Midenin Küçüldüğünü Nasıl Anlaşılır?

Mide, düz kaslardan oluşmuş bir yapıdadır. Bebeklik döneminde bir ceviz kadarken beslenme ve büyüme ile kapasitesi artar, zamanla daha fazla besin tüketilmeye başlanır.

Mide Yapısı ve Büyüme Eğilimi

Mide, düz kastan oluşan bir yapıdadır. Bebeklerin ilk doğduğu anda bir ceviz büyüklüğünde olan mide, beslenme ile genişler ve zamanla büyür. Mide kapasitesini arttıracak şekilde beslenme midenin büyümesine neden olur. Bebeklikte sıklıkla karşılaşılan beslenme sonrasındaki hıçkırık, midenin büyümesi ve diyaframa baskı yapması sonucunda diyaframın, midenin göğüs kafesine taşmaması için kasılması sonucunda görülür. 

Düz kas yapısı, sürekli olarak midenin kapasitesinin dışında beslenildiğinde büyüme eğilimi gösterir. Beslenmenin dışında, gaz yapan ve sindirimi zor olan besinler tüketildiğinde ortaya çıkan gaz ile de genişler ve bir kaç beslenme sonrasında her zamankinden daha fazla besin almaya eğilim gösterir. 

Kişilerin beslenmesinde doyma hissi midenin belli bir oranda dolması ile ortaya çıkmaktadır. Bu oran üzerine çıkıldığında ise kişi şişkinlik olarak tanımlar bu durumu. Sürekli olarak kapasitenin üzerinde beslenen kişilerde yaygın olarak görülen durumlardan olan midenin büyümesi, normal sürenin üzerinde doyma, normalde yediği besin miktarının fazlasını yese bile rahatsızlık olmaması durumlarına yol açar. Kilo alma sorunu ise tam bu noktada ortaya çıkar. Büyüyen mide daha fazla yiyecekle doyduğundan bu da daha fazla kalori demektir. Kalorinin fazla alınması ve fiziksel aktivitenin her zamanki kadar olması, kalorinin yakılamaması ve vücuda yağ olarak kazandırılır.

Mide Küçülmesi

Midenin büyümesi ile herhangi bir fizyolojik problem olmamasına rağmen kilo alan kişilerde mide kapasitesinin arttığı anlaşılmaktadır. Mide kapasitesinin azaltılması, düz kasın eğitilmesi gerekmektedir. Bir balon gibi düşünülecek olursa, içerisine koyulan besin kadar genişler ve besin çıktığında eski halini alır fakat kapasitesinin üzerinde besin alan mide genişler ve eski kapasitesi kadar besin koyulduğunda doygunluk hissini hissedemez hale gelir. 

Mideyi kendiniz de beslenme ile küçültebilirsiniz. 

Midenin kapasitesinin artması sonucunda küçültülmesi ve sonucunda da kilo vermeye başlamak gerekmektedir. Diyete başlayan kişilerin büyük çoğunluğu, diyet listesinde verilen besin miktarlarının kendilerine doyma hissi yaşatmadığından yakınırlar. Doyma hissi yaşamayan kişiler ise diyet yapmakta zorlanırlar ve yarıda bırakırlar. Diyet listesine ısrarla uyan kişilerin midelerinin zamanla küçülmesi ve aynı liste ile fazlasıyla doyduğu görülecektir. 

Büyüyen mideye daha az besin koyulmaya başlandığında, gaz yapıcı ve mideyi şişirici besinlerin tüketilmemesinden sonra zamanla küçülme başlar. Beslenmesi düzenlenen kişinin yapacağı ek yöntemlerle de küçülme sağlanır. Bu yöntemler şöyledir:

  • Karın egzersizleri: Karın kasları ve dolayısıyla karın iç organlarındaki hareketlenmeyi sağlayan egzersizler yapılabilir. Mekik, ters mekik, çapraz mekik ve esneme egzersizleri karın içerisindeki midenin hareketi ve düz kasların kasılmasını sağlamaktadır. Mekik hareketleri özellikle mide küçülmesinde etkilidir. 
  • Mide küçültme diyeti: Bu diyet bir liste değil, kişinin beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi temeline dayanır. Aç kalarak midenin küçülmesi değil, daha düşük kalorili ve doyma hissini sağlayan gıdaların tüketilmesidir. Midenin küçülmesinden sonra ise kilo verme işlemi başlamaktadır. 

Mide Küçülme Belirtileri

Aşırı büyük olan midelerin zamanla küçülmesinden sonra kişilerin aynı besin miktarlarında tüketmelerinden sonra şişkinlik ya da hazımsızlık yaşadıkları bilinmektedir. Mide kapasitesi kişiden kişiye değişkenlik gösteren bir durumdur. Sıvı bazında örnek verilecek olursak, yetişkin bir kişinin mide kapasitesi normal şartlarda 1-2 litre kadardır. Yapısının esnek olması nedeniyle ise 4-4.5 litre kadar sıvı alabilmektedir. Sürekli olarak maksimum seviyede beslenen kişilerin zamanla midesi o yapıda kalacaktır. Midenin küçüldüğüne ilişkin belirtiler şöyledir:

  • Daha önceki miktarda beslenildiğinde rahatsızlık hissi yaratıyorsa
  • Yemeklerde sonra hıçkırık oluyorsa: Hıçkırık, midenin dolu olduğu durumlarda, midenin solunum organlarına kaçmasını engellemek için ani kasılmalar olmasından sonra çıkan sestir. 
  • Acıkma süreleri eskiye oranla uzamışsa
  • Eskiye oranla daha az besleniliyor ise.

Obezitelerde sıklıkla karşılaşılan bu durum, kişilerin midelerini doğal olarak küçültemez ise cerrahi yöntemle küçültme işlemi yapılır. 

Ameliyatla Mide Küçültme

Belli bir beden kitle indeksine ulaşmış, fizyolojik olarak kronik hastalıklara yakalanmış ve obez olarak adlandırılan durumda olan kişilerde uygulanan yöntemdir. Midenin bir bölümünün çıkartılması ya da yemek borusunun midenin küçük bir bölümüne bağlanması ile yapılmaktadır. Kişilerin bu operasyondan sonra belli bir süre beslenmelerine dikkat etmeleri ve bir süre sıvı beslenmeleri gerekmektedir. Normal beslenmeye geçtikleri dönemde ise doktorun belirlediği miktarlarda yemek yemeleri gerekmektedir. Belirlenen miktardan fazla tüketilen besinler, midenin kapasitesini yine arttıracak ve mide büyümesi gelişecektir. 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle