Oruçluyken Mide Bulantısı Nedenleri ve İyi Gelen Çözümler

Ramazan ayı boyunca tutulan oruç esnasında sıkça yaşanabilen mide bulantısı problemlerinin nedenleri ve bu bulantı şikayetlerine karşı orucu bozmadan uygulanabilecek doğal tedavi yöntemleri.

Oruç Tutarken Mide Bulantısının Nedenleri

Oruçta mide bulantısı

Ramazan ayında tüm İslam aleminde insanlar oruç tutuyor. Oruç nedeniyle günün önemli bir kısmının yemek yemeden ve su içilmeden geçirilmesi nedeni ile vücutta çeşitli tepkimelerin görülebilmesi mümkün oluyor. Oruçluyken yaşanan sağlık sorunlarına ilişkin olarak da herhangi bir ilaç ya da bitkisel tedavi müdahalesinde bulunamadığından midede uzun süreler aç kalınmasına ve su desteğinin sağlanmamasına bağlı olarak ortaya çıkabilen problemlerin çözümü de bu yüzden mümkün olmayabiliyor. İşte bu tip mide sorunlarından birisi olan oruçta mide bulantısı şikayetleri, temel olarak midedeki asit seviyesinin, midenin uzun süreler boş kalmasına bağlı olarak artış göstermesi nedeni ile ortaya çıkabilir.Kişinin yüksek hava sıcaklıkları altında uygun beslenme tarzına uygun şekilde hareket etmemesi oruçluyken midede bulantı başta olmak üzere pek çok mide probleminin ortaya çıkışı noktasında neden teşkil edebiliyor.

Oruçluyken yaşanan mide bulantısı problemlerine neden olan en önemli hususlardan birisi de mide rahatsızlıklarıdır. Bu yüzden Ramazan ayında oruç tutacak kişilerin mide rahatsızlıkları bulunuyorsa uzman doktorunun görüşünü alması tavsiye edilir.

Mide Hastalığının Olması

Midede sıkça görülebilen ülser, gastrit, reflü gibi rahatsızlıkların midede bulantı ve yanma gibi şikayetlerin yaşanması açısından her türlü en hafif etkene dahi tepki gösterdiğinden oruçluyken bu rahatsızlıklar ciddi sorunların yaşanmasına neden olabilir. Midede bu tip rahatsızlıkların bulunması zaten yorgun ve tahrip durumda olan midede asidin yükselmesine, sıvı ihtiyacının karşılanamamasına neden olur. Bunun sonucunda da midede çok ciddi yanma ve bulantı şikayetleri oruç süresince ortaya çıkabilir.

İlaç Yan Etkileri

Midede yaşanan rahatsızlıklar veya daha farklı bir sağlık sorununa yönelik olarak ilaç kullanımının iftar ve sahur vakitleri arasında gerçekleştirilmesi halinde sonradan midede çözünen ilacın boş mide içerisinde ciddi yanma ve bulantı şikayetlerinin yaşanmasını tetikleyebilir.

Doğru Beslenmeme

İftar ve sahur vakitlerinde yoğun baharat veya yağ içeren besinlerin tüketilmesi, mide asidinin artışına neden olabilecek meyvelerin, sebzelerin ya da içeceklerin tüketilmesi de sahurdan sonra iftara kadar uzun saatler boş kalacak midede asit miktarının yükselmesine neden olur. Bununla birlikte ağız içerisinde kötü koku oluşumu gibi faktörlere bağlı olarak da midede bulantı sorunlarının yaşanmasına neden olabilir.

Oruçluyken Mide Bulantısına İyi Gelen Şeyler ve Önlemler

Oruçta beslenme

Ramazan ayında oruçluyken mide bulantısı şikayetleri pek çok mide sorunlarının yaşandığı çok sık görülür. Midenin uzun süre boş kalmasına bağlı olarak daha hassas bir yapıya sahip olması midede bulantı şikayetlerinin çok daha hızlı ve çok daha şiddetli etkili şekilde görülmesine neden olabilir. Bu gibi faktörler nedeni ile Ramazan ayında mutlaka iftar ve sahur vakitleri arasında midede görülebilecek sorunları önleyebilecek müdahalelerin gerçekleştirilmesi gerekliliği bulunur.

Bol Bol Su İçilmeli

Hem vücudun hem de midenin ihtiyaçlarının karşılanabilmesine yardımcı olan suyun, iftar ve sahur vakitleri arasında tüketilmesi, oruçluyken midedeki asit üretiminin de önemli oranda düşürülmesine yardımcı olacaktır. Bu yüzden olağan dönemde olduğu gibi günde en az 2 litre su içmeye dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu şekilde boş olması nedeni ile midedeki asidinin artış göstermesine bağlı yaşanan tahribatın hücre yenilenmesi ile onarımını sağlar.

Yemekten Sonra Hemen Yatılmamalı

Normal dönemlerde olduğu gibi Ramazan ayında da mutlaka yemek yedikten hemen sonra yatılmaması gerekmektedir. Ertesi gün oruçlu olunduğu zaman içerisinde midede bulantı şikayetlerinin yaşanmasına neden olmaması için yemek yedikten sonra en azından 2 saat kadar yatılmaması ve mümkünse yemeklerden sonra 30 dakika kadar yürüyüşler gerçekleştirilmesi tavsiye edilir.

Ağır Yemekler Yenmemeli

Baharat ve yağ içeriği çok yüksek olan besinlerin iftarda ve sahurda tüketilmesi midede yoğun bir baskı oluşturacak, oruçluyken de su içmek mümkün olmayacağından midede asit seviyeye artış gösterebilir. Bu durumda midede bulantı sorunlarının yaşanmasına neden olur. Bu yüzden mideye iyi gelen ve midede onarıcı etkiler oluşturan sebzeler ve besinle tüketilmelidir.

Hareket Edilmeli

Oruçluyken mutlaka vücudun hareket etmesinin sağlanması mide bulantısına iyi gelir. Midede asit üretiminin artışını önleyecek hafif yürüyüşler yapılması iyi gelir. Ancak bu noktada kesinlikle oruçlu olunmasının getirdiği halsizlik ve enerji kaybı nedeni ile mide bulantısına iyi gelmesi için çok ağır egzersizlerinde yapılmaması gerekir. Aksi halde midedeki bulantı sorunlarının tetiklenmesine neden olur.

Mide Bulantısına İyi Gelmesi İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Mide bulantısına iyi gelmesi için tüketilecek besinlerin asit içermemesi, baharatlı olmaması ve yüksek yağa sahip olmaması gerekir. Günümüzde uzmanlar başta mide problemleri olmak üzere pek çok sağlık sorununun yaşanmaması açısından tüketilmesi gereken besinler arasında;

  • Sebzeli veya az yağlı çorbalar.
  • Su.
  • Koyu yeşil yapraklı sebzeler.
  • Asit içermeyen ve lifli meyveler.
  • Yumurta,
  • Kırmızı et, beyaz et ve balık (ızgara/haşlama).
  • Mercimek ve fasulye gibi baklagiller.
  • Doğal meyve suları.

gibi besin ve içecekler yer alır. Bu tip besinler mideye iyi gelen ve bulantı sorunlarının önlenmesine yardımcı olur.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle