Mide Fıtığı Ameliyatı ve Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci

Midede oluşabilecek bir zorlanmadan kaynaklı mide üst kısmının yemek borusuna diyaframdan yukarı doğru sarkma meydana gelmesi durumunda uygulanan mide ameliyatı ve sonrası iyileşme.

Mide Fıtığı Ameliyatı

Mide fıtığı

Tıbbi olarak (Hiatal herni) olarak da bilinen mide fıtığı, son yıllarda oldukça sık görülen mide rahatsızlıklarından birisidir. Hastada genel olarak bir belirtiye yol açmaması ile birlikte teşhisinin de farklı bir rahatsızlığa ilişkin yapılan tetkiklerde şans eseri mümkün olur. Akciğerin karın bölgesinden ayrılmasını sağlayan diyaframın olduğu bölgede midenin çeşitli zorlanmalara maruz kalarak yemek borusuna doğru, diyaframdan sarkması durumu olarak tanımlanan mide fıtığı tedavisi için günümüzde farklı tedavi uygulamaları bulunmaktadır. Ancak uygulanan diğer ilaç ve doğal tedavi yöntemlerinin hastada mide fıtığının geçmesi konusunda olumlu bir etkisinin elde edilememesi halinde mide fıtığı ameliyatı gerçekleştirilir. Özellikle de hastanın diyaframında meydana gelen yırtık durumunun genişliği ve büyüklüğü ileri seviyede olması halinde en etkili tedavinin cerrahi olarak uygulanan mide fıtığı ameliyatı olduğu belirtilir. Temel olarak yaşanan zorlanmadan kaynaklı olarak midenin yemek borusuna doğru diyaframdan sarkma pozisyonuna gelmesinin önlenmesi yani midenin eski yerine getirilmesi amacı ile uygulanan mide fıtığı ameliyatı laparoskopik teknik ile uygulanmaktadır. Mide fıtığının meydana gelmesine neden olacak midedeki zorlanmanın en önemli kaynaklarından birisi hatalı beslenme alışkanlıkları ve zararlı yemek tarzının mevcut olması sonucunda ortaya çıkan kilo problemleridir. Fazla kilo mide üzerinde ciddi baskılara ve tempoya yol açar. Bu durumda mide fıtığının tetiklenmesine neden olur. Bu yüzden mide fıtığına karşı mutlaka kilo verme ve formda bir vücuda sahip olmak gerekir. Mide fıtığının ciddi bir gaz rahatsızlığının oluşmasına neden olur. Bu durumda karın bölgesinde gaz kaynaklı bir şişkinliğin oluşmasına yol açabilir.

Midenin giriş noktasında yer alan kasların fonksiyonlarını tam olarak yerine getirememesi hem yemek borusunda ciddi tahribata hem de ‘boğulma’ gibi bir skin oluşmasına neden olacağından mutlaka tedavisine dikkat edilmesi gerekir.

Laparoskopik Mide Fıtığı Ameliyatı

Mide fıtığı laparoskopik

Günümüzde mide fıtığı ameliyatında en sık tercih edilen ameliyat tekniklerinin başında gelen laparoskopik müdahaleler, çok daha basit şekilde uygulanabildiği gibi hastanın ameliyat sonrası iyileşme sürecinin de çok daha kısa olmasına yardımcı olur. Hastanın genel anestezi ile uyutulduğu bu teknikte uç kısmında kamera ve özel ekipmanlar bulunan laparoskopik ekipman ile yemek borusundan mideye ulaşılır ve burada en somut görüntü verilerinin alınarak, gerekli müdahale için uygun ortamın hazırlanabilmesi sağlanır. Laparoskıopik teknik ile uygulanan mide fıtığı ameliyatlarının hasta açısından çok önemli avantajları bulunur. Öncelikli olarak hastanın gündelik yaşamına çok daha kısa süre içerisinde dönebilmesine yardımcı olmasının haricinde hastanın estetik yönden de açık ameliyat tekniklerinin yaratabileceği olumsuz ameliyat izleri gibi bir problem ile de karşı karşıya kalmaması sağlanır. Çünkü gerekli olması durumunda laparoskop,ik teknikte uygulanan kesiler çok minimal seviyede olur ve iz gibi bir sorun teşkil etmez.

Mide Fıtığı Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mide fıtığı ameliyatı laparoskopik teknik ile daha basit şekilde uygulanmış olsa da hastanın ameliyat sonrası mutlaka beslenme başta olmak üzere gündelik yaşamına ilişkin olarak son derece dikkat gerektiren temel hususlara önem göstermesi gerekir. Özellikle de ameliyat sonrası ne yenmeli ve yenmemeli, nasıl hareket edilmeli gibi sorulara ilişkin uzman doktor görüşlerine uygun hareket edilmesi gerekmektedir. Beslenme konusunda özellikle yüksek gaz veya asit içeriğine sahip olan içeceklerin tüketiminden kaçınılması gerekir. Çünkü gaz yani asitli içeceklerin mide içerisindeki hassas durumun tetiklenmesine neden olarak mide fıtığı tekrarlar. Bu yüzden mutlaka gaz içeriği yüksek olan içeceklerden kaçınılması gerekmektedir. Gaz yönünden zararlı seviyelere sahip olan kola, soda ve hatta maden suyu dahi kesinlikle tüketilmemelidir. Bu noktada özellikle gaz içermeyen içecekler su, meyve suyu gibi içecekler tercih edilebilir.

Mide Fıtığı Ameliyatı Sonrası Beslenme

Midede zorlanmaya bağlı olarak meydana gelebilen mide fıtığı ameliyat kilo ile doğrudan ilgili olduğundan mutlaka yemek alışkanlıklarına ameliyat sonrası dönem içerisinde de fazlasıyla dikkat edilmesi gerekir. Beslenme ve yemek alışkanlıklarının kilo vermeye odaklı şekilde uzman doktorun önereceği diyet programına göre oluşturulması tekrarlama riskinin önemli oranda düşürülmesine yardımcı olur. Ameliyat sonrası dönemde midede rahatlama oluşturma ve baskıyı ortadan kaldırmak için kesinlikle sağlıklı kilo verme yöntemlerinin tercih edilmesine dikkat edilmelidir. Doğru beslenme alışkanlıklarının edinilmesi sayesinde çok kısa süre içerisinde ideal kilo seviyesine ulaşılabilir ve ameliyat sonrası dönemde görülebilecek omuz ağrısı gibi şikayetler engellenebilir. Mide ameliyatı sonrası hastanın yaşam kalitesinde önemli bir artış yaşanıyor. Çünkü hastanın özellikle geceleri yaşadığı mide yanması, ekşimeleri ile birlikte omuz ağrıları veya beslenme kısıtlamaları önemli oranda ortadan kalkar. Böylelikle hastanın gündelik yaşantısı içerisinde çok daha sağlıklı bir şekilde günlük eylemlerini yerine getirebilme şansına sahip olabilmesi sağlanır.

Mide fıtığı rahatsızlığının en belirleyici semptomlarının başında mide yanması ve mide ekşimesi gelir. Bu yüzden de midede yanma ya da ekşime oluşturabilecek şekilde uzun süreler aç kalınmasından ya da bu sorunları tetikleyecek besinlerin bulunduğu bir beslenme alışkanlıklarından kaçınılması ameliyat sonrası iyileşme süreci içerisinde de çok önemlidir. Bununla birlikte uzmanlara göre kişilerin beslenme alışkanlıklarında mutlaka yüksek vitamin ve mineral değerlerine sahip olan doğal besinleri tercih etmeleri ve tabii ki kesinlikle kısıtlı seviyede yağ içeren besinleri tüketmesidir. Böylelikle yağlı, baharatlı besinlerin midede oluşturabileceği yanma ve ekşime gibi belirtileri yok edebilmek mümkün olur. Aynı şekilde gaz seviyesi yüksek olan içeceklerin tüketiminden de kaçınılmalıdır. Uyku öncesinde de en az birkaç saat öncesinden meyve ya da daha farklı bir besin olması fark etmeksizin kesinlikle hiç bir şey yenmemesi önerilir.

Ameliyat sonrası dönemde omuz ağrılarının yaşanması halinde mutlaka uzman doktora başvuruda bulunulması ve gerekli kontrollerin yaptırılması gerekir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle