Nar Gaz Yapar mı ve Vücut İçin Sağlıklı mıdır?

Nar gaz yapar mı sorusu, özellikle sıkça nar tüketen kişiler tarafından sorulmaktadır. Araştırmalara göre nar ve gaz arasında kimi zaman ilişki olabilir.

Nar Gaz Yapar mı?

Nar gaz yapar mı sorusu, özellikle midesi hassas kişiler tarafından sıklıkla dile getirilen soruların başında yer alır. Sağladığı vitaminler açısından oldukça zengin olan nar, antioksidan açısından son derece zengindir. Hatta şarap, yeşil çay ve kızılcık gibi besinlerin ortalama değerleri göz önünde bulundurulacak olursa narın bu besinlerden neredeyse 3 kat daha fazla antioksidan içerdiği gözlemlenir. Faydaları saymakla bitmeyen bir meyvenin zararı ise genellikle belli başlı etkiler içerisinde gözlemlenir. Nar tüketimi ile ortaya çıkan etkiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Bağırsak ve mide hastalıklarında tetikleyici bir unsur haline gelebilir
  • Gebelik döneminde aşırı tüketilmemesi önerilir
  • Hazmı son derece kolay olan nar, ne yazık ki bazı kişilerde hazımsızlığa ve hatta gaz oluşumuna neden olur

Bolca nar tüketmeden önce meyveye karşı duyarlılığınız olup olmadığını bilmeniz gerekir. Eğer aşırı bir duyarlılık söz konusu ise gaz ya da şişkinlik gibi etkiler ile karşılaşmanız mümkün hale gelir. Ayrıca narın sindirilme aşamasında hazımsızlığa neden olması da yine gözlemlenebilecek etkiler arasında yer alır. Düzenli ilaç kullanan hastaların da yine bolca meyve tüketmeden önce doktorlarına danışması gerekebilir.

Gaz Yapan Meyveler

Özellikle lif oranı yüksek meyveler, gaz oluşumunu tetikler. Lif, su tutma özelliğine sahiptir. Bu durum, boşaltım sisteminin sağlıklı bir şekilde devam etmesine katkıda bulunur. Nitekim bundan dolayı da kabızlık gibi bir problem ile boğuşan kişilere lifli besinler tüketmesi önerilir. Ancak kimi durumlarda lifli besinlerin gaza neden olduğu söylenebilir. İçeriğinde bolca lif bulunduran ve bununla birlikte gaz yapan belli başlı meyveler şu şekilde sıralanabilir:

Kayısı

Kabızlık sorunu ile boğuşanlara doğrudan kayısı tavsiye edilir. İçeriğinde sadece bolca vitamin bulundurmakla kalmayan kayısı, aynı zamanda lif bakımından da son derece zengindir. Kurutulmuş olarak da tüketime uygun olan meyve, kabızlığa fayda sağlarken gaz yapabilir. Eğer kayısıdan dolayı gaz oluşumuna tanıklık ediyorsanız tüketim miktarını azaltmayı deneyebilirsiniz.

Şeftali

Posası ile birlikte tüketilen, özellikle kahvaltılarda meyve suyu olarak sıkça tercih edilen şeftali, lifli yiyecekler arasındadır. Bununla birlikte bazı bünyelerde gaz oluşumuna neden olan şeftali, vitamin deposu olarak bilinir. Kayısı ve şeftali gibi meyvelerin yanı sıra içeriğinde lif bulunduran ve gaz oluşumuna neden olabilecek bazı meyveler şu şekildedir:

  • Elma
  • Armut
  • Havuç

Özellikle meyvenin kabuğu ile birlikte tüketilmesi, gaz oluşumuna kaynaklık etmektedir. Kabuğun içeriğinde bolca lif bulunur. Eğer kabızlık ve buna benzer sindirim problemi ile boğuşuyorsanız meyveleri kabuğu ile birlikte yemeğe özen gösterebilirsiniz. Ayrıca kabuksuz tüketim esnasında da gaz oluşabileceğini unutmayın.

Meyvenin yanı sıra nohut ve fasulye gibi bakliyatların tüketimine de dikkat etmeniz gerekir. Vücutta gaz oluşumuna neden olabilen başlıca besinlerden olan nohut ve fasulye, yine lif içeren grup dahilinde yer alır. Kabızlık açısından yarayışlı olan besinler, eğer sizde çok fazla gaz yapıyor ise tüketim alışkanlıklarınıza daha fazla dikkat etmeniz gerekebilir.

Gaz Giderici Doğal Çözümler

Yemek Sonrası Zencefil

Sağlık açısından faydaları bir hayli fazla olan zencefil, aynı zamanda gaz ve şişkinlik gibi sorunlar açısından da kullanılan bir besindir. Gaz giderici doğal bir çözüm arayışında iseniz 1 çay kaşığı toz zencefili 1 bardak suda 5 dakika boyunca kaynatın. Ardından ılık bir hal alana kadar beklediğiniz zencefilli suyu akşam yemeklerinden sonra tüketebilirsiniz.

Elma Sirkesi

Asidik özelliği neticesinde sindirim sistemine yararı bulunan elma sirkesi, gaz giderici doğal çözümler arasında yer alır. Eğer gaz ve hazımsızlık gibi problemler ile boğuşuyorsanız 2 yemek kaşığı elma sirkesini 1 bardak ılık suda seyrelterek tüketebilirsiniz. Kullanacağınız elma sirkesinin doğal olduğuna dikkat etmeniz yararınıza. Ayrıca sirkenin belli başlı mide ve bağırsak hastalarına tavsiye edilmediği bilinmektedir. Bu durumu göz önünde bulundurmanız ve mide hastalığında asidik besinlerden uzak durmanız gerekebilir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle