Mide Ekşimesine Bitkisel Çözümler ve Doğal Antibiyotikler

Midede asit seviyesinin yükselmesiyle yaşanan ekşimeye karşı tüketilmesi gereken doğal antibiyotik kaynağı niteliğindeki bitkiler ve bu bitkilerle hazırlanabilen kürlerin tarifleri.

Karbonat Kürü

Bitki kür ve çayları

Midede asit üretiminin artması gibi etkenlere bağlı meydana gelen mide ekşimesi için hemen ilaç tedavisi uygulamak yerine bitkisel tedavisi tercih edilmelidir. Mide içerisinde asit üretimini dengeleyecek ve ekşimeye yol açan diğer nedenleri ortadan kaldıracak niteliklerde bitkilerle evde kolayca hazırlanabilecek bitkisel kür tarifleri ile tedavisi sağlanabilir. Bu bitkisel tedavisi için kullanılabilecek birden fazla kür alternatifi bulunur.

Mide ekşimesi ve beraberinde mide yanması için karbonat en etkili doğal çözümlerden birisidir. Midede yanma ve ekşime sorunlarının yaşanmasına neden olan mide asidi artışını ‘nötralize’ eder. Aynı zamanda midede pH dengesinin korunmasına da yardımcı olduğundan reflü gibi mide rahatsızlıklarına özellikle tavsiye edilir. Evde kolayca yapılabilecek karbonat kürü için kullanılan malzemeler;

  • Karbonat (1 çay kaşığı),
  • Su (1 bardak),

şeklindedir. Son derece pratik şekilde uygulanabilen karbonat kürün de 1 çay kaşığı karbonatın, oda sıcaklığında bulunan 1 bardak su içerisine dökülerek, iyice karıştırılması gerekir. Karıştırıldıktan sonra tüketilebilir. Kürün mide yanması ve ekşimesi şikayetlerinin olduğu her gün mutlaka 1 ya da 2 bardak olacak şekilde tüketilmesi önerilir.

Elma Sirkesi Kürü

İçeriğinde bulunan yüksek asidik yapısı sayesinde midede asidi ‘nötralize’ edici etkisi bulunan doğal ürünlerden birisidir. Bu şekilde artan mide asidini dengelediğinden mide yanması ve ekşimesi şikayetlerini kısa sürede geçirir. Elma sirkesi kürünün hazırlanması için gerekli olan malzemeler ise;

  • Elma sirkesi (3 çay kaşığı/filtresiz-katkısız),
  • Su (1 bardak/oda sıcaklığında),

şeklindedir. Kolayca uygulanabilecek elma sirkesi kürü için 3 çay kaşığı elma sirkesi, oda sıcaklığında bulunan 1 bardak su içerisine ilave edilerek, birbirine iyice karışması sağlanır. Elma sirkesi kürünün her gün düzenli olarak bu mide şikayetlerini yaşayan kişiler tarafından tüketilmesi tavsiye edilir.

Hatmi Kürü

Mide ve yemek borusunda içeriğindeki müsilaj isimli yapışkan formdaki bir madde ile koruyucu bir tabaka oluşturan hatmi bitkisi, artan mide asidinin midede ve yemek borusunda yaratacağı tahribatı önler ki böylelikle yanma gibi şikayetlerde hemen kesilebilir. Hatmi kürü için gereken malzemeler;

  • Hatmi kökü (1 yemek kaşığı),
  • Su (2 fincan/soğuk),

şeklindedir. Bu malzemeler ile hatmi kürünü hazırlayabilmek için 2 fincan soğuk suyu bir şişe içerisine alarak, içerisine 1 yemek kaşığı hatmi kökü ilave edilip, karıştırılmalıdır. Daha sonra 1 gece boyunca demlenmesi beklenir. Hatmi kürünü, düzenli olarak, taze şekilde tüketebilirsiniz.

Hatmi bitkisinin vücutta yan etkileri bulunmasa da hastanın farklı bir rahatsızlığına ilişkin kullandığı bir ilaç bulunuyorsa, hatmi bitkisinin vücutta emilimi geciktirdiğinden ilacın vücut tarafından emilmesi zaman alır. Bu yüzden ilaç kullanımında mutlaka uzman doktora başvurulmalıdır.

Zerdeçal Kürü

Zerdeçalın temas ettiği dahili noktalarda son derece önemli bir koruyucu ve iyileştirici etki oluşturduğu bilindiğinden boğaz ve yemek borusu şikayetlerinde zaten sıkça kullanılmaktadır. Midedeki asit artışının oluşturduğu tahribatın onarımında da zerdeçal doğrudan etkilerde bulunur. Bu yüzden tavsiye edilen zerdeçal kürünün hazırlanması için gereken malzemelerde her evde kolayca bulunabilen ürünlerden oluşur ki bu ürünler;

  • Zerdeçal (2 çay kaşığı/toz),
  • Su (1 bardak/ılık),
  • Tuz (1 tutam),

şeklindedir. 1 bardak ılık suya hem 2 çay kaşığı toz zerdeçal ve 1 tutam tuz ilave edilerek, iyice karıştırılması gerekir. Kolayca hazırlanan kür, mide yanması ve ekşimesi şikayetlerinin yaşandığı zamanlarda tüketilebilir.

Hamilelik isteyen veya hamile olan ve kalp yetmezliği bulunan kişiler tarafından zerdeçal tüketilmemesi gerekir.

Papatya Çayı

Bitki çaylarıBitkiler, içerdikleri temel besin değerleri ile hem vücudun mineral ve vitamin eksikliklerini karşılar hem de başta mide olmak üzere yaşanan pek çok soruna karşı onarıcı etkiler oluşturur. Ayrıca yapılan araştırmalar düzenli bitki çayı tüketiminin midedeki yanmayı kesin olarak kestiği belirlenmiştir. Bu yüzden de mide ekşimesi tedavisi için bitki çayları önerilir.

Bilimsel olarak da reflü şikayetlerine karşı yoğun olarak kullanılan papatya çayı mide ekşimesini ve yanmasını tamamen keser. Papatya çayı ile mide ekşimesi tedavisi için gereken malzemeler ise;

  • Kuru papatya (2 veya 3 çay kaşığı),
  • Su (1 su bardağı/kaynamış),
  • Bal veya limon (isteğe göre),

şeklindedir. Bu malzemeler dahilinde papatya çayını hazırlamak için kaynamış 1 bardak su içerisinde 2 veya 3 çay kaşığı papatya ilave edilir ve karıştırılır. Daha sonra yaklaşık 3 dakika kadar ‘demleme’ sürecine bırakıp, demlendikten sonra süzülür. Son olarak isteğe göre tatlandırmak için limon ya da bal ilave edilerek, tüketilebilir. Papatya çayının düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilir.

Nane Çayı 

İçeriğinde B vitamin grubu ile birlikte potasyum ve kalsiyum gibi mineraller bulanan nane, sindirim sistemi sorunlarında önemli bir tedavi edici rolü üstlenir. Naneden yapılan bitki çayı da mide ekşimesi gibi sorunların tedavisi açısından en çok önerilen bitki çayıdır. Nane çayını hazırlamak için;

  • Su (500 ml),
  • Nane (2 yemek kaşığı/kuru-yaş),
  • Limon (1 dilim),

malzemeleri gerekir. Bu malzemeler ile nane çayı hazırlamak için bir tencere içerisinde 500 ml su, kaynama noktasına gelene kadar kaynatılır. Cam bir şişe ya da sürahi içerisine alınan kaynamış su içerisine 2 yemek kaşığı nane dahil edilerek, iyice karıştırılır. Bu karıştırma işleminin hızlı yapılması ve nanenin uçucu yağlarının kaybedilmemesi için hemen kapağı kapatılarak, 5 dakika kadar demlemeye bırakılır. Demleme süreci sonunda bir fincanda üzerine 1 dilim limon koyularak, tüketilebilir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle