Mide Mikrobu Tedavisinde Uygulanan Yöntemler
Asitli bir ortam olan midede barınabilen tek bakteri çeşidi olan mide mikropları tedavisi uzun sürebilmektedir. Genellikle ilaçla tedavi edilen bu rahatsızlıktan kurtulmak için doğal yöntemler de mevcuttur.
İçindekiler
Mide Mikrobu
Günümüzde oldukça yaygın bir rahatsızlık olan mide mikropları asitli ortam olarak bilinen midede barınabilen tek organizmalar mide mikropları olmaktadır. Dünya genelinde her on kişiden altısında karşılaşılan bu sağlık sorunu gastrit, ülser hatta tedavi edilmediğinde mide kanserlerine sebep olabilmektedir. Mide mikrobuna tıpta helicobacter pylori denilmektedir.

Mide Mikrobu Tedavisinde Uygulanan Yöntemler
Yoğun olarak geğirme isteği, gaz ve şişkinlik, koyu renkte dışkılar, bulantı, halsizlik, ağrılar, karnın bölgesinin üstündeki kısımda ağrılar, iştahta meydana gelen kayıplar, çabuk doyma hatta midede oluşan kanamalar gibi belirtiler gösteren mide mikropları bazı durumlarda herhangi bir belirti vermeden sinsice ilerleyerek kötü bir sürprizle ortaya çıkabilmektedir. Mide mikropları genel olarak yemek sonrası hastaya huzursuzluk veren rahatsızlıklar oluşmasına sebep olmaktadır. Mide mikropları mukoza kanalına yerleşerek burada hızlı bir şekilde üreyebilmektedir.
Helicobacter pylori; gelişmekte bulunan ülkelerdeki insanlarda, bu virüsü taşıyan insanlarla birllikte yaşamayanlarda, kalabalık ortamda ikamet edenlerde veya sıcak su erişimi konusunda imkanları kısıtlı bulunan bölgelerde yaşayanlarda daha çok karşılaşılan bir rahatsızlık olmaktadır. Aynı ev ortamında yaşayan kişinin bu mikrobu taşıması; o evde yaşayanların da yakalanma riskini kuvvetlendirmesi ve insandan insana bulaşabilen bir rahatsızlık olmasına bağlı olarak aile hastalığı olarak isimlendirilir. Mide mikropları genel olarak farklı şekilde meydana gelebilmektedir. Genel olarak öpüşme, aynı çarşaf, havlu, aynı tuvaletin kullanılması gibi nedenlerle insandan insana geçebilen bu bakteriler; anti hijyen ortamlara bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir.
Uygulanan Tedavi Yöntemleri
Helicobacter pylori yani mide mikroplarının tedavisinde uygulanılan ilk yöntem antibiyotik ve mide asidi giderici ilaçlarla yapılan medikal tedavi yöntemleri olmaktadır. Bazı durumlarda ilaç tedavisi uzun sürebilmektedir.
Genel olarak mide mikropları mukozaya iyi bir şekilde yerleşmiştir ve vücuttan atılması kolay olmamaktadır. Bu mikroplar kendileri vücudu uygun şartlar sağlandığında vücudu terk ederler. İlaç tedavisi yanında bu konuda rahatsızlığı olanlar ve risk taşıyan kişilerin hayatlarında yapmaları gereken bir takım düzenlemeler bulunmaktadır.
İlk olarak alkol ve tütün ürünlerinin tamamından uzak durmaları gerekmektedir. Beslenme konusunda uygun bir diyet programı oluşturmalı aç kalmamaya ve hijyene dikkat etmeleri gerekmektedir. Tüketilecek sebze ve meyveler iyi bir şekilde yıkanarak temizlenmeli; hazır gıdalardan mümkün olduğu kadar uzak durmaya özen gösterilmelidir.
Doğal Tedavi Yöntemleri
Mide mikropları ev ortamında kullanılan doğal yöntemlerle başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Ev ortamında hazırlanan bir takım kürler aynı zamanda vücut bağışıklık sisteminin de güçlenmesine yardımcı olmaktadır.
Mide mikroplarının tedavisinden kullanılan bir takım doğal yöntemlere şu örnekleri verebiliriz:
Keten Suyu
- Bir buçuk çorba kaşığı keten tohumu
- Bir fincan su
Keten tohumu suyun içine atılarak on beş dakika civarında kısık ateşte iyice kaynatılır. Kaynayan keten tohumu süzüldükten sonra ılık bir şekilde içilir.
Papatya, Kırlangıç Otu ve Civanperçemi
- Papatya
- Kırlangıç otu
- Civanperçemi
- Yarım litre kaynar su
Kaynamakta olan suyun içine atılan otlar; çay gibi on dakika civarında demlenir daha sonra soğuyan kür süzülerek yemeklerden önce bir bardak içilir
Şeker Pancarı
- Şeker Pancarı
- Yarım litre su
İki tane şeker pancarı soyulup iyice yıkandıktan sonra dilimlenir ve kısık ateşte kaynatılır. Dinlendirilerek soğutulan kür; süzülerek yemek yemeden önce içilir.
Beyaz Lahana ve Patates Suyu
- Beyaz lahana
- Patates
Çiğ olarak beyaz lahana ve patates katı meyve sıkacağında sıkılarak suyu çıkarılır. Elde edilen su yemekten önce bir bardak civarında içilir.
Calendula, Althea ve Papatya
- Calendula çiçeği
- Althea Kökleri
- Papatya
- Salatalık otu
- Bir litre kaynar su
Calendula çiçeği, althea kökleri, papatya çiçekleri, salatalık otları birer ölçek olarak bir litre kaynar suyun içinde dinlendirilir. Karışım soğuduktan sonra süzülür. Bu kür günde üç defa yemek öncesi iki veya üç çay kaşığı içilerek kullanılır.
Dulavrat Otu
- Üç tane dulavrat otu
İki hafta süresince her gün iki veya üç tane dulavrat otu kökleri de kazınarak; iyi bir şekilde yıkanıp temizlenerek taze olarak yenilmelidir. Burada önemli olan dulavrat otu kökleri kazındığında taze olarak yenmesidir.
Limon, Bal, Zeytinyağı
- İki limon
- Bir çay kaşığı bal
- İki çorba kaşığı saf zeytinyağı
İki limon suyunu sıkılır. İçine bal ve zeytinyağı ilave edilir. İyice karıştırıldıktan sonra yirmi dakika dinlendirilir. Bu kür her akşam yemeğinden yarım saat önce içilir.
Bal ve Tereyağı
- Bir kilo bal
- Bir kilo tereyağı
Bal ve tereyağı bir tencere içine alınır. Düşük ısıda iki saat civarı bir tahta kaşıkla karıştırılarak pişirilir. Soğuduktan sonra cam bir kavanoza alınır. Bu kür her gün boyunca yemeklerden önce aç olarak bir çorba kaşığı kadar yenilir.
Meşe Kabuğu
- Kırk gram meşe kabuğu
- Bir litre kaynar su
Kırk gram meşe kabuğu iyice ezilir. Bir litre kaynar suyun içine ilave edilerek yarım saat boyunca kısık ateşte kaynatılır. Soğuduktan sonra cam bir kavanoza alınır. Bu kür her yemek öncesi aç olarak bir çorba kaşığı yenilir.