Mide Ağrısının Bele Vurması Neden Olur? Midenin Yansıyan Ağrısı

Midenin vücut içerisindeki yerinden dolayı, mideyle ilgili yaşanan problemlerde bel ağrıları, göğüs ağrıları, kalp ağrıları yaşanabilir. Belde oluşan ağrıların çoğunluğu mideye bağlanır.

Mide Ağrısının Bele Vurması

Midenin vücuttaki anatomisinde, kalbin altında yer alması ve sırttan bele doğru olması nedeniyle midede yaşanan sorunlrda genellikle komşu organ ve dokularda problemler yaşanabilir. Reflü, ülser, gastrit, midede gaz sıkışması nedeniyle belde, sırtta, göğüste ağrılar hissedilir. 

Mide ağrısı olan kişilerin mide bölgesinde değil de belde ağrı hissetmeleri çok olağandır. Bu durum yansıyan ağrı olarak nitelendirilir. Midesinde gaz problemi olan kişilerin ise bel ağrısı çekmeleri, hastaların gerilen midelerinin bele ve göğüs bölgesine yaptığı baskı ve bu baskı sonucunda sinirsel uyarım nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Ayrıca mide haricinde bağırsaklarda oluşan gazda karın gerildiği için göğüse, bele, sırta vuran ağrılar olabilir. Bu gaz probleminde ortaya çıkan sancılar o kadar şiddetlenir ki kişiler kalp problemi ya da akciğer problemi yaşadıklarını düşünebilirler. 

Midenin probleminde bele yansıyan ağrı.

Tüm bu sebeplerin yanı sıra, kullanılan bazı ilaçların ya da tüketilen yiyeceklerin mide ağrısı ve bundan dolayı belde ağrı oluşması yüksek ihtimaldir. Doktor kontrolünden geçen hastaların yaşadıkları bel ağrısı, mide problemi nedeniyle olduğu anlaşıldığında ilgili polikliniğe yönlendirilir ve tedavisine başlanır. 

Midenin Gaz Probleminde Bel Ağrısı Yaşanması

Midede ve bağırsaklarda oluşan gaz problemi, mide ve bağırsakların gerilmesi ve sinirlere yaptığı baskı nedeniyle alakasız gibi görülen bölgelerde ağrılar yaşanabilir. Bir organda yaşanan sorunun başka bir organ ya da dokuda ağrı olarak hissedilmesi durumu yansıyan ağrıdır. Ağrı hissedilen bölgede herhangi bir problem olmaması ve komşu organlarında sorun olması sonucunda hastalar gerekli bölüme yönlendirilerek tedavisi gerçekleştirilir. 

Midede ve bağırsaklarda yaşanan gaz problemi, tüketilen gıdalar ve / veya kullanılan ilaçlar sonucunda oluşabilir. Tüketilen gıdalar ve kullanılan ilaçlar, midenin boşalma hızını etkileyebilir, sindirim sistemi hareketlerini yavaşlatarak gazın çıkışını engelleyebilir. Kullanılan bazı ağrı kesiciler sonrasında, ağrı olan bölgenin ağrısı geçer fakat gaz sorunu nedeniyle belde ağrılar oluşur. ”Ağrı kesici içtim fakat bu sefer de belim ağrıdı.” diyen hastaların muayenesinde yaygın gaz sorunu yaşadığı görülmektedir. İlaçların prospektüslerinin içerisinde yazan yan etkiler bölümünde sindirim sisteminin etkilenebileceği ihtimali yer alır. 

Tüketilen gıdalar mide sorunlarına neden olabilir. 

Gaz problemi nedeniyle yaşanan bel ağrısı, gazın daha rahat atılması ve rahatlama sağlaması için bel ve karın bölgesi sıcak tutulmalıdır. Yapılan bu uygulama sindirim sistemi hareketlerini hızlandıracak ve mide-bağırsaktaki gazın ağız ya da anüs yoluyla çıkartılması kolaylaşır. Ayrıca sindirim sistemini uyaracak gıdaların tüketimi de gaz sancısına iyi gelecektir. Gaz sorununda kullanılabilecek bitkiler şunlardır:

  • Rezene
  • Hint kimyonu
  • Zencefil – Limon
  • Nane – Limon
  • Süpürge otu
  • Ebe gömeci
  • Tarçın
  • Karahindibağ

Yukarıda sayılan bitkilerin ayrı ayrı çayları tüketilerek gaz problemi nedeniyle bel ağrısı yaşayan kişiler için çözüm olacaktır. Bu bitkisel çaylar, sindirim sistemini uyarıcı etkisi ile rahatlıkla kullanılır. Hamileler için bazı bitkiler doğum sancısını etkileyeceğinden mutlaka doğum takibini yapan doktor ile görüşülerek kullanılmalıdır. 

Mide Problemlerinde Komşu Organlara Yansıyan Ağrı 

Sindirim sistemi organları yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak ve anüs olarak sayılabilir. Boğazdan başlayarak akciğerler arasındaki boşluktan geçen yemek borusu, kalbin hemen altında mide ile birleşir. Bağırsaklar ise tüm karın bölgesinde bulunur ve anüs ile besinlerin atıkları atılır. Vücudun gövde bölümünün çok büyük bir kısmını kaplayan sindirim sistemi organlarında yaşanan gaz, ağrı, ekşime gibi problemlerde komşu organlarda ağrılar yaşanabilir. 

  1. Yemek borusu: Reflü sorunu, midenin içeriğinin yemek borusuna çıkması sonucunda yaşanan bir problemdir. Sırt ağrısı, kalp ağrısı, göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi problemlere neden olan yemek borusu sorunlarında tedavi sonucunda tüm bu yansıyan ağrılar geçecektir. 
  2. Mide: Ülser, gastrit, gaz, mide bulantısı, kusma sorunlarında yaşanan mide ağrıları, bel, sırt, göğüs, kalbe yansıyan ağrılar olabilmektedir. 
  3. Bağırsak: Polip, kolit, gaz, ülser, ishal, kabızlık gibi sorunlarda bağırsakların çalışması ve yapısal anormallikler sonucunda belde, karında, göğüste yansıyan ağrılar olmaktadır. 
  4. Anüs: Bağırsağın son bölümü olan anüs, hemoroid, kabızlık, ishal gibi sorunlarında yaygın olarak bel ağrıları görülmektedir. Dışkının atılamamasından dolayı ayrıca karında sertlik, şişkinlik de oluşmaktadır. 

İç organların problemlerinde komşu organ ve dokularında yaşanan ağrılar, teşhisin koyulmasını güçleştirebilir. Muayenesini yapan doktor, vücudu sistematik olarak incelemesi sonucunda yaşana problemin aslında o doku ve organla alakalı olmadığı anlaşılır. Sindirim sistemi dolaşım organlarına yakın olması nedeniyle yansıyan ağrılarda halsizlik de hissedilebilir. Midenin şişkinliği kalbin ve akciğerlerin çalışmasını etkilediği için kişi kendini halsiz ve yorgun hisseder. 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle