Mide Ağrısı ve Yanması Nedenleri, Tedavi Yöntemleri

Mide ağrısı ve yanması, reflü gibi hastalıkların sonucunda ortaya çıkan sırt ve kalp ağrısına da neden olan tedavi yapılmadığı zaman insan hayatını olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır.

Mide Ağrısı ve Yanması

Mide Ağrısı ve Yanması

Sindirim sisteminde oluşan rahatsızlıklar nedeniyle mide ağrısı ve yanması belirtileri sık sık görülmektedir. Besinlerin sindirilmesi sırasında etkili olan bu organların görevini tam olarak yapamaması nedeniyle ortaya çıkacak sorunların başında ağrı ve yanma gelmektedir. Sindirim sisteminde oluşan şikayetlerin başında ilk olarak mide ağrısı ve yanması görülmektedir. Daha çoğunlukla mide ve yemek borusu arasında olan kapakçık gevşemesi ile birlikte mide sıvısı olan asit ya da yiyecekler tekrardan yemek borusuna kaçacaktır. Bu durumda da ağrı ve yanma sık sık görülmektedir. Sadece yemeklerden sonra ortaya çıkmayacak, yemek yedikten sonra da olacağı gibi kişilerin aç olduğu zamanlarda da sık sık yaşanacak bir rahatsızlık olmaktadır.

Mide Yanması Baş Ağrısı Yapar Mı?

Sindirim sisteminde meydana gelen reflü, gastrit ya da ülser gibi hastalıkların sadece batın olarak karın bölgesinde hissedilmeyecektir. Reflü gibi rahatsızlıklar olması durumunda mide asit ve yemek atıklarının yemek borusuna geri kaçması ile birlikte ortaya baş ağrısı da çıkabilir. Hastaların sık sık ağzına asitli su gelmesi, öksürmesi, nefes darlığı gibi nedenlerin sonunda şiddetli baş ağrıları da hastalarda görülmektedir.

Mide Yanması Sırt Ağrısı Yapar Mı?

Sindirim sistemi hastalıklarının meydana gelmesi ile birlikte kişilerde sıklıkla ağrı görülmektedir. Bu ağrı sadece karın bölgesinde hissedilmeyecek ve yemek borusunda yanma olması ile birlikte de yaşanılan ağrı sırt bölgesinde de hissedilecektir. Sırt bölgesinde daha çoğunlukla sol alt kısımda olan ağrı aniden gelişecek ve mide yanması ile birlikte görülecektir. Sırta vuran ağrının sebepleri arasında sindirim sisteminde oluşan bir rahatsızlık sonucunda ortaya çıkacaktır.

Mide Yanması Kalp Ağrısı Yapar Mı?

Yemek borusuna kaçan mide asidi ve atıkların sonucunda yemek borusunda kalıcı tahriş olmasına neden olacaktır. Bu durumda kişilerde ağrı şiddetli olacağı gibi ekşime de olur. Yemek borusu kalp ile yakın olması nedeniyle burada oluşan yanma ve ağrının sonucunda sık sık kalbe vuran ağrı şeklinde hissedilmektedir. Kalp ağrısının olması ile birlikte terleme, nefes darlığı ve öksürük de sık sık kişilerin yaşadığı belirtiler arasında olması nedeniyle birçok kişinin kalp krizi geçirdiği düşüncesine varmalarına neden olacaktır.

Mide Ağrısı ve Yanması Nedenleri

Sindirim sistemine ait olan organların birinde sorun olması ile birlikte midede yanma ve ağrı oluşacaktır. Ağrının oluşması sadece karın bölgesinde görülmeyecek, bu ağrı sırt bölgesinde, göğüs bölgesinde ve karnın alt kısmında da görülmektedir. Kişilerde mide yanması ve ağrısının olmasının nedenleri arasında şunlar bulunmaktadır:

Midede, yemek borusunda ve göğüs bölgesinde bir yanma ve bunun sonucunda da kramp tarzında bir ağrı hissedilmesinin sonucunda reflü hastalığı nedeniyle oluşması mümkündür. Reflü oluşması ile birlikte yenilen gıdalar, içecekler ve stres gibi ruhsal durumların insanların sindirim sistemini yakından etkilemesi sonucunda ortaya çıkar.

Sindirim sisteminde oluşan hastalıkların beslenme tarzı ile alakalı olduğu gibi aynı zamanda da kişilerin düzensiz beslenmesi, çok hızlı yemek yemesi, midesini çok doldurması ile de yakından alakalı olacaktır.

Mide Ağrısı ve Yanması Tedavisi

Mide ağrısı ve yanma oluşması ile birlikte diğer belirtilere de bakarak uygun tedavinin doktor tarafından başlatılması gerekmektedir. Bu hastaların mide asit miktarının fazla olması nedeniyle yemek borusuna kaçacak ve bunun sonucunda da yanma ve diğer bölgelere de vuran ağrılar görülecektir. Bu durumda doktor tarafından mide asit miktarını dengeleyecek ilaçlar reçete edilecektir. Bu ilaçları düzenli kullanmasının yanında hastanın beslenmesine de çok dikkat etmesi gerekiyor.

Sindirimi zor olan gıdaları tüketmekten uzak durmaları gerekmektedir. Bu kişilerin yağsız ve kızartma tarzında olan gıdaları beslenme programından tamamen çıkarması gerekmektedir.

Daha çok haşlama sebze ve meyveleri tüketmeli, ekşi, baharat ya da tuzlu gıdaları tüketmemelidir. Sindirimi kolaylaştıracak kayısı, tatlı erik, şeftali gibi meyvelerin mümkünse komposto şeklinde tüketmeleri tavsiye edilir. Hastaların her bu sorunu yaşamaları durumunda az ama sık yemek yemeleri, yemekleri yerken mutlaka çok çiğnemeleri gerekiyor. Gün içerisinde 2 litre sıvı alımına da dikkat etmeleri şarttır.

Reflü ya da gastrit gibi bir hastalığa sahip olan kişilerin uzandığı zaman mide asidi yemek borusuna kaçacak olması sebebiyle mutlaka yastıklarının yüksek olması gerekmektedir. Ayrıca yemeklerden hemen sonra uzanmamaları ve en az 2 saat sonra uzanmaları gerekmektedir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle