Mide Fıtığının Tedavi Edilmemesi Durumunda Ortaya Çıkan Riskler

Mide fıtığı doğrudan gündelik yaşantıyı etkileyecek belirtilere sahip olmaması da reflüye neden olabildiği gibi tedavi edilmemesi halinde hastada ortaya çıkabilecek riskler.

Mide Fıtığı Tedavisi

Mide fıtığı tedavisi

Midede ve karın boşluğu içerisinde ortaya çıkan yüksek basıncın oluşturduğu baskı sonucunda midenin yemek borusuna doğru yönelmesi şeklinde basit bir açıklaması bulunan mide fıtığı, midenin basınç sebebi ile yemek borusu ile arasında bulunan diyaframda yırtık oluşturarak, yemek borusuna sarkması durumudur. Bu durum hastada doğrudan belirtiler oluşturmasa da ilerleyen evrelerinde hem farklı mide rahatsızlıklarının tetiklenmesine neden olur hem de hastanın çeşitli risklerle karşı karşıya kalmasına neden olur. Midede meydana gelen bu olağan dışı durumda uzman doktorlar tarafından hastada rahatsızlığın bulgularının ortaya çıkması üzerine tedavi süreci başlatılır. Bu noktada midedeki fıtığın ortaya çıkışı genel olarak kişisel fiziki kontroller ile tespit edilebilecek bir rahatsızlık olmadığı gibi ortaya da ilerleyen aşamalarda farklı belirtiler koymadığı sürece anlaşılabilmesi pek mümkün değildir. Bu yüzden de ya farklı bir rahatsızlığa ilişkin mide çevresinde yapılacak bir tetkik esnasında ya da çeşitli belirtiler üzerine ortaya çıkan şüphe nedeni ile yapılacak endoskopi tetkiki sayesinde tespiti sağlanabilir.

Midede meydana gelen fıtık oluşumunun doğrudan ‘anatomik’ bir etki ve nitelik taşıyor olması nedeni ile ilaç tedavisi ile tedavi edilebilmesi söz konusu değildir.

Midenin fıtık oluşumu halinde ortaya çıkabilecek belirtilerin/şikayetlerin baskılanması ve etkilerinin hafifletilmesi hedefi ile ilaç kullanımı ve aynı zamanda da beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi gibi tedavi yöntemlerine başvuru gerçekleştirilebilir. Midedeki fıtığın tedavi edilebilmesi için cerrahi müdahale gerçekleştirilmesi gerekliliği bulunur. Temel olarak bu müdahaleler ile anatomik değişimin düzeltilmesi, diyafram üzerinde güç kaybetmiş olan kasların güçlendirilmesi ve fıtığın yol açabileceği problemlerin giderilmesi amacı taşınır. Bu şekilde midedeki fıtığın etkileri yok edilerek, hasta açısından şikayetlere yol açmasının önüne geçilebilir. 

Mide Fıtığı Ameliyatı

Midedeki fıtık oluşumunun çok ileri seviyede olması, boyutlarının büyük olması ve hastada reflü gibi pek çok mide rahatsızlığına yol açacak şikayetler ortaya çıkarması durumunda mutlak cerrahi müdahale gerekliliği oluşur Mide fıtığı ameliyatına ilişkin olarak günümüzde endoskopik teknik kullanılmaktadır. Toplum genelinde kansız ameliyat olarak da bilinen bu teknikte hasta yine genel anestezi ile uyutuluyor olsa da midedeki isorunlu bölgeye ulaşmak üzere karın bölgesinde açılan kesiler çok küçük boyutlu olduklarından iyileşme süreci daha kısa olur. Ayrıca açık ameliyatın oluşturabileceği ciddi ameliyat izleri gibi estetik sorunlarında müdahale sonrasında hastada görülmesinin önüne geçilmesini sağlar.

Hastanın genel anestezi ile uyutulmasının ardından uç kısmında kamera bulunan özel bir ekipman olan endoskopik cihaz ile bölgedeki duruma ilişkin olarak net görüntü alımı gerçekleştirilir ve alınan görüntü ile uygulanacak müdahaleler belirlenir.

Mide Fıtığı Zararları Nelerdir?

Mide fıtığı zararları

Mide fıtığı rahatsızlığı ile midenin yemek borusuna doğru sarkma yaşaması ile birlikte çok ciddi sorunlara yol açabilir. İnsan vücudunun en önemli organı konumunda bulunan midede fıtık gibi çeşitli rahatsızlıkların etkileri ve riskleri ile sindirim işlemini tam manası ile yerine getirememesi hem çeşitli şikayetlere yol açar hem de ciddi sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olur. Öncelikli olarak mide fıtığının zararları arasında ilk sırada midenin yemek borusuna yaklaşması ve burada bulunan kasların güçsüz kalması reflünün ortaya çıkışına neden olur. Bununla birlikte zamanında tedavisi yapılmayan mide fıtığından kaynaklı reflünün çok sık etkili olması yemek borusuna kaçan mide asidinin çok yoğun bir tahribata yol açar. Bu etki yemek borusunda ve boğazda kanser riskinin ciddi anlamda artış göstermesine neden olur. Midede kanser oluşumunun gözlenmesi mide fıtığı gibi tehlikeli bir rahatsızlığın en önemli riskleri arasında yer alır. Yemek borusunun tahrip olması nedeni ile kanser ile birlikte çeşitli iltihaplanmalar ve yaralanmalar da meydana gelebilir.

Mide fıtığının en önemli zararları arasında tedavi edilmemesi durumunda zaman içerisinde kan değerlerinde ciddi düşüşlerin yaşanmasına ve bunun sonucunda anemi (kansızlık) rahatsızlığının ortaya çıkmasına neden olur. Böyle bir kansızlık rahatsızlığı da vücudun direncinin kırılmasına neden olacağından hayati risk teşkil edebilir. Bu tarz bir durumun meydana gelmemesi adına mutlaka hastaların mide fıtığının nedenlerini ortadan kaldırılması ve aynı zamanda da gerekli olan ilaç tedavileri ile birlikte doğru beslenme alışkanlıklarını kazanması gerekmektedir. Çok gerekli olması durumunda da cerrahi tedavisinden kesinlikle kaçınılmaması çok önemlidir. Bu gibi etkileri bulunan mide fıtığının, reflünün haricinde ülser ve gastrit rahatsızlıkları görülür.

Bu gibi etkileri bulunan mide fıtığının aynı zamanda da sindirim sistemi dahilinde yaşanan fonksiyon kayıplarının karaciğer ve bağırsak fonksiyonlarının aksamasına ve hatta durmasına neden olarak hem vücuttaki kan akışının düzensiz olmasına hem de ciddi hayati risk doğuracak, sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olur.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle