Gaz ve Şişkinlik Sorunlarına İyi Gelen Bitki Çayları ve Tarifleri

Sık yaşanan gaz sancılarına ve şişkinlik sorunlarına doğal tedavi sağlayacak ve önleyici etkiler oluşturabilecek bitkiler ve bu bitkilerden doğal yöntemlerle hazırlanabilecek bitki çaylarının detaylı tarifleri.

Gaz ve Şişkinliğe İyi Gelen Bitkiler

Gaz sorunlarına bitki çaylarıModern toplum yaşantısında tüketilen hazır gıda ürünleri başta olmak üzere pek çok sağlıksız besin ve aynı zamanda da doğal olmasına karşın vücutta yüksek oranda gaza neden olabilecek besinlerin yoğun miktarda tüketilmesi gibi sebepler ile gaz ve şişkinlik problemleri sıkça yaşanabilir. Oldukça şiddetli olabilen bu şikayetlerin rahatsız edici etkileri, gündelik yaşantının da olumsuz anlamda etkilenmesine neden olur. Bu yüzden bu tip gaz yapıcı besinlerin ve içeceklerin tüketiminden olabildiğince kaçınılması ve aynı zamanda da gaza ve şişkinliğe iyi gelen bitki çaylarının sık tüketilmesine önem verilmesi gerekir. Çünkü doğada bulunan pek çok bitki, vücuttaki sindirim fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olduğundan, gaz ve şişkinlik gibi problemlerin ortaya çıkışını önleyebilir veya etkilerinin hafifletebilir ve tamamen yok edebilir. Doğada bulunan şifa kaynağı bitkilerden gaz giderici etkileri bulunan bitkiler arasında;

  • Nane.
  • Melisa.
  • Rezene (tohum).
  • Karahindiba (kök).

gibi bitkiler yer alır. Bu bitkilerden tamamen doğal ve katkısız şekilde hazırlanacak taze bitki çayları gaz sorunlarına, genel mide problemlerine ve tabii ki şişkinlik sorunlarına iyi gelir.

Şişkinliğe ve Gaza İyi Gelen Bitki Çayları

Doğada bulunan pek çok bitkiden doğal ‘demleme’ usulü ile bitki çayı elde edilebilir. Bu bitki çayları, kullanılan bitkilerin temel bileşenlerine ve niteliklerine göre vücutta faydalı etkiler oluşturabilir. Bu yüzden de günümüzde yaşanan pek çok sağlık sorununa karşı uzmanlar tarafından da doğal tedavi amacı ile bitki çaylarının tüketilmesi tavsiye edilir. Günümüzde toplumda sıkça yaşanan gaz sorunlarına ve şişkinlik gibi diğer mide sorunlarına iyi gelen bitki çayları sıkça öneriliyor. Özellikle de gaz giderici içeriğe sahip olan bitki çaylarının son derece pratik bir şekilde hazırlanabiliyor olması bu konuda çok önemli bir kolaylık sağlamaktadır.

Nane Çayı

Nane çayı

Vücutta yaşanan gaz sorunlarına karşı doğal gaz giderici olarak kullanılabilecek, doğada bulunan en güçlü bitki nanedir. Özellikle de içerdiği vitaminler ve mineraller ile sindirimin düzenlenmesine yardımcı olduğu gibi aynı zamanda da mentol niteliği ile ortaya çıkardığı hoş kokusu sinirlerin yumuşamasına da yardımcı olur. Nane ile yapılacak gaz giderici ve mide sorunlarını tedavi edici doğal bitki çayı için kullanılacak nane taze veya kurutulmuş yapraklardan oluşabilir. Buna göre gaz sorunları ve şişkinlik gibi mide sorunlarına çözüm olması için hazırlanacak nane çayının yapımında;

  • Kaynatılmış su (200 ml).
  • Kuru Nane (20 gram/ taze birkaç yaprak).

malzemeleri gerekir. Kaynatılmış suya ilave edilen nane suya iyice karıştırması sağlanana dek karıştırılır ve daha sonra 10 dakika kadar demlenir. Demlemenin tamamlanmasının ardından da taze şekilde soğutulmadan tüketilebilir. Nane çayını gaz giderici olarak günde 2 veya 3 bardak kadar tüketilmesi yeterlidir.

Mide asidinin yemek borusuna doğru kaçışı konusunda tetikleyici olabildiğinden reflüsü bulunan kişiler için tüketilmesi tavsiye edilmez.

Karahindaba (Kök) Çayı

Karahindiba kökü çayı

Karahindaba bitkisi doğrudan gaz giderici olarak etkilerde bulunmasa da dolaylı yolda gaz birikmesine yol açabilecek faktörlerin yok edilmesine yardımcı olur. Çünkü vücuttaki idrar atımını hızlandırıcı ve kolaylaştırıcı etkiler oluşturabilen karahindaba mineral yönünden de çok zengindir. Bu sayede vücuttaki çeşitli fonksiyonları tuttuğu idrarın daha hızlı şekilde atılmasını sağlayarak, bağırsaklarda ve mide içerisinde gaz birikmesine neden olmasını önler. Karahindaba bitkisinin kök kısmından yapılabilecek bu doğal bitki çayı için;

  • Su (200 ml).
  • Karahindaba kökü (40 gram/kurutulmuş).

malzemeleri gerekir. Önce 200 ml su iyice kaynatılır. Daha sonra içerisine karahindaba kökü ilave edilir ve karıştırılır. Bir bardak içerisinde 10 dakika kadar demleme sürecine bırakılır ve demlendikten sonra tüketilebilir. Günde 1 ya da 2 bardak tüketilmesi ideal etkiyi oluşturarak, gaz sorunlarına iyi gelir.

Hamilelerin ve küçük yaştaki çocukların karahindiba kökü çayını tüketmeleri tavsiye edilmez.

Melisa Çayı

Melisa çayı

Vücutta oluşturduğu rahatlatıcı etkisi sayesinde başta sindirim sorunları olmak üzere vücutta gerginliğin yaratmış olduğu tüm semptomların giderilmesinde etkili olur. Bu sebeple de günümüzde uzmanlar tarafından da melisa çayı, doğal tedavi olarak gaz sorunlarına karşı tavsiye edilir. Sindirim ve buna bağlı şişkinlik gibi problemlerin giderilmesinde;

  • Melisa yaprağı (20 gram).
  • Su (200 ml).

malzemeleri kullanılır. Önce kaynatılan su içerisine hemen melisa yaprağı ilave edilir ve 10 dakika kadar demlenir. Demlemeden sonra süzgeç yardımıyla süzüldükten sonra günde 1 ya da 2 bardak kadar tüketilebilir.

Stres ve bağlı sorunlarına yönelik ‘antidepresan’ nitelikli ilaç kullanan kişilerin, sakinleştirici etkisi nedeniyle melisa çayı içmemeleri tavsiye edilir.

Rezene Çayı

Rezene çayı

Gaz geçişinin daha rahat yapılabilmesine yardımcı olan ve bu tip sorunlara karşı midede ve bağırsaklarda koruyucu etki oluşturacak içeriğe sahip olan rezene’ nin tohumu ile yapılabilen bitki çayında aktardan kolaylıkla temin edilebilecek;

  • Rezene (20 gram/tohum).
  • Su (200 ml).
  • Bal (1 çay kaşığı/arzuya göre).

malzemeleri gereklidir. Kaynatılan su bardağa alındıktan sonra içerisine rezene ilave edilir ve 5 dakikalık demlemeye bırakılır. Herkes tarafından pek hoşlanmayacak tadı olabildiğinden rezene çayına 1 çay kaşığı balla tatlandırıcı etki yaratarak, daha keyifli bir içim sağlanabilir. Yaşanan tüm sindirim ve gaz problemlerinde tüketilebilir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle