Hamilelikte Gaz Sancısını Geçirmek İçin Ne Yapılmalı?

Hamilelikte hormonlar artması ile birlikte ortaya çıkan gazın vücuttan atılması oldukça zor olduğundan sık sık sancı yaşarlar. Gidermek için hamile bayanların yapması gerekenler.

Hamilelikte Gaz Sancısı

Hamilelikte gaz sancısı oldukça fazla yaşanan sorunların başında gelmektedir. Gaz sıkışması yaşaması hem ağrılı hem de çok sancılı olacaktır. Hamilelikte meydana gelen gaz sorunu hormonlarda gelişecek olan değişiklik sebebi ile meydana gelecektir. Hormonlardan etkilenen düz kasların gevşemesi ile birlikte hamilelik esnasında bayanlarda sık sık gaz sıkışması meydana gelir. Ayrıca hamileliğin ilerleyen dönemleri içerisinde meydana gelmesi ise rahmin büyümesi ve bağırsakların sıkışması sonucunda ortaya çıkar. Bu durumda mide baskı altında hissedecek ve organlar içerisinde boşalma gerçekleşecektir. Bu sebeplerle de hamilelik içerisinde gaz sorunu sık sık yaşanacaktır.

Hamile bayanlarda progesteron hormonu çok yoğun bir şekilde yükselecek olduğundan sindirim sisteminde bulunan kaslar düz kaslar olmaktadır. Bu hormonun fazla salgılanması ile birlikte bayanların sindirim sisteminde olan düz kaslarının gevşemesi söz konusu olacaktır. Bu durumda da bayanların sindirimi daha yavaşlayacaktır. İlerleyen zamanlarda ise rahmin büyümesi sonucunda sindirim organlarına baskı yapılması ile birlikte gaz sancısı yoğun olarak hissedilecektir.

Midede oluşan gaz hamilelikte hava yutması ile meydana gelir. Bu yutulan hava bir bölümü geğirme ile vücuttan atılacaktır. Geri kalan ise bağırsaklar aracılığı ile vücuttan atılacaktır.

Hamilelikte Gaz Sancısına Çözüm

Gebelikte genellikle ilk aylardan itibaren gaz sancısı yoğun olarak kadınların yaşamakta olduğu sorunların başında gelmektedir. Gebeliğin ilerleyen dönemleri içerisinde ise daha da artacak bir sorun olarak sancı şeklinde yaşanacaktır. Gebelikte sürekli olarak gaz sancısı yaşamakta olan kadınların beslenmesine dikkat etmesi gerekmektedir. Daha çok gaz yapmayan besinler ile beslenmesi sonucunda gaz oluşumunu engellemiş olacaktır.

Gaz Yapacak Gıdalar Tüketilmemelidir

Gebelik esnasında en büyük sorunların başında kabızlık gelmektedir. Kabızlık oluşması sonucunda gaz sancılarının çok yoğun olarak görülmektedir. Bu durum gaz oluşmasına neden olacağı için gazın olmaması için kabızlığın önlenmesi gerekmektedir. Bu nedenle de daha yoğun olarak lif bakımından daha yoğun olan ve zengin olan besinler tüketilmelidir. Her gün komposto ya da kayısı suyu içmelisiniz. Kabuklu meyveleri tüketmemeniz gerekmektedir. Sebze daha yoğun olarak tüketmelisiniz. Gebelik sırasında progesteron hormonu çok yükselecektir. Bebeğin gelişmesi sırasında karın içinde organlara da ciddi oranda baskı oluşacaktır. Eğer ki bayanlar gaz sancısı yaşaması durumunda beslenmesine daha dikkat etmelidir. Gaz yapacak olan besinler yememesi gerekmektedir. Bu besinler şunlardır:

  • Kuru fasulye;
  • Nohut;
  • Baklagiller;
  • Bezelye;
  • Mercimek;
  • Erik;
  • Turp;
  • Leblebi.

Yemek Yerken Sıvı Alınmamalı

Gebelikte gaz sancısına neden olan sorunlardan bir tanesi de katı sıvı ayrımı yapmamak olacaktır. Normal bir insanın gün içerisinde en az 2 litre su tüketmesi önerilmektedir. Fakat hamile bir kadının en az 3 litre su tüketmesi önerilmektedir. Hamilelik içerisinde bayanların öğünleri sırasında sıvı alımına kısıtlandırması gerekmektedir. Gün içerisinde içecek olduğu suyu mutlaka öğünler arasında yemesi gerekmektedir.

Düzenli olarak su içmesi gereken bir bayanın gaz oluşumunu sabah uyandığı zaman 1 su bardağı su içerek güne başlaması sonucunda gaz oluşumunun azalmasını sağlayacaktır.

Daha Çok Çiğnemelisiniz

Gebelikte yediği besinlerin mutlaka çok küçük lokmalar halinde almalı ve daha çok çiğnemek gerekmektedir. Gaz oluşumunun nedenlerinden bir tanesi de yediği lokmaların çok fazla sindirilmemesi nedeniyle gaz oluşmasına sebep olacaktır. Çok fazla çiğnenmemiş olan besinlerin eğer ki kişilerin öğütülmeden sindirim sistemine ulaşması sonucunda sindirimi de oldukça zorlaşacaktır. Bu durumda da gaz oluşmasına sebep olur.

Tatlandırıcı Kullanılmamalı

Hamile bayanların her zaman için doğal beslenme yollarını tercih etmelidir. Bu nedenle de hazır ve paketlenmiş olan gıdaları tüketmekten kaçınmalıdır. Özellikle de sindirimi zor olacak işlenmiş olan gıdaları beslenmesinden çıkarması gerekmektedir. Tuzlu ya da aşırı yağlı olan yiyecekler yememelidir. İçeceklerini tatlandırmak için yapay olarak üretilen tatlandırıcıların sindirim sistemini olumsuz yönde etkileyecek olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle de gebelik döneminde oluşacak gaz oluşumunu engellemek için yapay tatlandırıcılardan ve işlenmiş gıdalardan uzak durması gerekmektedir.

Yürüyüş ve Egzersiz Yapmalı

Sindirim sisteminin düzenli olarak çalışabilmesi için düzenli bir şekilde yürüyüş yapmak gerekmektedir. Bağırsak sisteminin düzenli olarak çalışabilmesi için gebe kadınların düzenli olarak egzersizler yapması gerekmektedir. Sindirim sisteminde daha iyi bir şekilde çalışmasında etkili olacaktır. Yürüyüş yapmak sayesinde çalışacak olan bağırsak sisteminin gaz oluşmasını engellemesi ile bilinmektedir. Bu sayede de gaz ağrısı ve sancısının oluşmamasını sağlamış olacaksınız.

Bacaklarınızı Hareket Ettirin

Gaz sancısı çok yoğun olması sonucunda ayaklarınızın yerden kaldırmanız ve kalp seviyesinden yukarıda tutmanız gerekmektedir. Kendinizi çok fazla yormadan bacaklarınızı hareket ettirmeniz sonucunda gaz oluşmasını engelleyeceksiniz. Bu nedenle de sürekli olarak bacaklarınızı hareket ettirmek sonucunda sindirimin çalışmasını sağlayacak olduğundan bacakların hareket ettirilmesi sonucunda kişilerde gaz aşağı inecek ve vücuttan atılacaktır.

Bitki Çayları Tüketin

Kafeinli içecekler tüketmek sıklıkla kişilerin hayatı içerisinde gaz oluşmasına ve bağırsakların daha az çalışmasına neden olacaktır. Aynı şekilde siyah çay içilmesi de oldukça gaz oluşmasına ve sindirimin daha az çalışmasına neden olacaktır. Bu nedenle de hamile bayanların kafeinli içecekler tüketmesi yerine bitki çayları içmeleri daha çok tavsiye edilmektedir. Özellikle de papatya çayı, keten tohumu çayı ve yeşil çay tüketmek gaz oluşmasının önüne geçme konusunda etkili olacaktır.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle