Ülser Hastasının Diyeti Nasıl olur? Ülserli Hasta Diyeti Örneği
Ülserlerin tıbbi ve cerrahi tedavisinin yanı sıra hastanın beslenmesine de dikkat etmesi gerekmektedir. Diyetine uymayan hastalarda iyileşme süreci olumsuz olur.
İçindekiler
Ülser Hastalarının Beslenme Şekli
Sindirim kanalında ülser oluşumu olan hastaların, ilaç tedavisinin yanı sıra yediklerine ve içtiklerine de dikkat etmeleri gerekmektedir. Midesinde, yemek borusunda ve bulbusta olan ülserler, ilaçlarla rahatlatılmaya çalışılsa da yedikleri yiyeceklerden dolayı ağrı, şişkinlik hissedecekler ve ülserlerinin boyutu ve derinliği artacaktır.
Acı, ekşi, baharatlı, yağlı yiyecekler
Tek tek gidecek olursak, ekşi ve acı olarak nitelendirdiğimiz gıdaların içerisinde asit vardır. Yiyeceklerin tatlarında hissettiğimiz bu duyulardan ekşi ve acı, yiyeceklerin içerisinde var olan maddelerden kaynaklanır. Hastaların bu gıdaları tüketmesi sindirim sistemi içerisinde sindirilmeye çalışılır iken, yiyeceklerin içerisinde bulunan asitlerin daha fazla ortaya çıkmasına neden olur. Baharat, yiyeceklere aroma vererek damak zevkimize uygun hale getirilmesine yarayan gıdalardır. Kurutulmuş taze besinlerden elde edilen bu gıdalarda sucuk, pastırma gibi etin ısı olmadan pişirilmesinde kullanılır. Midede ise baharatlar yakıcı özelliğinden dolayı ülserlere zarar verir. Pepsin ve hidroklorik asit salgısı yiyeceklerin sindirilmesi ve belli bir kıvama getirilmesini sağlar. Yağlı yiyecekler tüketildiğinde ise midenin sindirim için salgıladığı salgıların artması anlamına gelir. Salgılanan parçalayıcı özellikteki salgıların artması ise yine ülsere neden olacaktır.
Asitli, gazlı, alkol, kafeinli içecekler
İçeceklerin içerisinde baloncuk halinde gördüğümüz gaz, asidin etkileşimi olarak ortaya çıkmaktadır. Cola, gazoz, soda gibi bu tür gıdaların tüketilmesi, midede var olan asit salgısına bir miktar daha asit eklemek anlamına gelir. Taze meyve sularının tüketilmesinde de dikkat edilmelidir. Asit oranı yüksek olan meyvelerden elde edilmiş meyve sularının da tüketilmesi ile midede rahatsızlık olacaktır. Limonata, portakal suyu, elma suyu gibi gıdalar, mide yüzeyinde rahatsızlık oluşturacak, hastanın mide yanması şikayetini tetikleyecektir.
Alkol, oksijen ve hidrojenin birleşmesi -OH köküne karbon gibi elementlerin birleştirilmesi ile oluşturulur. Çeşitli aromalar verilmek istediğinde -OH’a eklenen element sayısı da değişmekte ve artmaktadır. Mide yüzeyinde ise alkolün parçalayıcı etkisi ile ülserler zarar görmektedir.
Kafeinli içeceklerin tüketiminde, özellikle çay ve kahve tüketiminin sınırlandırılması ve hatta tamamen tüketilmemesi önerilmektedir. İçerisinde kafein bulunan içeceklerin tüketilmesi ile mide boşalma hızı artar ve midenin içerisinde bulunan asit, ince bağırsaklara daha hızlı iner. Midenin erken boşalması, besinlerin hızlı bir şekilde ince bağırsağa inmesi ile ülser hidroklorik asitle daha fazla temas etmesi demektir.
Yenilen yiyeceklerin aşırı soğuk ya da aşırı sıcak olmaması
Yemeğe çorba ile başlamak bir gelenek haline gelse de, boş mideye sıcak çorba girmesi midenin hassasiyetinden dolayı yanmaları tetikleyecektir. Cilt yüzeyinde bulunan bir yara düşünülecek olursa, sıcak ya da soğuk ile temasında sızladığı, ağrısının arttığı hissedilir. Ülserlerde mide içindeki yara olarak kabul edildiğinde hastaların diyeti yemek başlangıçlarında belki ılık su ya da ılık çorbalarla başlatılabilir. Mide içi yemeğe hazırlandıktan sonra yemeğin geri kalanını tüketmeleri daha uygundur.
Ülser Diyeti Örnek Listesi
Hastalara verilen diyet listesi, gün içerisinde tüketilmesi gereken gıda grupları, kalori miktarı ve yemek aralıkları olarak düzenlenmiştir.
Midenin ortalama 5-6 saatlik boşalma hızı düşünüldüğünde, kişinin yemek aralarında da belirlenen saat aralıklarını takip etmesi gerekmektedir. Verilen diyet listesi 3 ana öğün ve 3 ara öğün şeklinde toplamda 6 öğün olarak düzenlenmiştir. Ortalama gece 22-23 sularında uyuyan bir kişinin diyet listesi düzenlemesi şu şekildedir:
Kahvaltı (07:30-08:30): 1 su bardağı ılık süt + 1 adet haşlanmış yumurta + 4-6 adet sos olmayan zeytin (biberli, limonlu, kekikli vs. kesinlikle önerilmez) + 1 avuç içinin yarısı kadar beyaz peynir + 2 dilim ekmek (isteyen 1 dilimde tüketebilir)
Ara Öğün (10-10:30): 1 su bardağı yoğurt + 2 adet susamsız galeta (grisini ya da 1 dilim kızartılmış ekmekde tüketilebilir.)
Öğlen yemeği (12:00-13:00): Bir porsiyon yağsız, haşlanmış et ya da derisiz tavuk göğüsü + 1 kase salata (ekşisiz ve tuzsuz) + 4 yemek kaşığı pirinç pilavı ( yada yerine 2 dilim ekmek) + 1 kase şekersiz kayısı kompostosu
Ara Öğün (15:00-15:30): 1 çay bardağı süt + 2 adet diyet bisküvi
Akşam Yemeği (18:00-18:30): 4 yemek kaşığı sebze yemeği + 1 kase çorba + 1 kase yoğurt + 2 dilim ekmek
Gece Ara Öğünü (21:00-21:30) : 1 su bardağı süt + 2 tane bisküvi
Bir şeyler yedikten sonra mutlaka 2 saat yatılmaması gerekmektedir. Listenin saat ayarlaması kişinin uyku düzenine göre belirlenmelidir.