Mide Şişkinliği ve Bulantı Nedenleri, İyi Gelen Doğal Çözümleri

Mide şişkinliği ve bulantı, düzensiz ve çok beslenme sonucunda ya da kişilerin yoğun olarak stresli oldukları zamanlarda yaşamakta olduğu sorunlardır. İyi gelen yöntemler.

Mide Şişkinliği ve Bulantı

Mide Şişkinliği ve Bulantı

Mide şişkinlik ve bulantı olması sıklıkla insanların kötü beslendikleri için, kullanmakta olduğu kimyasal ilaçların yan etkisi olarak ya da yoğun olarak stres yaşaması neticesinde yaşadıkları bir sağlık sorunu olmaktadır. Midede şişkinlik ve bulantı olması daha çoğunlukla sindirim sisteminde meydana gelmektedir. Sık sık kabızlık ya da ishal gibi bir durum yaşayan kişilerde görülen bir sorun olmaktadır.

Sindirim sisteminde meydana gelen rahatsızlıklardan kaynaklı olarak mide şişkinliği ve bulantı oluşmaktadır. Bu durum kişilerin kilo almasına ve karın bölgesinde sürekli olarak şişkinliğin oluşmasına neden olur. Bazı kişilerde şişkinlik oluşmasının nedenleri arasında oluşan ödem olmaktadır. Bu durum kişilerde şişmeye neden olur. Vücudun susuz kalması ile birlikte daha çok tuzlu gıdalar tüketmesi ya da almış olduğu alkol sonucunda vücudun yeteri miktarda su alamayıp susuz kalması ile birlikte ortaya çıkacak bir durumdur. Ayrıca şu nedenlerden de midede şişkinlik ve bulantı meydana gelecektir:

  • Bağırsaklarda bakteri oluşması;
  • Sindirim sisteminde enfeksiyon;
  • Ülser;
  • Bazı kimyasal ilaçlar;
  • Gastrit;
  • Stres;
  • Hormon değişikliği;
  • Yeterli beslenememe;
  • Çok yeme;
  • Gıdaları çok çiğnememek.

Mide şişkinlik ve bulantı yaşanmasının sebepleri arasında hamilelik ve tiroid hastalığı sonucunda da oluşabilir. Kişilerde hazımsızlık yaşanması sonucunda çoğunlukla şişkinlik olur ve gıdaları hazmı zor olduğu içinde bulantı meydana gelecektir. Kişilerde herhangi bir nedenden kaynaklı olarak mide şişkinlik ve bulantı oluşması ile birlikte başka belirtilerin de ortaya çıkmasına neden olacaktır. 

  • Karnın üst kısmında yanma;
  • Bulantı hissi;
  • Karın ağrısı;
  • İshal;
  • Gaz;
  • Halsizlik;
  • Geğirme;
  • Hıçkırık.

Daha çoğunlukla ağır ve yağlı yemekten sonrasında şişkinlik olması ve bulantı hissi ortaya çıkacaktır. Yemekten sonra şişkinliğin olması ile birlikte terleme ve nefes darlığı gibi de durumlar gelişebilir. Yağlı yemekler ve yemekleri çok fazla çiğnenmeden yutulması da şişkinlik ve bulantı yapar. Gazlı ve asit miktarı yoğun olan içeceklerin içilmesi, yemek yedikten sonra hemen uzanmak ya da yatarak yemek yemenin de bu duruma neden olacağı unutulmamalıdır.

Şişkinliğe neden olan durumların başında gelen mideye çok fazla besin ile doldurmak sonucunda oluşan şişkinliğin sonrasında bulantı ve halsizlik hissi ortaya çıkar.

Mide Şişkinliği ve Bulantıya İyi Gelenler

Maden Suyu: Mide şişkinlik ve bulantı oluşması sık sık insanların yaşadığı bir sorun olması halinde ve halsizlik, ishal ya da gaz gibi bir durumda meydana gelmesi sonucunda bunun kişinin stresli ya da düzensiz beslenmesinden kaynaklanacak olduğu unutulmamalıdır. Çok fazla yemek yemenin ve yağlı, sindirim bakımından ağır olan yiyeceklerin tüketilmesi sonucunda kişilerin şişkinlik sonrasında yediklerinin midesine fazla gelmesi sebebi ile kusma hissi de ortaya çıkabilir.

Hazımsızlık olduğundan bu kişilerin maden suyu içerek hazmı kolaylaştırmanın daha kolay olacağı da unutulmamalıdır.

Nane: Sindirimi kolaylaştıran ve nefes problemlerinin ortadan kalkmasını sağlamakta olan bir bitki olmaktadır. Özellikle de mide gazı olması ile birlikte nane yapraklarını çiğnemek ya da nane çayı demlemek ile birlikte sindirim sistemine iyi gelecek ve hazmı kolaylaştıracaktır. 

Zencefil: Şişkinlik ve bulantının hızlı bir şekilde geçmesi için özellikle de ortaya çıkan gaz ve ishale iyi gelmesi ile bilinen zencefil bağırsağın daha hızlı çalışmasını sağlamaktadır. Şişkinliğe bağlı olarak kusma oluşması ile birlikte zencefil çayının içilmesi çok iyi gelen bir bitkisel çay olmaktadır. Özellikle de çok ağır ve yağlı yemeklerden sonra ortaya çıkan şişkinliğin ve kusma isteğinin ortadan hızla kalkmasında etkili olur.

Beslenme sırasında az ve sık yemek yemeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Bu yemeklerin sindirimi daha kolay olan gıdalar olmasına dikkat etmelisiniz. Baharatlı gıdalardan ve uzanarak yemek yeme alışkanlığınız olmamalıdır. Yemek yedikten en az 45 dakika sonra uzanmalısınız. Asit miktarı yüksek olan yiyecekler ve içecekleri diyet listeniz içerisinde bulundurmamalısınız.

Aç karnına olduğunuz zaman kararında yemek yemelisiniz. Bir anda çok fazla ve hızlı bir şekilde gıdaları tam olarak çiğnemeden yemekleri yemek sonucunda hazımsızlık ortaya çıkacağı gibi midede şişkinlik oluşabilir. Bu şişkinlik ile birlikte yemeklerin baskısı nedeniyle kusma hissi de yapar. Bu durum yemek yedikten birkaç saat sonra geçecektir. Şişkinlik ve bulantı oluşması ile birlikte hemen egzersiz yaparak ya da zıplayarak sindirimi kolaylaştırmak yanlış bir hareket olacaktır. Yemeklerden en az 2 saat sonra egzersiz yapmalısınız.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle