kaynatılmalıdır. Süzme işlemini gerçekleştirmeden demlenmeli ve ılık olması halinde süzerek içilmelidir.

Zencefil Çayı

  • 1 tatlı kaşığı toz zencefil;
  • Çeyrek limon;
  • 1 çay kaşığı bal;
  • 250 gram su.

Hazımsızlık, gaz ya da şişkinlik şikayeti olanların bu durum karşısında şifalı bitki olan zencefil çayı demleyerek içmeleri ile birlikte sindirim sisteminde meydana gelen sorunların ortadan hızla kalmasında etkili olacaktır. Kaynamakta olan suyun içerisine toz zencefil atılarak birkaç dakika kısık ateşte kaynatılmasının ardından taze limon sıkılır ve içerisine bal ilave edilerek karıştırılır. Ilık olması beklenir ve ağzı yakmayacak kadar ılık olduğu zaman içilir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 2,50 out of 5)
Loading...

Yorum ekle