Mide Ülseri Nasıl Tedavi Edilir?

Ülser, yara anlamına gelen latince sözcüktür. Mide yüzeyinde gastrit kaynaklı çıkan yaralara ise Peptik Ülser denilir. İlaç, sinir blokesi ve operasyonla tedavi edilir.

Mide Ülseri 

Mide duvarında genellikle Helicobakteri Pilori tarafından ortaya çıkan yaralar için Peptik Ülser denilmektedir. Ülserin kesin tanısı için hastanın öyküsünün yanı sıra endoskopik inceleme yapılması gerekmektedir. Endoskopik inceleme sırasında yaradan alınan biyopsi ve midenin içinde bulunan sıvıdan örnek alınması, laboratuvar ortamında incelenmesi sonrasında kesin tanı koyulur. Midede bir ya da birden fazla yara görülebilir. 

Ülser Mide ve Duedonumda da görülebilir.

Ülser, gastrit gibi mide iltihaplanması sonrasında görülmesi yüksek ihtimaldir. Mikroorganizmaların mide mukozasına yerleşmesi ve sonrasında zamanla kas ve mukoza yapısına zarar vermesi ile yaralar oluşmaktadır. Yaraların en büyük riski ise midede kanamaya ve midenin delinmesine yol açmasıdır. 

Peptik Ülser Belirtileri

Midenin rahatsızlığında benzer belirtiler çıksa da spesifik belirtileri de mevcuttur. Belirtiler şöyle sıralanabilir:

  • Mide bulantısı, kusma, kusmukta kan görülmesi: Kusmada kan görülmesi, yara yüzeyindeki kanamaya bağlıdır. Önemli bir belirti olmasından dolayı bu belirti görüldüğü zaman acile başvurmak gerekir. Kusmada taze kan görülmesi, içeride yaşanan bir iç kanamanın belirtisi olabilir. 
  • Şişkinlik
  • Hazımsızlık
  • Gaz
  • Mide yanması, ekşimesi
  • Yemek sonrasında rahatsızlık, kusma isteği
  • Ataklar halinde gelen şiddetli mide ağrısı

Yemeklerden sonra yaşanan rahatsızlık, besinin mideye girmesinden itibaren salgılanan hidroklorik asidin yara yüzeyinde tahribatı dolayısıyla ortaya çıkmaktadır. Asidin yarayı tahrip etmesi, günden güne yaranın büyümesine neden olacaktır. Hastalarda yaşanan yemek sonrasında kusma isteği ve kustuktan sonra rahatladıklarını belirtmesi de midenin boşalmasından ve yaraya değen herhangi bir besin ve asidin içeride kalmamasından dolayıdır.

Peptik ülser, ataklar halinde mide ağrılarına neden olur.

Yemek sonrasında hastalar ataklar halinde mide ağrıları çeker. Bu durum ise midenin besini sindirme aşamasında peristaltik hareketler sergilemesi ve mide içeriğini yaraya değdirmesi kaynaklıdır. Yemek öncesinde alınan proton pompası inhibitörü ya da H-2 antigonisti ilaçlar bu atakları azaltacaktır. 

Hastalığın tedavisi için 3 yöntem vardır. Yapılan endoskopik inceleme sırasında ülserin boyutu belirlenmesi sonrasında tedavi şekline karar verilir. Tıbbi tedaviye yanıt vermeyen ülserler için operasyon planlaması yapılabilmektedir. 

Peptik Ülser Tedavisi

Yapılan endoskopik inceleme sonrasında alınan biyopsilerin raporları geldiğikten sonra, var olan mikroorganizmaya karşı antibiyotik tedavisine başlanır. Midedeki hastalıklar için kompleks bir tedavi uygulanması gerekir. Verilebilecek 3 grup ilaç vardır.

  1. Antibiyotik: Tespit edilen mikroorganizmaya karşı uygun antibiyotik tedavisi düzenlenir. Antibiyotik tedavisinin aksatılmadan belirlenen saatte alınması ve doz atlamadan kullanılması gerekmektedir. Hastaların verilen antibiyotiği belirlenen günde kullanmaya başlayıp, belirlenen günde bitirmesi gerekmektedir. 
  2. Anti-asit ilaçlar: Mide içerisindeki hidroklorik asidin nötralize edilmesine yarayan bu ilaç grubu, yara yüzeyinde aside bağlı tahribatın engellenmesinde yardımcı olacaktır. 
  3. Proton Pompası İnhibitörü – H2 Reseptör Antigonisti: Aç karnına alınması gereken bu ilaç grupları, yemekten 1 saat öncesinde alınmalıdır. Midenin besinle birlikte hidroklorik asit salgılamasını engellemeye yarayan bu ilaç grubunu belirlenen dozda almak gerekir. 

İlaçla tedavinin dışında asit ve pepsin enzimini salgılayan Vagus sinirinin bloke edilmesine dayanır. Sinirin blokajı sonrasında besinlerin mideye girdikten sonra asit salgısı yapmadan sindirim işlemini hareketiyle sağlar ve besin ince bağırsaklara gönderilir. Sinirin blokajı ile yapılan bu işlem basit ve ülser belirtileri zamanla ortadan kaldırmaya yarar.  

Endoskopi sırasında kanama odağına rastlanırsa geçici süreliğine kanama durdurulabilir. Kanamanın durdurulamadığı ve / veya mide delinmesi durumlarında hastanın acil ameliyata alınması gerekir. Operasyon, mide duvarındaki yaranın çıkartılması ve özel yöntemle dikilmesiyle sonlandırılır. Operasyon sonrasında hastaya doktorun belirlediği saatin öncesinde kesinlikle su dahil hiç bir şey verilmez. 

Ülserler tedavi edilmesine karşın tekrarlayabilir. Tamamen iyileşme sağlaması sonrasında tekrar eden mide yaraları, tekrar belirti vermesi halinde derhal doktora başvurmak gerekir. 

Peptik Ülserde Beslenme

Bir çok sindirim sistemi sorunu, hastanın beslenmesi ile ilişkilendirilir. Hastanın beslenmesine dikkat etmesi ve ilaçlarını düzenli kullanması halinde iyileşme hızlanacak, ek bir tedavi yöntemine gerek kalmadan sorun ortadan kaldırılacaktır. Bunun yanı sıra hastaların operasyon sonrasında tekrar ülser belirtileri görmesinde ise yine beslenme alışkanlıkları sorumludur. 

Hastaların hayatlarından ekşi, acı, yağlı, aşırı şekerli, baharatlı, kafeinli, asitli ve gazlı içecekleri çıkartmaları gerekir. Hastanın beslenmesine düzen gelmesinden sonra mide kendisini ilaçlarında sayesinde toplayacaktır. Midenin içerisindeki yaranı daha çok tahrip olmasını engellemek amacıyla düzenlenen bu beslenme programına uyulması gerekmektedir. 

Hastalar 6 öğün şeklinde az ve sık beslendikleri taktirde ülserin belirtileri de ortadan kalkacaktır. Beslenme uzmanı tarafından belirlenen günlük alınması gereken kalori miktarı ve besin ögeleri alındığı taktirde iyileşme süreci aksiliğe uğramadan devam edecektir. Mide rahatsızlığı olan kişilerin mutlak suretle beslenmelerini düzenlemeli ve günde en az 2-2.5 litre kadar sıvı tüketmeleri gerekmektedir. 



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle