Hamilelikte Mide Şişkinliği ve Şişkinliğe İyi Gelen Bitkiler ve Kürleri

Hormonal değişimlere bağlı hamilelikte fizyolojik sorunlardan birisi olan mide şişkinliğini gidermek için tüketilebilecek doğal ve sağlıklı bitkiler ve bu bitkiler ile hazırlanacak kürlerin yapılışı hakkında.

Hamilelikte Midede Şişkinlik Belirtileri

Hamilelikte beslenme alışkanlıkları, hormonal ve fizyolojik değişimler gibi pek çok faktöre midede ciddi baskı meydana getirebiliyor. Bu yüzden de hamilelikte anne adayları için mide sorunları sık görülen sorunlar arasında yer alırken bu konuda midede şişkinlik sorunu öne çıkar. Midede şişkinlik mide ve karın bölgesinde rahatsız edici bir baskı oluşumuna ve aynı zamanda da karın ve bel bölgesinde ağrı, gaz şikayetleri gibi etkiler ortaya çıkartır. Bazı kişilerde karnın üst kısmında ortaya çıkabilecek şişlikler de görülebilir. Bu gibi hamilelikte midede şişkinlik belirtileri görülen anne adaylarının mutlaka bu sorunlarını gidermek üzere müdahalelerde bulunmaları gerekliliği bulunur.

Temel olarak midede şişkinlik sorunları, midede ortaya çıkan gaz problemleri başta olmak üzere alınan fazla kilolar gibi etkenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Hamilelik sürecinde de vücudun fizyolojik değişiminin yaratmış olduğu tepkimeler ile bu tarz hususlar çok daha sık söz konusu olabileceğinden bu süreç içerisinde şişkinlik sorunu daha sık görülür.

Hamilelikte midede şişkinlik hamilelik dolayısı ile alınan fazla kiloların neden olduğu midedeki baskı ve bununla birlikte; rahim şişliği, gaz birikmesi ve kabızlık gibi problemlere bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Hamilelikte Midede Şişkinliği Nasıl Önlenir?

Gebelikte çok fazla rahatsızlığa neden olan midede şişkinlik, zaten alınan fazla kilolarla birlikte gündelik yaşantı kalitesinin çok daha düşük seviyeye ulaşmasına neden olur. Ayrıca beraberinde getirdiği semptomlar dolayısı ile de hamilelikte midede şişkinliğe neden olabilecek eylemlerden kaçınılması ve önleyici uygulamalarda bulunulması gerekir. Buna göre hamilelik döneminde;

  • Midede gaz birikmesine neden olabilecek gıdalardan kaçınılmalıdır. Şeker, bol salçalı, bol yağlı ve bol baharatlı gıdalar/yemekler ile birlikte doğal olmasına karşın midede ciddi gaz birikmesine neden olabilecek fasulye, brokoli, karnabahar ve lahana gibi ürünlerin tüketiminden de kaçınılmalıdır.
  • Yemeklerin mutlaka iyi ve hızlı bir şekilde sindirilebilmesi için yavaş yavaş yemek ve iyice çiğnemeye dikkat edilmelidir. Çünkü hızlı yendiği zaman hem sindirimi zor olur hem de hava girişi daha yoğun olduğundan gaz birikmesine neden olur.
  • Hamileyken beslenme programını 3 ana öğünden 6 ana öğüne çıkartmakta fayda var. Ancak bu öğünlerde sık öğün, az yemek anlayışının oluşturulması gerekir.
  • Gün içerisinde midede asit dengesini koruyacak ve midede hücre yenilemesine yardımcı olacak suyun bol bol tüketilmesine dikkat edilmelidir. Hamilelik döneminde mutlaka günde en az 2 litre su tüketilmelidir.

gibi hususlara dikkat edilmelidir. Böylelikle midede şişkinlik sorununun önlenebilmesi önemli ölçüde mümkün olur.

İyi Gelen Bitkiler ve Kür Tarifleri

Hamilelik döneminde mide şişkinliğine neden olan etkenler kadar bu sorunun temelini oluşturan hususları yok ederek sağlıklı ve rahat bir mideye sahip olunmasına yardımcı olacak doğadan gelen birbirinden önemli değerlere sahip olan bitkiler bulunur. Mideye iyi gelen bu bitkiler ile kolayca herkes tarafından hazırlanabilecek bitki kürleri ve bitki çayları sayesinde mide şişkinliği sorunlarından hamilelik döneminde de kurtulabilmek mümkün olur. Bu noktada özellikle;

  • Nane.
  • Papatya.
  • Zencefil.
  • Su.
  • Limon.

gibi bitki ve besinler midede şişkinlik olduğu zaman son derece tedavi edici olur. Bu ürünlerle hazırlanan kürlerin bazıları şişkinlik olduğu zaman, bazıları da olağan zaman dilimleri içerisinde belirli ölçülerde tüketilir.

Papatya Çayı

Papatya midede sinirlerin ve kasların gerginliğini alarak, midede yumuşama sağlar. Bu yüzden mutlaka mide içerisindeki gaz birikmesi sorunlarının yok edilebilmesi için papatya çayı tüketilmelidir. Papatya çayını hazırlayabilmek için her evde bulunan ya da aktarlardan kolayca temin edilebilen malzemeler olan;

  • Papatya çiçeği (1 tatlı kaşığı).
  • Su (1 su bardağı).

malzemeleri gereklidir. Papatya çayı için; papatya çiçeğini, önceden kaynatılan 1 bardak kaynar suyun içerisine atılır ve iyice karıştırılır. Karıştırılan malzemelerin birbirlerine iyice geçişini sağlamak amacı ile 5 ile 10 dakika kadar demleme sürecine bırakılır. Demleme süreci sona erdiğinde isteğe göre bal ile tatlandırarak da tüketilebilir.

Limonlu Su Kürü

Sindirime yardımcı olan limon, B, B2 ve C vitaminleri yönünden de zengin olduğundan vücudun gereksinimlerini karşılar. Hamilelikte limonlu su kürü ile midedeki şişkinliği herhangi bir yan etki ile karşı karşıya kalmadan giderilir. Bu limonlu su kürü kısa sürede her evde bulunabilen;

  • Limon suyu (Yarım).
  • Su (1 bardak/ılık).

malzemeleri gereklidir. Limonlu su kürü için kaynatılmış ve ılıtılmış 1 bardak su içerisine yarım limonun suyu sıkılıp, iyice birbirine karışana kadar karıştırılır. Daha sonra hemen tüketilebilir. Bu kürü günde bir defa uygulamak yeterlidir.

Zencefil Çayı

Her mide sorunu için tavsiye edilebilecek bir doğal ürün olan zencefil ile yapılabilen zencefil çayı hamilelikte midede şişkinlik yaşandığı zaman önemli bir iyileştiricidir. Buna göre zencefil çayını hazırlayabilmek için;

  • Su (1 bardak/sıcak).
  • Zencefil (Yarım tatlı kaşığı/toz).

malzemeleri kullanılır. Önceden kaynatılan 1 bardak suya yarım tatlı kaşığı toz zencefil ilave edilip, hemen karıştırılır. Daha sonra 10 dakikalık demlemeye bırakılır ve süreç sonunda taze şekilde içildiği zaman midedeki şişkinlik sorunu giderilir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle