Mide Yanmasını Geçiren Bitki Çayları Tarifleri ve Faydaları

Midede yaşanan yanmayı hafifletecek ve geçirecek bitkilerden herkes tarafından kolayca hazırlanabilecek bitki çaylarına ilişkin detaylı tarifler ve mideye etkilerine dair ayrıntılı açıklamalar.

Çay İçmek Mide Yanmasına Neden Olur Mu?

çay ve mide yanmasıİçeriğinde tein barındıran çayın tüketilmesi esnasında midede yanma şikayetlerinin yaşanması son derece olağandır. Yani toplum genelinde son derece yüksek olan çay tüketimi ile birlikte midede yanma şikayetleri çok sık şekilde görülür. Çay nedeniyle midede yanma gibi şikayetlerin yaşanması temel olarak birden fazla nedene bağlı olarak görülebilir. Çay içmenin midede yanma ve bulantı gibi şikayetlere neden olması;

  • Çok demli olması (tein seviyesinin yüksek olması).
  • Tam demlenmemiş olması (çiğ kalması).
  • Çok uzun süredir beklemesi (bayatlaması).
  • Çok aşırı içilmesi.

gibi nedenler sonucunda oluşur. Bu gibi faktörler çayın içeriğindeki etkenlerin, mide üzerinde farklı etkiler oluşturmasına yol açsa da genel olarak çay içilmesi mide yanması şikayetinin yaşanmasına neden olur. Normal siyah çay ile yaşanan bu sorunlar, bitki çayları ile çok nadir olarak görülür. Özel olarak asit miktarı yüskek olan bitkilerden elde edilen bitki çaylarının haricinde bitki çayları midede yanma gibi şikayetler yapmaz ve tam tersi olarak sakinleştirici ve iyileştirici etkiler yapar. Bu yüzden de mide yanması gibi pek çok mide şikayetine iyi gelen bitkilerden yapılabilen bitki çaylarının tüketilmesi tavsiye edilir.

Mide Yanmasına İyi Gelen Bitki Çayları

Bitki çaylarıMidede yaşanan yanma şikayetlerinin bastırılması ve buna bağlı mide asiditesinin dengeye kavuşturulabilmesi konusunda yardımcı olacak bileşen ve minerallere sahip olan doğal bitkiler bulunur. Bu bitkiler ile doğal şekilde hazırlanacak bitki çayları sayesinde de mide yanması şikayetlerinden kurtulabilmek mümkün olur. Herkes tarafından kolay bir şekilde hazırlanabilecek farklı bitki çayları özellikle mide asidinin dengelenmesine yardımcı olarak mide yanmasına iyi gelmesi sebebi ile uzmanlar tarafından da bu tip şikayetlere ilişkin olarak tavsiye edilmektedir.

Papatya Çayı

Midede yaşanan sorunlarda en sık kullanılan ve uzmanlar tarafından da önerilen bitki çaylarının başında papatya çayı gelir. Papatya çiçeğinin içerdiği temel bileşenler ve mineraller midede iyileştirici etkiler yapar. Midedeki sinirlerin ve kasların gevşemesine ve yatışmasına yardımcı olduğu gibi mide asidini de dengeler. Bu yüzden de taze şekilde hazırlanan ve tüketilen papatya çayı mide yanması şikayetlerine karşı son derece iyi gelir. Papatya çayının pratik bir şekilde hazırlanabilen tarifine göre kullanılacak malzemeler arasında;

  • Papatya çiçeği (1 veya 2 çay kaşığı).
  • Su (1 bardak/ kaynatılmış).

gibi malzemeler bulunur. Papatya çayı için 1 bardak suyu öncelikle iyice kaynatıp, ocaktan almak gerekir. Daha sonra içerisine papatya çiçeği ilave edilerek, iyice karıştırıldıktan sonra 5 dakika gibi kısa bir demleme sürecine bırakılır. Bu demlenme süreci sonunda da isteğe göre bal ilave edilerek, tatlandırılıp tüketilebilir. Gün içerisinde 2 veya 3 bardak şeklinde öğün aralarında tüketilmesi tavsiye edilir.

Nane Çayı

Nane, içermekte olduğu ‘antispazmodik’ ve ‘mentol’ içerikleri sayesinde sindirim sisteminde yaşanan problemlerin giderilmesine yardımcı olur. Mideye iyi gelen bitkiler arasında yer alan nane kokusuyla sinirlerin yatıştırılmasına yardımcı olurken, içerdiği enzimleri ile midedeki yanma şikayetlerinin de giderilmesine yardımcı olur. Nane çayını hazırlayabilmek için;

  • Su (500 ml).
  • Nane (2 yemek kaşığı/kuru-yaş).
  • Limon (1 dilim).

malzemelerinin hazır bulundurulması gerekir. Daha sonra 500 ml suyun iyice kaynatılması gerekir. Daha sonra bir sürahi ya da kap içerisine alınan suya 2 yemek kaşığı nane ilave edilir ve tamamen karışına kadar iyice karıştırılır. Hızlı karıştırma işlemi sonrasında nanenin faydalı uçucu yağlarının kaçmaması için ağzının iyice kapatılarak, 5 dakikalık bir nevi demleme sürecine bırakılmalıdır. Kapağı kapalı kalacak şekilde bir süre dinlendirilmesi ile birlikte bir bardak olarak gün içerisine yayılacak şekilde üzerine 1 dilim limon ilave ederek, tüketilmesi tavsiye edilir.

Zencefil Çayı

Midede yaşanan tüm sorunlar için tüketilebilecek en önemli besinlerin ve bitkilerin başında zencefil gelir. Özellikle de antibiyotik özelliği sayesinde midedeki bakteriyel ve enfeksiyonel kaynaklı yanma gibi şikayetlerin dahi yok edilebilmesine yardımcı olması nedeni ile uzmanlar tarafından da midede yanma şikayetlerine iyi geldiği yönünde önerilerde bulunuluyor. Zencefil çayının hazırlanması için ise;

  • Su (1 su bardağı).
  • Zencefil (yarım çay kaşığı/toz).

malzemeleri gerekir. Bu malzemeler hazırlandıktan sonra ocakta bir kap içerisinde iyice kaynatılan su içerisine yarım çay kaşığı toz zencefil ilave edilir. Daha sonra iyice karıştırılır ve ağzı açık olacak şekilde iyice demlenmesi için 5 dakika kadar beklenir. Bekleme süreci sonunda da taze şekilde tüketilebilir. Gün içerisinde en fazla 1 bardak zencefil çayı içilmesi gerekir. Aşırısı çeşitli sağlık sorunlarının tetiklenmeisne neden olur.

Zencefilin fazla kaçırılması durumunda hem bitki çayının tadı bozulur hem de çeşitli sağlık sorunlarının yaşanması açısından etki yapar.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle