Midede Şişkinlik ve Hazımsızlık Hissi Nedenleri ve Tedavisi

Şişkinlik ve hazımsızlık sindirimi zor olan yiyeceklerin tüketilmesi, hava yutulması gibi nedenlerden oluşacak ve kişilere rahatsızlık verecek bir durumdur. İyi gelen çözümler.

Midede Şişkinlik

Midede Şişkinlik

Yaşanmakta olan şişkinlik probleminin midede hissedilmesinin sadece sindirim sisteminde oluşan bir problemden kaynaklanmamaktadır. Kişilerin yanlış beslenmesi, yaşadığı ruhsal sorunlardan kaynaklı olacağı, şeker hastalığı sebepleri ya da safra kesesi sorunlarından da kaynaklanabilir.

Midede şişkinlik oluşması ile birlikte ortaya çıkan mideye kramp tarzında ağrıların oluşması ve yanma belirtileri de oluşacaktır. Bu insanlarda sık sık kabızlık sorunu olduğu görülmektedir. Tuvalete çıkamaması ile birlikte oluşan kabızlık şişkinlik oluşmasına neden olacak bir sorun olarak insanların yaşamakta olduğu sorundur. Gazlı yiyecekler yenilmesi ile birlikte ortaya çıkan mide ya da bağırsak gazı ile birlikte kişilerde şişkinlik yoğun olarak hissedilecektir.

Midede şişkinlik hissi ile birlikte sık sık kramp tarzında ortaya çıkan ağrılar, göğse doğru yayılacak olan yanma hissinin ortaya çıkması ve geğirti de görülmektedir. Bu durum kişilerde daha çoğunlukla çok yemek yenilmesinin ardından ortaya çıkması ile görülmektedir.

Midede Şişkinlik Nedenleri

Şişkinlik meydana gelmesi ile birlikte ortaya ağrı şiddetli olarak ortaya çıkacaktır. Özellikle de gaz oluşumu meydana gelmesi ile birlikte gazlı yiyeceklerin tüketilmesi ile birlikte daha yoğun olarak ortaya çıkacaktır. Tüketilen karbonhidrat miktarı yüksek olan yiyecekler fasulye ya da nohut gibi bakliyatların da gaz yapması sonucunda şişkinliğe neden olması ile bilinmektedir. Midede şişkinlik olmasına neden olan diğer durumlar ise şunlardır:

  • Aşırı yağlı yiyecekler;
  • Çok yemek yenmesi;
  • Stres;
  • Yemek yerken konuşulması;
  • Sakız çiğnemek;
  • Çok hızlı yemek tüketilmesi;
  • Mideye hava kaçması;
  • Gazlı ve mayalı yiyecekler içilmesi;
  • Sigara içilmesi;
  • Mideyi zorlamak;
  • Çiğ meyve ya da sebzeler yemek;
  • Mideyi zorlamak;
  • Karın bölgesini çok sıkacak kıyafetler giymek.

Yemek yerken hava yutmak şişkinliğin oluşmasında en önemli nedenler arasında gösterilmektedir. Gaz yapan gıdalar ve sindirilmesi zor olan karbonhidratların tüketilmesi ile birlikte karnın üst kısmında insanları rahatsız edecek olan bir şişkinlik ortaya çıkacaktır. Bu kişilerin midelerinde aşırı gaz birikmesi ile birlikte hastalarda sık sık geğirme meydana gelir.

Aşırı yemek tüketilmesi ve yemekleri çok hızla yenmesi ile birlikte şişliğin olması ve sertliğin yaşanması sonucunda kişiler rahatsızlık hissedecektir. Çok fazla ve hızlı yemek yenilmesi ile birlikte midenin gerilmesi ve şişmesi söz konusu olacaktır. Bu durum midenin kaslarına baskı uygulayacak ve gaz birikmesine neden olacaktır.

Midede Şişkinliğe İyi Gelen Çözümler

Kişilerin yemek yerken mutlaka yemek sürelerini uzatmaları tavsiye edilmektedir. Sürekli olarak midesinde şişkinlik ve hazımsızlık sonucunda gaz problemleri yaşamakta olan kişilerin yağlı ve sindirimi zor olan yiyeceklerden uzak durmalıdır. Bu kişiler daha çok buharda pişmiş ya da ızgara tarzında olan yiyecekler tüketmeleri önerilmektedir.

Gaz yapıcı özelliğine sahip olan yiyeceklerden uzak durmaları onlar açısından çok önemli olmaktadır. Lahana ya da karnabahar gibi gaz yapacak olan yiyecekleri beslenme programından çıkartmalıdırlar. Kuru baklagillerin gaz yapması ile birlikte şişkinlik oluşmasına neden olur. Bu nedenle de tercih edilmesinden kaçınmak gerekiyor. Çiğ sebzeler ve meyvelerin sindirim oranı olarak mideyi yoracaktır. Daha yoğun olarak haşlama ya da meyvelerin komposto yaparak tüketmelidir. Kişilerin her zaman az yemek yemeleri ama sık sık yemeleri gerekiyor. Asit oranı yüksek olan içecekler yerine kişilerin normal su içmeleri gerekmektedir.

Süt ve süt ürünlerinin bazı insanlarda laktoz alerjisi olması nedeniyle bu kişilerin midesinde ve bağırsaklarında şişkinlik sonucunda gaz oluşmasına neden olur. Bu nedenle de süt içme sonucunda gaz ve şişkinlik meydana geliyorsa bu kişilerin tüketmekten kaçınması çok önemlidir. Yemeklerine çok fazla tuz atmamaları ve mümkünse baharatı az yemeklerin yenmesi hazmı kolaylaştıracaktır.

Daha çoğunlukla karnın üst bölgesinde şişkinlik sorunu yaşamakta olan bir hastanın yemeklerden sonra bu durum oluyorsa maden suyu içerek hazmı kolaylaştırması da mümkün olacaktır.

Oluşan şişkinlik ve hazım sorunu için kişilere önerilen bitki çayları olmaktadır. Bu bitki çayları arasında papatya çayı, rezene tohumu, zencefil çayı, kayısı çayı gibi içeceklerle de kişilerde oluşan hazım ve gaz probleminin ortadan kalkmasında etkili olacaktır.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle