Mide Şişkinliği ve Yanmasına İyi Gelecek Yöntemler ve Yapılan Yanlışlar

Mide hastalıkları kaynaklı ya da mide kapasitesinin üzerinde beslenildiği zaman ortaya çıkan yanma ve şişkinlik problemi, komşu organlarda sorunlar yaratabilir.

Mide Yanması ve Şişkinlik Nedenleri

Midenin gastrit, ülser, reflü gibi rahatsızlıkları sonucunda şişkinlik ve mide yanması hissi belirtileri arasında görülmektedir. Bunun haricinde, midenin kapasitesinin artacağı şekilde beslenmek yani mideyi çok doldurmak komşu organlarda fonksiyon bozukluklarına neden olabilmektedir. Şişkinlik ile midenin komşu organlarına yaptığı baskı, özellikle akciğerlerde nefes darlığına neden olmaktadır. Midede yanma hisseden kişilerin midenin çok dolu olması ve sindirim esnasında midenin hareketi ile yemek borusuna besinlerin kaçmasından kaynaklıdır. 

Reflü, kişilerde kuru öksürüğe neden olur. İhmal edilmemelidir.

Mide kapasitesinin üst sınırlara çıktığı ve hazımsızlık, şişkinlik, midede yanma gibi sorunlarla karşılaşan kişilerin öncelikle midelerinde herhangi bir rahatsızlık olup olmadığının araştırılması gerekmektedir. Gaz nedeniyle şişkinlik oluşan kişilerin tükettiği besinlere bakıldığında, midedeki salgılanan pepsin ve hidroklorik asit ile besinlerin etkileşime girmesi sonucu aşırı gaz oluştuğu gözlemlenir. Diğer yandan beslenmesine dikkat etmeyen, sürekli asitli, gazlı ve gaz oluşumunu tetikleyen besinler tüketen kişilerde sıklıkla yaşanan problemdir. 

Midede Yanma ve Şişkinlik İçin Yapılan Yanlışlar

Yemek sonrasında yaşanan bu problem için toplumda genel olarak yapılan yanlışlar vardır ve bu yanlışlar sonucunda mide rahatsızlığı yoksa tetikleyebilir, mide problemi varsa da ilerlemesine neden olabilir. Bu yanlışlar şöyle sıralanabilir:

  • Soda veya maden suyu tüketmek: Midenin besinle ya da gazla dolu olmasının üzerine bir de gazlı içecek tüketilmesi mideyi daha çok şişirecektir. Gaz molekülleri mide içerisinde açılarak daha çok şişkinlik yaratacağı için besinlerin yemek borusuna çıkmasını yani reflüyü tetikleyecektir. Reflü sonucunda kişilerde ağızdan gaz çıkışı olurken bir yandan da midelerinde yanma hissedeceklerdir. 
  • Yemekten hemen sonra egzersiz yapmak: Yemek yedikten sonra mutlaka 2 saat kadar yatılmaması gerekmektedir. Midedeki sindirim başlayıp bir miktar besini sindirdikten ve kendini boşaltmaya başladıktan sonra egzersiz yapılmalıdır. Yemek yedikten hemen sonra yapılan egzersizlerde, akciğer oksijen açığını kapatmak için nefes almak isteyecekken midenin dolu olması buna engel olacaktır. Şişkinlik nedeniyle yaşanan nefes darlığı problemi daha kötüye gidecektir. 
  • Yemekten sonra yatmak: Yemeklerden hemen sonra yatmak, besinlerin sindirim aşamasındayken mide hareketinden dolayı yemek borusuna kaçmasına neden olur. Bu da reflüyü tetikler ve midede yanma hissedilir. Şişkinlik nedeniyle nefes darlığı çeken kişilerin yarı oturur pozisyonda olmalarında herhangi bir sakınca yoktur. 
  • Yemekten sonra rahatlamak için kendini kusturmak / kusturmaya çalışmak: Midenin çok dolu olduğu durumlarda öğürme ile kendini kusturmaya çalışmak kişilerde karın içi basıncını arttıracağı ve midenin kasılmasına neden olacağı için yaşanan problemi arttıracaktır. Ayrıca yemeklerden sonra kendini kusturmak, reflü, yemek borusu kapağında sorunlar, yemek borusu ülserleri gibi problemlere neden olabilir. 
  • Kontrolsüz ilaç kullanımı: Doktor kontrolünde olmayan hazımsızlık ve gaz giderici ilaçların kullanımı midede yanmayı daha çok tetikleyebilir. 

Sürekli olarak az yemek tüketilse bile şişkinlik ve yanma problemi yaşayan kişilerin öncelikle bir hekim kontrolünden geçmesi, midede herhangi bir hastalık olup olmadığının tespit edilmesi gerekir. Herhangi bir problem olmayan hastalar için beslenmesinin düzenlenmesi gerekmektedir. 

Şişkinlik ve Yanma Problemine İyi Gelen Yöntemler

Bu problemleri yaşayan kişilere iyi gelecek en etkili çözüm az ve sık beslenmektedir. Günlük olarak 3 ana öğün ve 3 ara öğün şeklinde beslenen kişilerde, midenin çok dolmaması ve gün içerisinde hastaya mide problemi yaşamamasına dikkat edilerek beslenme programı hazırlanır. Bu beslenme programı ile mide uzun süre açlık yaşamaz, yanma olmaz, şişkinlik oluşmaz. 

Midede gaz yapıcı yiyeceklerden ve direkt olarak gazlı, asitli ve kafeinli yiyecek ve içeceklerin tüketilmemesi de gerekir. Mideyi sadece fazla miktarda beslenmek değil ayrıca yemekten sonra oluşan gazda kapasitesini zorlamaktadır. Bu zorlama karşısında ağız yoluyla gaz çıkartabilen kişiler varsa da çıkartamayan kişilerde mevcuttur. Çıkartılan gaz sonrasında hastalarda rahatlama olur. Besinlerle doldurulmuş midede ağızdan gaz çıkartmak istenirken besinler yemek borusuna kaçıp reflüye neden olabilmektedir. 

Midede yanma problemi olan kişilerin alkali gıdalar tüketmeleri gerekir. Laktoz intoleransı olmayan kişilerin tüketecekleri sür, yoğurt, ayran gibi besinler midedeki asit derecesini yükselteceği için yanmaya iyi gelir. Kişide laktoz intoleransı varsa bu besinler aşırı gaz, bağırsak ağrısı, kabızlık ya da ishal yapabilmektedir. İçerisinde laktoz bulunan gıdaların tüketimi sonucu bu tür problem yaşayan kişilerin mutlaka doktor kontrolüne gitmesi gerekir. 

Günlük tüketilmesi gereken su miktarı yetişkin bir kişi için 8-10 bardak kadardır. 

Bol bol sıvı tüketmek, midenin besinleri sindirirken bulamaç haline getirmesine yardımcı olmaktadır. Dolaşımın hızlanmasına da iyi gelen su, günlük 2-2.5 litre kadar tüketilmesi gerekir. Tüketilen suyu içerisine 1 adet kabuk tarçın atmak ise açlık hissini bastıracağı gibi midenin şişkinliğine de iyi gelmektedir. 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle