Mide Şişkinliği ve Gaz Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Mide şişkinliği ve gaz oluşması kişilerin yediği besinler sonucunda oluşacak ve karın bölgesinde kramp tarzında ağrılar meydana gelecektir. Oluşmaması için yapılması gerekenler.

Mide Şişkinliği ve Gaz Nedenleri

Mide Şişkinliği ve Gaz

Mide şişkinliğinin ve gazın ortaya çıkmasının nedenleri arasında kişilerin en çok sindirimi zorlayacak olan yiyecekler yemesinden kaynaklı olmaktadır. Bu kişilerin yemek yerken hızlı yemesi ve yemek yerken hava yutması ile birlikte gaz ortaya çıkar. Midede ortaya çıkan şişkinliğin ve gazın yemek sonrasında ortaya çıkması ile birlikte kişilerde rahatsızlık başlayacaktır. Özellikle de gazın vücuttan atılamaması sonucunda kramp tarzında ağrılar meydana gelecektir.

Midede şişkinlik olması kişilerin karın bölgesinde ağrının ve yanmanın oluşmasına neden olabilir. Bu ağrılar karnın sadece üst bölgesinde olmayacak karnın alt kısmında da meydana gelebilir. Bu durum kramp tarzında ve bıçak batma tarzında kendisini hissettirecektir.

Şişkinlik sonrasında gazın meydana gelmesinin iki nedeni bulunmaktadır. Birincisi yemek sırasında kişilerin hava yutmasıdır. Gazın oluşmasında ikinci neden olarak bağırsak içerisinde yaşamakta olan herhangi bir zararı olmayan mikroorganizmaların insanların yediği gıda artıklarının sonucunda oluşan gaz olmaktadır.

Midede gaz oluşmasının en önemli nedenlerinden bir tanesi hava yutulması olmaktadır. İnsanların yemek yerken ya da sıvı alırken hava yutması normaldir. Fakat bazı insanların yemek esnasında çok konuşması, hızlı yemek yemesi, sakız çiğnemesi ya da sigara içmesi gibi durumlarda daha fazla hava yutulmaktadır.

Midede oluşan gazın insanların geğirmesi ile birlikte ağız yoluyla vücuttan atılacaktır. Fakat yutulan havanın bir miktarı ise bağırsaklara ulaşacak ve bu da makat yoluyla vücuttan atılacaktır.

Ortaya çıkan gaz ve şişkinliğin kabızlık ya da ishale neden olması ile de bilinmektedir. Bunun sonucunda kişilerde keskin bir ağrı ortaya çıkar. Bu ağrı zaman zaman hafiflese de tam olarak gaz vücuttan atılmadan geçmeyecektir. Gazın oluşumunda daha çok karbonhidrat yiyecekler gaz oluşumunda çok etkili olmaktadır.

Mide Şişkinliği ve Gaz Tedavisi

Şişkinlik ve gaz oluşumu sürekli olarak yaşayan kişilerin karbonhidrat içeren yiyecekleri tüketmemesi önerilmektedir. Kişilerin etkilenmekte olduğu gıdaları tüketmekten kaçınmalıdır. Bu kişilerin gaz yapıcı olan özelliği bulunan baklagilleri tüketmemelidir. Kişiler şunlardan uzak durması sonucunda midede şişkinlik ve gaz oluşumunun önüne geçmiş olacaklardır:

  • Sigara içememeleri;
  • Sakız çiğnememeleri;
  • Fasulye ve nohut yememeleri;
  • Lifli yiyecekler yememeli;
  • Yemek sonrası uzanmamaları;
  • Düzenli egzersiz yapmaları;
  • Kızartma, hamur, soslu yiyecekler tüketmemeleri;
  • Yemek sırasında konuşmamaları.

Kalın bağırsakta besinlerin tam olarak sindirilmemesi durumunda fermantasyona uğraması ile birlikte gaz ortaya çıkacaktır. Her zaman için mideyi yormayacak olan sindirimi kolay yiyecekler yenmelidir. Karnı çok sıkmayacak olan kıyafetleri giyinmesi ile birlikte gaz ve şişkinlik oluşmayacaktır.

Mide Şişkinliği ve Gaz Bitkisel Tedavisi

  • 1 çay bardağı ılık su;
  • Yarım limon.

Sürekli olarak gaz ve şişkinlik problemi yaşayan kişilerin aç karnına ılık su ile yapacak oldukları limon suyunu içmeleri Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından yapılan bu kür ile giderilir. Bunun için aç karnına içmeniz her zaman için limon suyu içmelidir. Bunun için çok hafif ılık suyun içerisine çekirdeği çıkartılmış taze yarım limonun suyu sıkılmalıdır. Karıştırılmasından sonra içilmesi oldukça etkili olacaktır.

Melisa Çayı

  • 1 tatlı kaşığı kurutulmuş melisa yaprağı;
  • 200 gram kaynamış su.

Melisa çayı sindirim sistemine iyi gelen ve oluşan rahatsızlıkların tedavisinde oldukça etkili olmaktadır. Ortaya çıkan şişkinlik ve gaz sonucunda meydana gelen krampların hafiflemesinde ve gazın dışarıya vücuttan atılmasında etkili olacaktır. Bu çayı demlemek için kurutulmuş melisa yapraklarını aktardan satın almalısınız. Kaynamış olan suyun içerisine 1 tatlı kaşığı miktarında kurutulmuş melisa yaprağı atılarak 10 dakika boyunca demlenmelidir. Suyun ılık olması halinde süzme işlemi yapılır. Bu çayı içerken içerisine tatlandırıcı herhangi bir şey koymamaya dikkat etmelisiniz.

Karahindiba Kökü Çayı

  • 7 ya da 8 gram karahindiba kökü;
  • 200 gram su.

Sindirim sisteminde ortaya çıkan şişkinlik ve gaz sonucunda yaşanılan rahatsızlığın ortadan kalkması için ve sindirim organlarında ki kasların yumuşamasında etkili olan bir çay olmaktadır. Gazın vücuttan atılması konusunda karahindiba kökü ile yapacak olduğunuz çay oldukça etkili olacaktır. Özellikle de yemeklerden sonra sindirim sisteminde ortaya çıkan hafif ya da ağır olan şişkinlik ve gaz tedavisinde oldukça etkili olmaktadır. Aktarlardan satın alacak olduğunuz karahindiba kökü söylenen miktarda 1 su bardağı suyun içerisine yıkandıktan sonra atılmalıdır. 10 dakika boyunca kısık ateşte kaynatılmasının ardından ocağın altı kapatılarak demlenmeye bırakılır. Su ılık olduğunda süzme yapılarak çayı gaz ortaya çıkması durumunda içilmelidir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle