Oruç Tutarken Mide Yanması ve Mide Yanmasına İyi Gelen Şeyler

Midenin uzun saatler boyunca boş kalmasıyla ortaya çıkan mide yanması, oruç tutan kişilerde sıkça görülür. Oruçluyken mide yanmasına yönelik uygulanabilecek çözüm alternatifleri.

Oruç Tutarken Mide Yanması Sorunu

Mide yanması

Midenin uzun süreler boş kalması yani aç kalınması, mide problemlerinin tetiklenmesine yol açar. Midede asit seviyesi yükselir ve buna bağlı olarak mide sorunları ortaya çıkar ki bunlar arasında ilk sırada mide yanması problemi gelir. Midede yaşanan yanma, son derece rahatsız edici bir problem olması ile gündelik yaşantı içerisinde de çok ciddi etkiler doğurur. Bu yüzden de midede yanmaya ilişkin olarak mutlaka gerekli olan önlemlerin alınması ve tedavilerin gerçekleştirilmesi gerekir. Ancak Ramazan ayı içerisinde oruç tutan kişilerin, sahur ile iftar arasındaki saatlerde herhangi bir şekilde bir şey yememesi nedeni ile mide uzun süre boş kalır ve bunun sonucunda da midede yanma meydana gelebilir. Sadece uzun süre aç kalınması değil aynı zamanda da tüketilen besinlerin sağlıksız olması, çok baharat ya da yağ içeriyor olması gibi faktörlerde yanma sorununun tetiklenmesine neden olabiliyor. Bu yüzden sahur ve iftar saatlerinde tüketilen besinlere de fazlasıyla dikkat edilmesi gerekir.

Genel olarak toplumda 20 yaş ile 40 yaş aralığında olan kişilerde daha yoğun görülen mide problemlerinden birisi olan midedeki yanma, Ramazan aylarında her yaş grubunda görülebilen ve orucun etkisi ile birlikte de kişi açısından son derece ciddi rahatsızlıklara neden olabiliyor.

Ramazan ayı içerisinde mide yanması problemi ile karşı karşıya kalmamak ve kesinlikle sağlıklı ve rahat bir oruç ayı geçirebilmek için mideye iyi gelecek besinlerin tüketilmesi ve uzmanların başta yanma olmak üzere tüm mide problemlerine ilişkin tavsiyelerine dikkat edilmesi gerekir.

Oruç Tutarken Mide Yanmasına İyi Gelen Şeyler

Sağlıklı iftar

Ramazanda toplum genelinde çok sık görülebilen rahatsızlıklar arasında yer alan mide yanması problemi uzun süre aç kalma, hatalı beslenme ve mevcut mide rahatsızlıklarının tetiklenmesi ile ortaya çıkabiliyor. Bununla birlikte sahur ve iftar arasında herhangi bir şey yenememesinden dolayı bu süreçte yaşanacak midedeki yanmalar için doğrudan/anında bir çözüm oluşturabilmek mümkün olmaz. Bu durumda kişinin sorunu çok şiddetli şekilde gün boyunca yaşamasına neden olabilir. Bu yüzden de Ramazan ayı içerisinde böyle bir sorunla karşı karşıya kalmamak adına sahur ve iftar saatlerinde beslenmeye dikkat edilmesi ve bu iki vakit arasında midedeki rahatsızlıklara ilişkin olarak gerekli (oruç için uygun) olan ilaçların alınmasına önem gösterilmesi gerekir.

Ramazanda iftar ve sahur arasında alınacak ilaçların mutlaka hemen çözünebilir ve sindirilebilir etkide olması ve kesinlikle sahurdan sonraki saatlere etkide bulunmaması orucun bozulmaması açısından çok önemlidir.

Gün boyunca yaşanan mide yanması problemine ilişkin olarak mideye iyi gelecek şeyler arasında;

  • İftarın oda sıcaklığındaki bir bardak su ile açılması ve iftar/sahur arasında bol su tüketilmesi gerekir.
  • Buğday ekmeği,
  • Yumurta,
  • Beyaz peynir,
  • Badem,
  • Ceviz,
  • Mevsimindeki meyveler (portakala, greyfurt ve limon gibi asit içeriği yüksek olan meyveler mide yanmasına yol açacağından tüketilmemeli),
  • Elma suyu,

gibi hem tok tutucu hem de midedeki tahribatın onarımına yardımcı olarak mide yanmasını yok edebilecek gıdaların tüketilmesi gerekir. Böylelikle Ramazan ayında oruç tutmayı çok zorlu bir hale getirebileceği gibi midede çok ciddi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olabilecek yanma etkisinin önlenebilmesi, bastırılabilmesi ve yok edilebilmesi mümkün olur.

Patates Suyu Kürü

Patates içerisinde bulunan enzimler, midedeki asit seviyesinin dengeye kavuşmasına yardımcı olur. Ancak patatesin çiğ ve taze şekilde tüketilmesi gerekir. Bunun içinde hazırlanmış olan bir patates suyu kürü bulunur.

  • Patates (1 adet/çiğ),
  • Su (yeteri kadar).

Patates kürü için önce iyice yıkanıp, soyulan patates küp küp doğranır. Daha sonra bir blender yardımı ile iyice parçalanır. Bu parçaları ‘tülbent’ gibi ürünler yardımıyla suyu tamamen süzülür. Süzülen patates suyu bir bardağa alınır ve üzerine bardağı dolduracak kadar su ilave edilir. Karıştırılan su ve patates suyu, iftardan sonra mideyi rahatlatmak amacı ile tüketilebilir.

Ramazanda Mide Yanmasına Karşı Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ramazanda oruçluyken son derece yorulan ve gergin hale gelen midede yanma ve diğer tür rahatsızlıkların yaşanmaması açısından mutlaka doğru bir beslenme programının oluşturulması gerekir. Özellikle de iftar ve sahur arasında tüketilen besinlere çok dikkat edilmelidir. Buna göre ramazanda mide yanması yaşamamak adına dikkat edilmesi gerekenler;

  • Sahur ve iftar arasındaki uzun süre boyunca aç kalınması nedeniyle artan mide asidi ve aynı zamanda da midedeki sinir ve kasların gerilmesi söz konusu olduğundan iftarda kesinlikle açlığın verdiği istekle hızlı yenmemesine dikkat edilmelidir.Bunun yerine tüm besinleri yavaş yavaş ve bol bol çiğneyerek tüketmek gerekir. Ayrıca uzmanlar iftarda beslenmenin en azından ikiye bölünerek, geniş bir zaman diliminde gerçekleştirilmesini tavsiye ediyor.
  • İftarda kesinlikle çok yağlı, baharatlı besinler tüketilmemelidir. Zaten mide asidi artmış olan midede ciddi tahribatlara neden olabilecek bu besinler mide yanması şikayetinin yaşanmasına yol açar.
  • İftar ile sahur arasında ağdalı ve ağır tatlılardan kaçınılmalıdır.
  • İftardan sonra en az 2 ile 2.5 saat kadar bir şey yenmemelidir.
  • İftardan sonra en az yarım saat kadar bir yürüyüş yapılarak, sindirime yardımcı olunmalıdır.

şeklindedir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle