Mide Fıtığının Tedavisinde Doğal ve Bitkisel Tedavi Alternatifleri
Midedeki baskı ve zorlanma sorucunda yemek borusu ve diyafram yönünde yer değiştiren midenin eski haline getirilmesi ve beraberinde gelişen semptomların tedavisinde kullanılan bitkisel yöntemler.
İçindekiler
Mide Fıtığı İçin Kullanılan Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Günümüzde toplum genelinde çok sık görülen mide fıtığı problemine ilişkin olarak ilaç tedavilerinin ve cerrahi müdahalelerin dışında kullanılan bitkisel tedavi yöntemleri de bulunuyor. Kişinin midesinde ortaya çıkan tüm sorunların giderilmesi noktasında doğanın sunduğu şifa kaynağı bitkilerin çok önemli etkileri bulunuyor. Uzmanlar vücuttaki pek çok sağlık sorununda özellikle semptomların bastırılması ve iyileşmeye destek olması amacı ile zengin temel bileşenlere ve besin değerlerine sahip olan bitkilerin kullanılmasını tavsiye ediyor. Bu çerçevede de mide fıtığı tedavisi için kullanılan bitkiler ile midedeki başta yanma ve ekşime sorunları olmak üzere günlük yaşam akışını dahi doğrudan etkileyebilen ciddi semptomların etkisini hafifletebilmek ve zaman içerisinde tamamen yok edebilmek mümkündür. Çünkü bitkilerin içermekte oldukları zengin bileşenler mide içerisinde yapıcı, onarıcı ve koruyucu etkiler oluşturur.
Sebze ve meyve ağırlıklı bir diyet programının uygulanması gereken bitkisel mide fıtığı tedavisinde aynı zamanda da düzenli beslenilmesi, kaliteli bir uyku ve düzenli spor egzersizleri de çok önemlidir. Misal olarak sabah uykudan kalktıktan sonra midesinde fıtık oluşumu söz konusu olan kişilerin midelerine ağırlık kazandırarak, sarkma sorunun gidermek ve olası mide yanması ve ekşimesi semptomlarını önleyebilmek amacı ile oda sıcaklığında bir bardak su içmesi gerekir. İçilen bu suyun daha hızlı şekilde midede sindirilmesi ve ağırlık kazanımı için ayak parmak uçlarına hızlı şekilde birkaç defa kalkılması gerekir. Bu gibi egzersiz uygulamaları ile fıtığın etkilerini önemli oranda düşürebilmek mümkün olur.
Mide fıtığı bitkisel tedavisi için kullanılan bitkisel ürünlerin hangilerinin olduğuna dair bilgi sahibi olunması, bazı besinlerde bulunan mide fıtığının tetiklenmesine yol açacak bileşenlerin olumsuz etkilerinden korunma şansı verecektir.
Mide Fıtığı Diyeti
Mideye iyi gelen besinlerin yer aldığı doğal ve sağlıklı bir diyet programı sayesinde mide fıtığı başta olmak üzere midedeki problemlerin önlenebilmesi ve aynı zamanda da tedavi edilebilmesi mümkün olabilmektedir. Vücutta midede fıtığın meydana gelmesine neden olan ya da mevcut fıtık vakalarında semptomların çok daha ciddi etkiler oluşturmasına neden olabilen besinlerin tüketilmemesi gerekir. Uygulanacak diyet programı sayesinde vücuttaki fazla kalori ve yağlardan kurtularak önemli bir kilo kaybı oluşturulabilir. Bu şekilde sağlıklı bir şekilde (mideyi her yönden yormadan) elde edilecek ideal kilo kayıpları, midedeki baskı ve zorlanmanın da yok olmasına yardımcı olacağından fıtığın tedavi edilebilmesine yardımcı olur. Mideye iyi gelen sebzeler ve meyveler bulunan doğal ve sağlıklı yağlar ile desteklenmekte olan bir diyet programı sayesinde midedeki fıtığın geçmesi kesin olarak doğal şekilde sağlanabilir.
Mide Fıtığına İyi Gelen Bitkiler
Mideye iyi gelen bitkiler, midedeki asidite dengesini düzenlenmesine ve aynı zamanda da olası tahribatların onarımına yardımcı olur. Özellikle de lifli yapıya sahip olan yüksek vitamin ve mineralli bitkiler midedeki fıtığa karşı en etkili çözümleri sağlar. Bu noktada en önemli hususların başında kesinlikle sebze ve meyvelerin bazılarında bulunan yüksek asidite seviyesidir. Özellikle turunçgiller sınıfında bulunan limon ve portakal gibi meyvelerin yüksek asit değerlerine sahip olmaları, midedeki asit dengesini bozacağından, midedeki fıtığın tedavi edilmesinden çok etkilerinin ve şiddetinin artmasına neden olur. Buna göre midedeki fıtığa karşı yapılacak diyette tüketilebilecek bitkiler arasında;
- Havuç,
- Zencefil,
- Zerdaçal,
- Lahana,
- Aloe vera,
- Muz,
- Üzüm,
- Keten tohumu,
- Nane,
- Papatya,
gibi bitkiler yer alır. Bu bitkiler ile midede rahatlama, yatıştırıcı etki oluşturulabilir.
Mide Fıtığı İçin Su Tedavisi
Vücuttaki hücrelerin yenilenmesine ve tazelenmesine yardımcı olması ile normal koşullarda dahi gün içerisinde en az 2 litre su tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor. Bununla birlikte midesinde fıtık oluşumu gözlemlenen kişilerin midedeki baskıyı kaldırmak ve ağırlık oluşturarak, yemek borusuna doğru yaşanan yönelimini engellemek amacı ile sabahları kalkar kalkmaz oda sıcaklığında su içilmesi gerekir. Bu su sayesinde boş olan midenin ağırlık kazanarak yukarıya doğru kayışı engellenebildiği gibi boş midede mevcut olan sorunların ekşime veya yanma gibi rahatsız edici şikayetlerin yaşanmasına önüne geçilebilmesine yardımcı olur. Üstelik bir bardak su içildikten sonra hızlı şekilde ayak parmak uçlarına kaldırılarak, suyun daha hızlı emilmesini ve böylelikle etkisini daha iyi ve daha hızlı şekilde göstermesi sağlanabilir.
Mide Fıtığı İçin Kür Tarifleri
Midesinde fıtık problemi bulunan kişilerin bitkisel tedavi amacı ile uygulayabileceği doğal ve bitkisel kür tedavileri de bulunmaktadır.
Keten Tohumu ve Bal Kürü
Gereken Malzemeler
- Keten tohumu (1 çorba kaşığı),
- Süzme bal (1 çorba kaşığı),
- Su (yarım bardak),
Nasıl Yapılır?
Yarım bardak su bir kap içerisinde kaynamaya alınır. Kaynayan su içerisine keten tohumları da ilave edilerek, yaklaşık olarak 30 saniye kadar daha kaynatılır. Ocaktan alınan bu karışım ılıması için bırakılır ve ılıyan karışım içerisine bal da ilave edilir. Bu üç malzeme iyice karıştırılır ve ‘macun’ formu kazanması sağlanır. 15 gün boyunca her gün gece yatmadan önce 1 kaşık şeklinde uygulanmalıdır.
Papatya Çayı
Gereken Malzemeler
- Papatya (1 çay kaşığı/kurutulmuş),
- Su (1 fincan/sıcak),
Nasıl Yapılır?
1 çay kaşığı kadar kurutulmuş papatya çayını, daha önce kaynatılan 1 fincan su içerisine atarak, biraz karıştırıp, fincanın tabak kısmı ile üstü tamamen kapatılır. 5 dakikalık bir bekleme süreci sonucunda ise isteğe bağlı olarak bal ile tat verilip, içilebilir. Gün içerisinde her yemek arasında mutlaka ‘yavaş’ şekilde içilmelidir.