Mide İltihabı Belirtileri ve Uygulanan Tedavi Yöntemleri
Günümüzde oldukça yaygınlaşan mide iltihapları konusunda uygulanan tedavi yöntemleri mide koruyucu ilaçlar ve antibiyotikler aracılığıyla yapılmaktadır.
İçindekiler
Mide İltihabı
Her üç kişiden birinde rastlanılan mide iltihapları; zamanında tedbir alınmadığı takdirde ülser veya kanser gibi ciddi rahatsızlıklara sebep olabilmektedir. Mide iç yüzeyinde veya bağırsaklarda; helicobacter pylor adında zararlı mikroorganizmalara bağlı olarak enfeksiyon oluşması durumudur. Her ne kadar tedavi edilse de ilerleyen zamanlarda tekrarlama riski olan bu rahatsızlık ülser kadar tehlikeli olmasa da bulaşıcı olmasına bağlı olarak tedavi de gecikmemesi gerekilen rahatsızlıklar arasında yer almaktadır.
Mide de oluşan iltihaplar genel olarak bakteri, virüs veya parazitlerden dolayı meydana gelebilmektedir. Eğer midenin farklı etkenlere bağlı olarak direnci düşerse bu rahatsızlıklara yakalanması kolaylaştırmaktadır.
Mide iltihaplarına neden olan bakteriler;
- Süt ürünlerinde bulunan salmonella ile stafilokok ismi verilen bakteriler
- İnsanların toplu olarak kullandıkları havuzlarda veya musluk suları ya da içme sularında olan sigella ismi verilen bakteriler
- Çiğ salatalarda veya kıymada yer alan E. Coli ismi verilen bakteriler
- Kümes hayvanlarında yer alan campylobacter adlı bakteri
Mide iltihaplarının tedavilerinde izlenecek yöntem bu sorunun oluşmasına sebep olan etkene bağlı olarak değişebilmektedir. Eğer bu sorunun oluşma nedeni; alkol veya kullanılan ilaçlarsa; bu durumda gündemdeki problem, ilacın veya alkolün bırakılması ile kendiliğinden çözülebilmektedir. Eğer iltihap; mideye yer alan h. pilori bakterine bağlı olarak meydana geldiyse, bu durumda mide mikroplarının vücuttan atılması için gerekli olan mide koruyucular ve antibiyotikten oluşan ilaç tedavileri aynı zamanda mide iltihaplarının da kurutulmasına yardımcı olmaktadır.
Mide İltihaplarında İlaç Tedavisi
Mide iltihapları konusunda asit düzenleyici, antasitler ve asit düzenleyici ilaçlar ve antibiyotiklerle yapılan tedavi tek başına yeterli olmamaktadır. Hastanın yapılan tıbbi tedavi sırasında ve sonrasında aynı zamanda sosyal ve günlük yaşantısına, hijyeninden beslenmesine kadar azami dikkat göstermesi gerekmektedir.
Bu konuda rahatsızlığı olan kişilerin porsiyonlarını küçülterek mümkün olduğu kadar az ve sık bir şekilde beslenmesi gerekmektedir. Hasta ne mideyi boş bırakmalı ne de tıka basa dolmasına neden olmalıdır. Bunun yanında kahve ve çay gibi kafein içerikli içecekler vücutta sıvı kaybına sebep olmaktadır. Bu nedenle mümkün olduğu kadar az tüketilmesine özen gösterilmelidir. Mide iltihaplarından korunmak için kullanılan ilaç tedavisi yanında hastaların dikkat etmesi gereken hususları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Bol miktarda su içmeli
- Günde bir defa nane çayı veya zencefil çayı içilmeli
- Patates ve muz püresi mide iltihaplarına iyi gelmektedir.. Belirtiler yoğunlaştığı dönemlerde tüketilmesi gereken besin gurupları arasında bulunmaktadır.
- Tuzlu, lifli ve baharatlı besinler ile kızartmalar yağlı besinlerden uzak durulmalıdır
- Diyetisyenle irtibat kurarak mide mikrobu konusunda sağlıklı bir diyet uygulamasına geçilmelidir.
- Alkol veya sigara gibi alışkanlıklardan uzak durulmalıdır.
Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Mide mikropları tedavisinde geleneksel yöntem denilen bitkisel tedaviler oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Bu konuda en fazla kullanılan pratik bitki kürlerine şu örnekleri verebiliriz:
Mide İltihabı Kürü (1)
- Civanperçemi
- Isırgan otu
- Calendula
- Papatya
- Kedi otu
- Su ( bir litre)
Civanperçemi, ısırgan otu, calendula, papatya, kedi otu birer ölçek olarak karıştırılarak bir litre kaynayan suyun içine atılır. Dört beş dakika otlarla birlikte kaynatılmaya devam edilir. Demlendikten sonra süzülür. Günde üç defa yemeklerden önce içilir.
Mide İltihabı Kürü (2)
- Huş ağacı kabuğu
- Sıcak su
- Eritilmiş tereyağı
Huş ağacı kabuğu ince bir şekilde doğranır. İyice yıkanıp temizlendikten sonra üzerine kaynar su dökülür, Üç saat dinlendirilen bu kür yemeklerden önce yarım bardak kadar içilir. Bu kürü uyguladıktan on beş dakika sonra bir çorba kaşığı tereyağı içilir ve yarım saat bekletilerek yemek yenir.
Mide İltihabı Kürü (3)
- Akasya çiçekleri
- Dağ balı
Bir litre kaynayan suyun içine akasya çiçekleri atılarak on dakika kaynatılır. Daha sonra içine dağ balı karıştırılır.Dört saat dinlendirildikten sonra süzülür yemeklerden önce içilir.
Patates Suyu ve Lahana Suyu
- Patates
- Beyaz Lahana
Üç veya dört adet patates iyice yıkanıp kabukları soyulur. Katı meyve sıkacağından geçirilerek suyu sıkılır. Bir bardak çiğ patates suyunu her gün tüketmek gerekmektedir.
Papatya, Kırlangıç Otu ve Civanperçemi
- Kurutulmuş papatya ( bir ölçek )
- Kırlangıç otu ( bir ölçek )
- Civanperçemi ( bir ölçek)
- Kaynar su ( bir litre)
İki hafta süresince uygulanan bu kür mide iltihabı tedavisinde başarılı sonuçlar vermektedir. Papatya, kırlangıç otu ve civanperçemi otunu karıştırıp üzerine bir litre kaynayan su dökülür. Üç dört saat dinlendirilerek demlenen bu kür, süzüldükten sonra yavaş bir şekilde gün içinde tüketilir.