34 Haftalık Gebelikte Mide Bulantısı Neden Olur? Bulantı Çözümleri
Rahim içerisindeki bebeğin, karın iç boşluğunda da büyümeye başlaması ile rahim mideyi yukarıya doğru iter ve sıklıkla mide problemleri görülmesi normaldir.
İçindekiler
34 Haftalık Gebelikte Yaşanan Mide Bulantısı Nedeni
Gebe kalındıktan sonra fetüs yavaş yavaş rahim içerisinde günden güne büyümeye başlar. Bu büyüme ile rahim genişler ve karnın dışa doğru çıkar. Bunun yanı sıra rahmin iç organlara yaptığı baskı da arttığı için, iç organlardaki normal fizyolojik çalışmalarda değişkenlikler olabilir. Bu durumdan en çok etkilenen ise midedir.
Gebelik ilk 3 ayında, gebelikte beraber değişen hormonal dengeden dolayı anne adaylarında yaygın olarak mide bulantıları görülebilmektedir. Bu mide bulantıları, vücudun gebelik hormonlarına alışması ve / veya hormonal dengenin yerine oturması ile zamanla geçmektedir. Anne adaylarından bazıları ise bu durumu daha uzun süre yaşayabilmekte ve hatta doğuma kadar mide bulantılarının devam ettiği görülebilmektedir.
34. hafta ve sonrasında yaşanan mide bulantısının nedeni ise, bebeğin karın içi boşlukta da zamanla büyüme ve mideye yaptığı baskıdan dolayı oluşmaktadır. Annenin beslenmesini etkileyebilecek kadar artan mide bulantısı ve kusma şikayetlerinde, anneye beslenmesinin etkilenmemesi için ilaçlarla tedavi yapılabilmektedir. Annelere bu dönemde beslenme düzenlemesi yapılması ise ilk koşuldur.
Gebeliğin son 3 ayında yaşanan mide bulantı genellikle yemeklerden sonra görülmektedir. Bebeğin hareketlerinin daha yoğun hissedildiği bu dönemde (bebek artık büyümüştür ve tekmeleri daha kuvvetlidir), bebeğin pozisyonuna göre ayaklarını ya da ellerinin hareketi iç organları etkileyecek düzeyde olabilir. Yani bebeğin mideye tekme ya da yumruk atması ile midenin dışarıdan bir darbe hissetmesinden dolayı, içi dolu olan mide bulanmaya müsaittir. Ve rahim içerisindeki bebekler, annenin beslendikten sonra şekerinin yükselmesi ve bebeğin annenin vücuduna aldığı besinlerle kordondan beslendiği düşünüldüğünde, anne yemek yedikten 1,5 ya da 2 saat sonra bebek daha fazla hareketlenir.
34 Haftalık Hamilelikte Mide Bulantısı İçin Çözümler
Gebeliğin son dönemlerinde görülen mide bulantıları için genellikle doğumun takibini yapan kadın doğum doktorları annenin beslenmesinin düzenlenmesini önerir. Bu beslenme önerileri ise şu prensipler uygulanarak yapılır:
- Az ve sık beslenme: Anne adaylarının, mideye içeriden uygulanan baskı nedeniyle yoğun ve fazla miktarda yemek tüketmeleri istenmez. Midenin baskısı nedeniyle yaşanan mide yanması ve bulantı şikayetleri için anne adaylarına porsiyonları küçültmesi ve öğün sayısı arttırması istenmektedir.
- Bol bol sıvı tüketimi: Özellikte su tüketimine dikkat etmesi gereken anne adayları, tüketilen sıvılarla besinlerin mide içerisindeki sindirimi daha kolay olacaktır. Tüketilen özellikle katı besinler, su ile birleştiğinde daha kolay bir şekilde emilime hazır hale getirilir.
- Acı, ekşi, baharatlı gıdaların tüketiminin sınırlandırılması: Midenin yaşadığı problemlerde bu besin grupları problemi tetiklemektedir. Reflü problemini de tetikleyen bu besin gruplarının sınırlandırılması, annenin mide bulantısının da önüne geçecektir.
- Yatmadan en az 2 saat önce yemek yemeyi kesmek: Anne adaylarının uyku hazırlığı yapmadan en az 2 saat öncesinde bir şeyler yeyip içmeyi bırakması gerekir. Yatar pozisyonda mideye uygulanan basınç artacağı için anne adaylarının beslenme düzenlemesinde uygulanan bir prensiptir.
Annelerin ve bebeklerin sağlıkları açısından mide bulantısı için kullanabileceği bitkiler kısıtlıdır. Bu nedenle anne adaylarının mutlaka takibini yapan doktor ile görüşmesi ve ardından tavsiye ettiği çayları tüketmesi gerekmektedir. Çünkü bazı bitkiler, annelerin doğum sancılarını başlatabilir ve erken doğuma sebep olabilmektedir.
Nane-Limon Çayı
- 1-2 dal taze nane,
- 2 dilim limon.
1 bardak sıcak suya limon ve naneler yıkandıktan sonra atılır ve 8-10 dakika kadar ağzı kapalı şekilde demlenir. Demlenen nane çayı süzülerek ılık bir şekilde tüketilir.
Öneriler: Beslenme düzenlemesi yapıldığında, 3 ana öğün ve 3 ara öğün şeklinde beslenilmesi önerilir. Bu beslenme düzeninde anne adayları ara öğünlerin 2 sinde bu nane çayını tüketebilir.
Uyarı: Anne adayları önerilen bitki çayını günde 2 fincandan fazla tüketmemelidir. Ayrıca kullanılan ilaç varsa mutlaka doktora danışarak bitki çayı tüketilmelidir.