Mide İltihabı Beslenme Şekli, Diyet Tarifleri ve İyi Gelen şeyler
Mide iltihabı sorunu yaşayan hastalar için beslenme alışkanlıklarında yapacakları düzenleme ve uygulanacak diyet programları; iltihapların kurutulup hastanın sağlığına kavuşması açısından önemlidir.
İçindekiler
Mide İltihapları
Mide mukozasında rastlanılan iltihaplar; modern toplum insanlarının sindirim sisteminde oluşan en yaygın rahatsızlıklardır. Genel olarak beslenme alışkanlıklarında yapılan hatalara bağlı olarak gelişen bu rahatsızlıkların tedavisinde diyet oldukça önemli bir ayrıntı oluşturmaktadır.
Mide iltihapları sorunu olan hastalarda şiddetli karın ağrıları ve mide bulantıları oluşmaktadır. Yüzyılımızın en yaygın sorunlarından olan mide iltihapları; bilhassa gelişen ve hızlı ilerleyen yaşam şartlarına paralel olarak insanların hazır gıdalara, baharatlı, yağlı yiyeceklere, atıştırmalıklara, kuru yemeklere, konservelere, kızartmalara yönelmesine neden oluyor. Pratik diye tercih edilen bu beslenme şekli, hijyenden uzak gıdalar hastalarda mide sorunlarının tetiklenmesine zemin hazırlıyor.
Beslenme Şekli
Mide iltihabı sorunu yaşayan insanlar; rahatsızlığın ilk gününde genel olarak bir iştah sorunu yaşarlar. Yemek istemezler. Bu dönemde hastaların midelerini zorlamaması ve bol miktarda sıvı tüketmesi gerekmektedir. Ilık su ve çay mide iltihabı sorunu yaşayan hastaların rahatlamasına yardımcı olacaktır. İkinci gün ise sıvı gıdalar, sütlü ve kremalı hafif çorbalar, balık püresi ve yağsız, damarsız etler, rafadan veya kaynamış yumurta, bal, reçel, meyve jöleleri yemeleri uygun görülür. Tuzu, taze sebze ve meyveleri, baharatları, soda ve gazlı içecekleri, çayı zeytinyağını mümkün olduğu kadar az tüketmek gerekmektedir.
Mide iltihabı olan hastaların beslenmesinde mideye mümkün olduğu kadar az yük verilmesi gerekmektedir. Bu nedenle hastaların mümkün olduğu kadar az oranlarda ve sık bir şekilde beslenmeleri lazımdır. Beslenme sırasında tüketilen yemeklerin oldukça homojen olması önemli bir ayrıntı teşkil etmektedir. Bu nedenle hastaların yemek konusunda mümkün olduğu kadar katı besinlerden uzak kalmaları şarttır. Mide mukozasında tahriş oluşmaması için besinlerin çok sıcak olmaması oda sıcaklığında yenilmesi gerekmektedir.
Mide iltihabı olan hastaların beslenmesinde temel prensip; yenilen besinlerin bağırsağa geçişini hızlandırmak, mide tarafından üretilmekte olan asit ve enzimlerin dengelenmesini sağlamak aynı zamanda midenin hasar görmesine engel olmaktır. Bu nedenle hafif yemekler, püreler ve haşlamalar mide iltihapları sorunu olan hastalarda tercih nedeni olmaktadır.
Diyet Tarifleri
Mide iltihabı olan hastaların diyet listesinde yer alan lkarnabahar püresi çorbası tarifi;
Karnabahar Püresi Çorbası
- Karnabahar
- Bir yumurta
- Bir yemek kaşığı buğday unu
- Bir bardak ılık süt
- İki buçuk çay kaşığı krema
- Bir buçuk bardak su
Karnabahar küçük parçalara ayrılır. İyice yıkanarak temizlenir. Temizlenen karnabahar kaynatılarak haşlanır. Isıtılan bir tavaya un dökülür. Lahana suyu eklenerek karıştırılarak pişirilir. Daha sonra lahana süt, un ve krema eklenerek mikserden geçirilerek hazırlanan püre biraz daha kaynatılır.
Yemek Listesi
Mide iltihaplarında hastanın yedikleri yemeklerin sindirilmesi oldukça zayıftır. Bu nedenle yenilen yemeklerin iyi bir şekilde çiğnenmesi ve yemek yerken acele edilmemesi gerekmektedir. Besinlerin yeterli oranda sindirilmemesi; vücudun besin maddelerini gerektiği gibi sindirilememesine sebep olmaktadır.
Mide iltihabı sorunu yaşayan hastaların tüketebileceği yemek listesine şu şekilde örnek verebiliriz:
Kahvaltı
Bir gün önceden kalmış ekmekten bir dilim, haşlanmış yumurta, bir parça tereyağı reçel ve ılık bitkı çayı
Ara Öğün
Patates Püresi, pişmiş elma
Öğlen Yemeği
Kurutulmuş meyvelerden yapılan pilav, komposto, kremalı hafifi bir çorba
Ara Öğün
Haşlanmış Yumurta, yulaf ezmesi
Akşam Yemeği
Lahana çorbası, karnabahar püresi, jöleli meyve
Yatmadan önce ılık süt veya bir kase yoğurt
İyi Gelen Şeyler
Mide iltihapları konusunda sorunları olan hastalar için önerilen bir takım bitkisel kürler bulunmaktadır. Bu kürler hem iltihabın kurtulmasına yardımcı olmakta hem de mide mukozasında iltihaba bağlı oluşan hasarın onarılmasına yardımcı olmaktadır.
Lavanta ve Nane Kürü
- Nane
- Lavanta
- Adaçayı
Nane, lavanta, adaçayı bitkileri karıştırılır. Bu karışımdan yaklaşık otuz gram olarak alınır ve yedi yüz mililitre kaynar suya atılır. Soğuduktan sonra süzülür. Hazırlanan bu kür yemek yedikten sonra gün içinde tüketilir.
Keten Tohumu Kürü
- Keten Tohumu
- Bir bardak su
Bir bardak su ve bir çorba kasığı keten tohumu cezveye konulara sekiz on dakika civarında kısık ateşte iyice köpürene kadar kaynatılır. Kaynayan bu kür daha sonra süzülerek ılıklaştıktan sonra içilir.
Kırlangıç Otu Kürü
- Meyan kökü
- Kırlangıç otu
- Kekik
Meyan kökü, kekik ve kırlangıç otu karıştırılarak bir tencerenin içinde kısık ateşte kaynatılır. Daha sonra tencerenin üzeri temiz bir tülbentle sarılarak serin bir yerde soğutulur. Hazırlanan bu kür süzüldükten sonra yemeklerden sonra oda sıcaklığında tutularak içilir.
Marul Yaprakları Kürü
- Marul yaprakları
- Bir bardak su
Marul yaprakları iyice yıkanır ve temizlenerek doğranır. Bir bardağa alınır ve üzerine sıcak su dökülür. Birkaç saat bekletildikten sonra süzülerek içilir. Bu kür sabahları ve akşamları içilir.